روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
بن بست در پروسه صلح میان دولت جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان ادامه دارد. طالبان تمایلی به دوام مذاکره ندارند. دورنمای گفتگوهای صلح روشن نیست و امیدها نسبت به موفقیت این پروسه تضعیف شده است. کشورهای دخلیل در مسایل جنگ و صلح افغانستان تلاش دارند بدیلی برای روند جاری صلح جستجو کنند. این روزها هر کشوری برای آینده افغانستان نسخه های جداگانه می بافند. روند صلح افغانستان آواره و نقل مجالس کشورهای بیرونی شده است.
کشورهایی که به هر نوعی در روند مصالحه میان دولت جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان دخالت دارند، هرکدام خواستار تامین منافع خود در افغانستان پسامصالحه اند و هرکدام اهداف و منافع و آشکار و پنهان خود را تعقیب میکنند. صرف نظر از اینکه خواست و مرام مردم افغانستان از پروسه صلح چیست.
امابرای دولت و مردم افغانستان مهمترین هدف، برقراری صلح و امنیت پایدار، حفظ نظام و پاسداری از دستآوردهای دو دهه اخیر است. منافع دولت و ملت افغانستان در این است که افغانستان یک بار دیگر به عقب برنگردد و تجارب تلخ دو دهه پیش بار دیگر تکرار نشود. افغانستان امروز، برعکس دو دهه پیش صاحب یک نظام واحد، منسجم و مردمی است که از قاطبه ملت افغانستان نمایندگی میکند. نظام افغانستان چتر مستحکمی برای فرد-فرد از شهروندان این کشور است. نظام جمهوری اسلامی افغاسنتان از حقوق اساسی مردم ما چه در سطح داخلی و چه در سطح بیرونی دفاع و حراست میکند. بدیهی است که هرنظامی ضعفها و نارساییهای خود را دارد، اما حتا یک نظام ضعیف هم به مراتب بهتر از بینظامی و بیدولتی است. مردم افغانستان از سالهایی که نه نظامی وجود داشت و نه دولتی تجارب تلخ و خاطرات بسیار بدی دارند. سالهای جنگ، ویرانی، آوارگی و تحقیر و توهین در کشورهای همسایه را همه به یاد دارند. خاطرات کمپها و اردوگاههای مهاجران و بیجاشدگان در کشورهای همسایه هنوز از ذهن مردم افغانستان بیرون نشده است. رنج بیکشوری و بیدولتی هنوزهم بسیاری از شهروندان کشور را که در سالهای دور به کشورهای همسایه و منطقه مهاجر شده بودند، آزار میدهد. عامل تمامی آن بدبختیها، ازهم پاشیدگی سیاسی در کابل و فرو ریختن پایههای نظام و دولت بود. هیچ شهروند این کشور نمیخواهد بار دیگر همه دار و ندار شان را از دست داده و به آن سالهای شوم برگردند. هدف و خواست اساسی مردم افغانستان از فرایند صلح، حفظ نظام و حراست از دستآوردهای سالهای پسین است. اما این هدف در صورتی برآورده میشود که دولت و ملت افغانستان یکصدا و یکدست آنرا دنبال کنند. در شرایط کنونی، مهمترین عاملی که دولت و ملت افغانستان را به هدف شان نزدیک میسازد، وحدت و انسجام درونی است. این انسجام هم باید در میان سیاسیون استحکام یابد و هم در میان لایههای مختلف جامعه افغانستان. سیاسیون کشور چه در سطح دولت، چه در سطح شورای عالی مصالحه ملی و چه در سطح شورای ملی و احزاب و جریانهای سیاسی باید به گونه هماهنگ در راستای حفظ نظام و تأمین حقوق و منافع مردم افغانستان تلاش و پیکار کنند. مردم افغانستان و فعالان سیاسی، فرهنگی و مدنی صرف نظر از اینکه به کدام قوم، مذهب، حزب، جناح و فکر و اندیشهای تعلق دارند؛ هدف، مرام و صدای شان را که بدون شک خوشبخی و سربلندی مردم افغانستان است، توحید کنند و از موضع دولت جمهوری اسلامی افغانستان در پروسه صلح با طالبان حمایت کنند. بلند کردن صداهایی که از آن بوی تفرقه و ازهم پاشیدگی درونی میآید به نفع مردم افغانستان نیست و آب در آسیاب دشمنان و بدخواهان میاندازد. به هیچ صورت نباید از طرح ها و نقشه های بیرونی که از آن بوی فروپاشی و عقب گرد می آید، حمایت صورت گیرد.