روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
جشن نوروز به دلیل این که در یک حوزهی بسیار وسیع تجلیل میشود، شیوههای تجلیل از آن نیز متفاوت است. مردمان کشورهای حوزهی نوروز با برگزاری مراسم و آیینهای مختلف از این روز بزرگداشت میکنند. سمنکپزی، رفتن به طبیعت آزاد، تهیه هفت میوه، هفت سین و غذاهای متنوع، برگزاری جشنهای موسیقی، مسابقات ورزشی، شعرخوانی و امثال آن از نمونههای تجلیل از نوروز است. در افغانستان نیز این جشن با شیوههای مختلف برگزار میشود. مردمان هر ولایت جشنها و مراسم خاص خود را در تجلیل از نوروز دارند.
سخنگوی والی بامیان در رابطه به برگزاری جشن نوروز در این ولایت می گوید: ادارهی محلی و مردم بامیان به منظور برگزاری جشن نوروز برنامهها و جشنوارههای خاصی را در نظر دارند.
در کنار برنامه های فرهنگی، هنری و موسیقی؛ مراسم جهنده بالا در زیارت ها به خصوص زیارت میر هاشم آقا، زیارت سید علی یخ سوز آقا، با حضور داشت هزاران هموطن ما برگزار میگردد.
آقای احمدی افزود: در سایر مناطق و ولسوالی های ولایت بامیان به خصوص ولسوالی یکاولنگ و پنجاب مراسم عنعنوی ورزشی و بازی های محلی برگزار میگردد، یعنی در هر منطقهی هزاره جات بنابر رسم و رواج های همان محل، سال نو برگزار میگردد.
وی افزود: در این ولایت مردم سال نو را با نذر و رفتن به زیارتگاه ها همچنان مراسم بزکشی و دیگر بازی های محلی برگزار می نمایند، و در مناطق مرتفع که در روز سال نو هنوز هم زمین ها کاملاً از برف پوشیده می باشد، بازی های زمستانی مانند سکی راه اندازی می شود. همچنان مردم با رفتن به حسینیهها و تکیهخانهها، که بعداز سخنرانی بزرگان و علمای دینی نذر تقسیم میگردد، همه حاضرین ، سال نو را به همدیگر تبریک
میگویند.
در همین حال آریا رئوفیان رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات در مورد برگزاری جشن نوروز در هرات گفت: امسال نیز مقامات در ولایت هرات آمادگی خاصی برای برگزاری جشن نوروز رویدست دارند. البته با اشتراک مقامات ولایت هرات و تمام اقشار، جوانان، تجار وسایر موسسات و مردم این جشن برگزار می گردد.
برنامه نخست پخت سمنک است که بعداً جشن نو روز با برپایی موسیقی، نمایشنامه های تیاتر و برنامه های محلی و نمایش های ورزشی یا بازی های مخصوص تا دو روز ادامه پیدا می کند.
آقای رئوفیان گفت که در ولایت هرات نیز همانند سایر ولایت ها همه ساله این جشن بزرگ باستانی با راه اندازی بازی های محلی، پخت غذاهای متنوع برگزار می شود که از این نظر فضای برگزاری جشن نو روز یک مقدار متفاوت تر جلوه می کند.
اما سایر مسایل مانند: پخت سمنک، هفت سین، برآمدن از خانه در چهارشنبه اول سال، همانند سایر ولایات است و تفاوت خاص وجود ندارد.
آقای رئوفیان افزود: باشندگان هرات مراسم نوروزی را بیشتر در تخت صفر که جای مناسب است برگزار می نمایند و در نظر است یک قسمت از این تپه بنام نوروزگاه مسما گردد تا همه ساله جشن باستانی نوروز در آنجا برگزار شود.
وی ارتباط برگزاری جشن نوروز را با مذهب و دین رد
میکند و به این باور است که برگزاری جشن نوروز با عقیده، باور و مسایل دینی خط جدا گانه دارد. از روزهای باستانی صرفاً به عنوان پاسداری از ارزشهای کهن و پاسداری از میراث های غیر ملموس فرهنگی در کشور تجلیل می شود.
رئوفیان گفت: از این لحاظ ما به استقبال نوروز می رویم و به این باور استیم که نوروز، روز رستاخیز طبیعت و زنده شدن دوباره نظام جهان هستی است که بشارت میدهد به زنده شدن بعد از مرگ که با احیای مجدد یا آغاز دوباره ارتباط دارد. همچنان نو روز پیام های زیادی مانند: طراوت، خوشی، سرسبزی، نو شدن و اعتدال گرایی دارد و مردم به هدف ترویج فرهنگ مدارا و ایجاد فضای خوشی و صمیمیت این روز را جشن
میگیرند تا باشد به همین بهانه، فضای اختناق، نا امیدی و یأس از میان برود..
در همین حال عبدالغنی مصمم سخنگوی والی کنر می گوید: نوروز در افغانستان قدامت هزار ساله داشته، رسوم و آیین های ویژه ی نوروزی سال ها است که نسل به نسل به افغانستان منتقل می شود. مردم افغانستان نوروز را آغاز فصل طراوت و زندگی مجدد طبیعت می دانند.
وی افزود: مردم ولایت کنر از آمدن فصل بهار و نوروز به گرمی استقبال کرده و صفحه جدیدی از کار و فعالیت خود را آغاز
می کنند. مردم کنر با برگزاری مراسم متفاوت از این روز تجلیل می کنند و جوانان به فضای باز طبیعت رفته و با راه اندازی اتن سرور و شادمانی می کنند.
وی گفت: جشن روز دهقان که ویژه دهقانان است، در روز دوم سال جدید برگزار می شود. در این روز دهقانان به شهرها
میآیند و با این کار، طلب سال خوب برای محصولات زراعتی شان می کنند.
آقای مصمم اضافه کرد: سال های قبل در ولایت های کنر و ننگرهار میلهی گل نارنج به گونهی غیر رسمی برگزار
میشد. اما در چند سال پسین از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ این روز به گونهی رسمی پذیرفته شد و همه ساله به شکل
با شکوهی برگزار میگردد.
وی افزود: جشن عنعنوی گل نارنج با حضور صدها تن از مسوولان دولتی فرهنگیان، شاعران و اهالی ولایت ننگرهار، کابل، خوست، پکتیا، پکتیکا، کنر و لغمان تجلیل می شود.
آقای عبدالغنی علاوه کرد: همه ساله با فرا رسیدن نوروز سلسله جشن ها و میله های بهاری در شهرهای مختلف ولایات شرقی کشور راه اندازی می شود که شهروندان از گوشه و کنار کشور در آن شرکت می کنند.
گزارشگران: سهیلا کبیر، مهوش فخری و غزاله بابکرخیل