روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان از وضعیت بدی حقوق بشری بیجاشدگان داخلی ابراز نگرانی کرده میگوید که از ۱۷ جوزا تا هفدهم سرطان ۳۲ هزار و ۲۸۴خانواده در ۲۵ ولایت کشور به دلیل جنگ و افزایش خشونتها از خانههای شان بیجا شده اند.
به گزارش روزنامه اصلاح؛ بنفشه یعقوبی، کمیشنر کمیسیون حقوق بشر افغانستان روز چهارشنبه (۱۳ اسد) در ارائه گزارش تحقیقی این کمیسیون در مورد وضعیت حقوقبشری بیجاشدگان داخلی گفت که در دو سال پسین ۵ میلیون خانواده به دلیل افزایش جنگ و خشونتها از خانههای شان بیجا شده اند.
خانم یعقوبی افزود که تنها در شش ماه گذشته ۶۹ هزار ۴۸۰ خانواده به دلیل افزایش خشونتها، جنگ و بیکاری از خانههای شان بیجا و در شرایط سخت بی سرپناهی به سر میبرند.
او تاکید کرد که شمار بیجاشدگان داخلی با شدت جنگ و خشونتها در کشور، افزایش یافته و آمار کمیسیون حقوق بشر نشان میدهد که امسال نسبت به سال ۱۳۹۴ شمار بیجاشدگان داخلی ۷۴.۸ درصد افزایش یافته است.
به گفته خانم یعقوبی بر بنیاد یافتههای کمیسیون حقوق بشر تنها در سه ماه نخست سال جاری بیشتر از ۱۵۸ هزار و ۳۹۲ خانواده در ۱۶ ولایت کشور از خانههای شان بیجا شده اند. خانم یعقوبی تصریح کرد که بیشتر بیجا شدگان از ولایت ننگرهار و کمترین بیجا شده از ولایت ارزگان میباشد.
این کمیشنر کمیسیون حقوق بشر گفت که یافتههای گزارش تحقیقی این کمیسیون در مورد وضعیت حقوق بشری بیجاشدگان داخلی که با ۲ هزار و ۹۰۳ تن از بیجا شدهگات مصاحبه شده، نشان میدهد که ۶۸.۱ درصد بیجاشدگان داخلی در نتیجه جنگ از خانههایشان آواره شده اند.
او تاکید کرد که از میان ۲ هزار و ۹۰۳ تن که جامعه آماری این گزارش تحقیقی اند، ۱۰.۲ درصد آنان بی سرپناه، ۱۴.۹درصد دیگر آنان در خانه اقارب شان به سر میبرند و ۲۳.۹ درصد دیگر آنان زیر خیمههای کمپ زندگی میکنند.
خانم یعقوبی تاکید کرد که از میان جامعه آماری گزارش تحقیقی کمیسیون حقوق بشر، ۳۴.۷ درصد آنان به خدمات بهداشتی و ۵۲.۲ درصد هم به خدمات آموزشی دسترسی ندارند. او گفت؛ با کسانیکه در این گزارش تحقیقی مصاحبه شده، تنها ۵۴.۷ درصد آنان از کمکهای نهادهای ملی و بینالمللی بهرهمند شده اند.
این کمیشنر کمیسیون حقوق بشر از تمامی طرفهای درگیر جنگ خواستار آتشبس دایمی و از وزارت مهاجرین و وزارت دولت در امور رسیده گی به حوادث خواست که هرچه زودتر به وضعیت بیجاشدگان داخلی رسیدگی لازم نمایند.
بااینحال، با افزایش جنگ در غزنی و تصرف ولسوالی مالستان این ولایت توسط طالبان، صدها خانواده از خانههایشان از ولسوالی مالستان بیجا شده و در وضعیت بدی حقوقبشری در کابل و سایر ولایتهای همجوار بدون داشتن حداقل امکانان و سرپناه به سر میبرند.
سیداحمد راشد کاشفی