روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
رسانه های داخلی افغانستان به نقل از رسانه های پاکستانی گزارش داده اندکه عمران خان، صدر اعظم پاکستان گفته است امروز ( دوشنبه) نشست مشترک و رو در رویی میان تعدادی از ماموران حکومت ایالات متحدهی امریکا و نمایندگانی از گروه طالبان حول محور روند صلح افغانستان در این کشور دایر گردد. بر اساس این گزارشها، محتمل است که نمایندگانی از جانب دولت افغانستان ( و احتمالا چند عضو هیئت مذاکره کنندهای که اخیرا از سوی محمد اشرف غنی، رییس جمهور تعیین گردیده تا عند اللزوم در نشست های مربوط به روند صلح شرکت نموده و از جانب دولت مذاکره نمایند) نیز در این نشست حضور داشته باشند. بر اساس گزارش رسانه های پاکستانی، عمران خان روز جمعهی گذشته در سخنرانی اخیرش در شهر پیشاور گفته است که حکومت پاکستان در گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان وگروه طالبان میانجیگری می نماید. اوگفته بر اساس برنامهریزیای که صورت گرفته، قرار است نشستی میان نمایندگان گروه طالبان و نمایندگان حکومت ایالات متحدهی امریکا روز دوشنبه برگزار شود.
این در حالی است که دولت پاکستان بنا به آنچه که عدم همکاری صادقانه در امر مبارزه با تروریزم و همچنان فراهم نیاوردن تسهیلات لازم در امر تحقق مذاکرات رو در روی صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان در گذشته خوانده شده، شدیداً زیر فشارهای سیاسی و اقتصادی جامعهی جهانی و ایالات متحدهی امریکا قرار داشته و هنوز هم قرار دارد. ایالات متحدهی امریکا دولت پاکستان را به عدم صداقت در همکاری لازم با جامعهی جهانی در امر مبارزه علیه تروریزم و حمایت از گروه هایی چون طالبان که کنشگری هراس افگنانه دارند، متهم نموده و اعلام کرده بود که پاکستان میلیارد ها دالر کمک های ایالات متحدهی امریکا را دریافت داشته، اما در عوض آنگونه که لازم بوده، با این کشور در امر مبارزه در برابر گروه های دهشتگر از خود صداقت نشان نداده و برعکس برای این گروه ها پناهگاه های امن وحمایت های مالی، لوژستیکی، تسلیحاتی، اطلاعاتی وآموزشی فراهم نموده است.
اخیرا دونالد ترامپ طی نامهای از عمران خان، صدر اعظم پاکستان خواسته که در این راستا تغییر رویه داده و در امر تحقق صلح و پایان یافتن جنگ و خشونت در افغانستان با امریکا همکاری نماید. الیس ویلز و زلمی خلیلزاد دو مقام وزارت خارجهی امریکا طی سفر های جداگانه و متعددی که به پاکستان داشته اند، از مقامات پاکستانی خواسته بوده اند نمایندگان طالبان را متقاعد نمایند که در گفتگو های صلح اشتراک ورزند واز آنان بخواهند که دست از جنگ کشیده و شامل یک روند سیاسی گردیده و در تحقق صلح در افغانستان مدد رسانند.
اظهارات مقامات پاکستانی واز جمله عمران خان، صدر اعظم آن کشور مبین این است که اسلام آباد رویکردی جدیدی را در پیش گرفته و وارد فاز جدیدی از سیاست هایش شده است که باعث شده برخی خوش بینی هایی شکل بگیرد، مبنی بر اینکه دولتمردان پاکستان دارند در امر ایجاد تسهیلات برای آغاز گفتگوهای صلح همکاری میکنند. شاه محمود قریشی، وزیر خارجهی پاکستان که غرض اشتراک در دومین نشست وزرای خارجهی سه کشور(افغانستان، پاکستان وچین) به کابل سفر نموده بود، در صحبت های خود در کابل و از جمله در کنفرانس مشترک خبری وزرای خارجه ضمن تاکید بر این موضوع که برای اعتماد سازی میان دو کشور به کابل سفر نموده، ابراز داشته که دولت متبوعش اینک آمادگی عام و تام دارد که در راستای مبارزه با تروریزم وتحقق صلح در افغانستان همکاری نماید. شاه محمود قریشی گفته که: « باید در افغانستان به صلح و ثبات دست یابیم. این در تمام منطقه تاثیر گذار است. بهترین تحفه برای افغانستان صلح است. تمام گروه های دخیل را تشویق به صلح میکنیم. شما باید تصمیم بگیرید. ما شما را کمک میکنیم.
گروه داعش وگروه ترکستان شرقی طرفدار صلح در منطقه نیستند، سازمان هایی که طرفدار صلح نیستند، باید شکست شان بدهیم، ماتروریزم را در صورتی شکست داده میتوانیم که باهم کار کنیم».
با همهی اینها اما هنوز شک و تردیدهایی وجود دارد که پاکستان اینبار صادقانه آمادهی همکاری در این راستا شده باشد. این از جهاتی مختلفی ابراز میگردد. هنوز پاکستان حاضر نیست اعتراف نماید که پناهگاه های امن و مراکز سوق و ادارهی گروه طالبان و رهبران شان در خاک آن کشور موقعیت دارد و هنوز حاضر نیست گروه طالبان را یک گروه هراس افگن بداند. اگر همین بیان وزیر خارجهی پاکستان را در نظر بگیریم از منظر دولتمردان پاکستانی، دولت افغانستان یک گروه است وآنان «گروه های دخیل را تشویق به صلح» می کنند و موقف موازی با دولت افغانستان را برای طالبان مد نظر دارند.
مقامات در افغانستان هر یک به نوبهی خود در یکی دو روز گذشته میان شک و تردید ابراز امیدواری کرده اند که این بار پاکستان از سر صداقت آمادهی همکاری در زمینهی تحقق صلح وپایان خشونت ها در افغانستان شده باشد.
با تمام خوشبینی های که از مجموع فعل و انفعالات در سطح منطقه و جهان به وقوع پیوسته، سفر ها و نشست هایی که صورت گرفته و اظهاراتی که به عمل آمده ایجاد گردیده است؛ اما افکار عمومی در افغانستان با حزم و احتیاط به مسأله می نگرند و باور به این دارند که نمی شود به یکبارگی همه چیز را در خصوص موضعگیری های گذشته و فعلی دولت و به ویژه سازمان استخبارات نظامی پاکستان به باد فراموشی سپرد و حزم و احتیاط را از دست داد.