روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
در طول سالهای اخیر شهر کابل اینگونه خلوت و بی سر و صدا نشده بود و در سکوت نا معلوم فرو رفته است. دیگر از تردد موترها، حضور دستفروشان، ترافیک جادهها و کاسبان خبری نیست و فقط نیروهای امنیتی در چند قدمی جاده ها برای تطبیق قرنطینه حضور دارند. شهروندان برای احترام به فیصله دولت و توصیه های وزارت صحت عامه کشور و برای نابودی بیماری جهانی کرونا، همه در خانه ها و منازل شان بسر می برند. حتی برخی از مغازه ها و دکان ها که اجازه فعالیت را داشتند نیز، بسته است و فعالیت نمی کنند.
این خلوت و تنهایی شهر، فرصت های مناسبی را به وجود آورده است که یکی از این فرصت ها، زیباسازی شهرکابل است. چون هیچ مانعی برای جریان کار در طول روز وجود ندارد و کارمندان بهراحتی و بدون کدام مانع، میتوانند کارهایشان را انجام بدهند. ترمیم جادهها، ایجاد چوک ها، ترمیم و ایجاد چراغهای راهنمایی ترافیکی، چراغهای روشناییبخش و تزئینی، ایجاد مجسمهها و نقاشیها، ترمیم و ایجاد پلهای هوایی، ساخت و ترمیم گلدانهای کنار جادهای، ترمیم و ایجاد تابلوها و لوحه های تبلیغاتی و راهنمایی، از مهمترین بخش های زیباسازی شهرکابل هست که در این قسمت به هریک آن پرداخته می شود.
- جادهها: ترمیم و بازسازی جادههای شهر کابل، مهمترین نقش را در زیبایی شهر و کاهش آلودگیهای محیط زیستی دارد. صدها جاده اصلی و فرعی که در شهر کابل وجود دارد ویاهم در حال ایجاد شدن است، بهعنوان شاهرگهای حیات زندگی شهری مطرح است. در روزهای قرنطینه که عبور و مرور وسایط بهشدت کاهشیافته و استفادهها از این جادهها کم شده است، ترمیم و بازسازی خرابی این جادهها بسیار مهم و ضروری است. مثلاجاهای ترک برداشته، شکسته، بدون نقشه و جاهای که نیازمند توسعه و گسترش است، در این روزها باید به آن پرداخته شود. حتی برخی از جادههای فرعی که قرار است در شهر کابل ا ایجاد شود نیز، در این روزها باید آغاز گردد.
- پلهای هوایی: پلهای هوایی که از یکسو باعث زیباسازی شهر و از طرف دیگر در کاهش ازدحام ترافیکی و خطرات جادهای کمک میکند، در شهر کابل بسیار مهم و ضروری است. پلهای که تا هنوز در نقاط مختلف ایجادشده و قرار است ایجاد شود، نقش مهمی را در رفع مشکلات شهری دارا است؛ اما تعدادی این پلها به خاطر خرابی و شکستگی، غیرقابل استفاده و مسدود است. در روزهای قرنطینه، فرصت مناسبی برای ایجاد پلهای جدید و ترمیم پلهای قدیمی فراهمشده است.
- گلدانها و کتاره ها: مسئله دیگری که در زیباسازی شهر کابل و کاهش آلودگی هوا نقش دارد، ایجاد و ترمیم گلدانهای کنار جاده است. در این زمینه نیز تا هنوز در بخشهای مختلف شهر کابل، هزینههای هنگفتی صورت گرفته است و گلدانهای زیادی ایجادشده است. برای ترمیم جاهای خرابشده گلدانها، شاندن گلهای جدید و طرحریزیها، در روزهای قرنطینه فرصتهای مناسبی مهیاشده است. از طرف دیگر، شهرداری کابل برای حفاظت از این گلدانها، کتاره های را نیز در اطراف ساخته که در طول چندین سال به خاطر بی ا احتیاطیها از بین رفته است. این روزها فرصت مناسبی ایجاد گلدانهای جدید، ترمیم گلدانهای سابق و کتاره های آن فراهمشده است.
- مجسمهسازی و نقاشی: بخش دیگر زیبایی شهر کابل، مربوط به نقاشیهای روی دیوار، مجسمهسازی در چوک ها و چهارراهیها میشود. در روزهای قرنطینه که تردد وجود ندارد و همهجا خالی است، باید فرهنگیان، هنرمندان و مسئولان به این مسئله مهم بپردازند و شهر کابل با تصاویر شخصیتها، شهدا و بزرگان افتخارآفرین، با تصاویر جاهای تاریخی و دیدنی کشور که باعث تقویت وحدت و برادری، همدلی و ایثار و فداکاری در وجود شهروندان میگردد، مزین کنند.
- چراغهای راهنمایی و تزئینی: در شهر کابل چراغهای ترافیکی، چراغهای روشناییبخش در وسط جادهها و گروههای تزئینی زیادی وجود دارد که باعث زیبایی و نظمبخشی شده است. نصب چراغهای راهنمایی در چهارراهیهای شهر کابل، کمک بزرگی را به کاهش ترافیک و راهنبدان و قانونمندشدن جریانهای ترافیکی و کاهش حادثات شده است؛ اما در برخی از چهارراهیهای مزدحم این چراغها وجود ندارد یا تخریبشده است، در روزهای قرنطینه فرصت مناسبی برای ایجاد و ترمیم آن فراهمشده است. همچنان چراغهایی که برای روشنایی از طرف شب در وسط جادهها نصبشده است نیز، نیازمندترمیم و بازسازی هستند. برخی از آنها از بین رفته یا پایههایشان در اثر حادثات ترافیکی، وقایع امنیتی و بی ا احتیاطیهای مردم شکسته است، باید ترمیم شود.
لوحهها و تابلوها: بخشی دیگری از زیبایی شهر کابل، مربوط به لوحهها، تابلوها و اعلانات میشود. اگر لوحهها و تابلوها مفید، زیبا، مناسب و جذاب باشد، بدون شک به زیبایی شهر و آسانی کار مردم کمک میکند. این روزها که شهر خلوت شده، بهتر است که مسئولان یک بررسی دقیق نسبت به وضعیت لوحهها و تابلوها داشته باشند. یا حتی میتوانند اقدام به ایجاد تابلوهای مجدد در سر کوچهها، چهارراهیها و میدانها کنند. چون تابلو از یکسو به زیبایی شهر کمک میکند و از طرف دیگر، مردم را از سردرگمی نجات میدهد.
نتیجه؛
قرنطینه شهر کابل و کاهش تردد مردم در شهر و بازار کابل، فرصت مناسبی را برای زیباسازی این شهر فراهم کرده است. کارهای زیباسازی که در روزهای شلوغ بهسختی و دشواری و با هزینه زیاد قابل انجام بود، این روزها بازمان اندک و هزینه کم، قابلاجرا شده است. مسئولان مربوطه باید از این فرصت استفاده بیشتر نمایند. این روزها ازیکطرف زمینه برای انجام کار بهخوبی فراهمشده و از طرف دیگر، نیروی انسانی و متخصصین با مزد اندک و کار بیشتر قابلدسترس هستند. با زیباسازی شهر کابل، میتوان تهدیدهای قرنطینه را به فرصت تبدیل کرد.
داوود ناظری