روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
رسانههای پاکستانی اخیراً گزارش داده اند که دادگاه عالی پیشاور پاکستان، ده کودک افغان را که به آن کشور قاچاق شده بودند را تسلیم قونسلگری افغانستان در پشاور کرده است. به اساس اظهارت پولیس پاکستان، این کودکان بدون اسناد به پاکستان قاچاق شده و در مدرسه ای در شهر آکورا ختک جذب گردیده بودند.
گفته شده است یک شهروند افغانستان که دارنده کارت مهاجرت کشور پاکستان نیز است در قاچاق این کودکان نقش داشته و ادعا می کرده که این کودکان اعضای خانوادۀ اوست.
عبدالحمید جلیلی، نمایندۀ قنسولگری افغانستان در پاکستان هم این خبر را تائید کرده و به خبرنگاران گفته است که این کودکان از ولایت بدخشان افغانستان بوده اند.آقای جلیلی افزوده است که این ده کودک به آکورا ختک توسط طالبان برای جذب در مدرسه های پاکستان قاچاق شده بودند.
دادگاه عالی پیشاور به پولیس دستور بازداشت عاملین قاچاق را داده و خواستار تحقیقات همه جانبه در این زمینه شده است. این نخستین رویداد قاچاق کودکان افغان به بیرون از کشور نیست. پیش از این نیز گزارش هایی از قاچاق کودکان افغان به کشورهای همسایه و اروپایی به نشر رسیده است.
قاچاق انسان در کُد جزای افغانستان جرم محسوب میشود و برای کسانی که مرتکب این جرم می گردند، مجازات تعیین شده است.
در کنار آن از چند سال بدینسو کمیسیون مبارزه با قاچاق انسان که متشکل از نهادهای دولتی و غیر دولتی است در این رستا کار میکند و به شناسایی قاچاقبران، حمایت از قربانیان قاچاق و آگاهی دهی به مردم از پیامدهای قاچاق می پردازد.
از سویی هم پدیدۀ قاچاق انسان در قوانین بین المللی نیز جرم به شمار میرود. بر اساس قوانین جهانی، دولتها ملزم به این استند تا در برابر این چالش جهانی مبارزه کنند. قاچاق انسان مصداقی از جرایم سازمان یافته بین المللی است و در حال حاضر به یک معضل جهانی تبدیل شده و روند رو به رشد مهاجرت های بین المللی نیز به گسترش و درآمد زایی آن دامن زده است.
قاچاق انسان پس از قاچاق سلاح و مواد مخدر، سومین تجارت غیرقانونی در دنیا به حساب میآید.
عاملان قاچاق انسان از طریق فریب، استثمار و بهره کشی از قربانیان، منافع هنگفت به دست میآورند. ناامنی و فقر سبب شده است تا جوانان افغان بیشتر در دام این مافیا بیفتند و در ابعاد مختلف از آنها بهره برداری شود.
قاچاق کودکان شکل بی رحمانه تر از قاچاق انسان به شمار میرود که بهطور گسترده به خدمت گرفتن اجباری کودکان، استفاده های جنسی، شست وشوی مغزی به هدف حملات انتحاری و انفجاری، سرباز گیری گروه های افراطی، گماردن کودکان در کارهای نامشروع و … تعریف میشود.
بنا لازم است تا حکومت افغانستان با توجه به قوانین ملی و بین المللی در امر مبارزه با قاچاق انسان به ویژه قاچاق کودکان بیشتر از پیش تلاش به خرج دهد و باید نهادها کشفی و استخباراتی مجرمین را شناسایی و به پنجه قانون بسپارند.
قاچاق ده کودک به پاکستان نمونۀ بارز یک جنایت است. دولت افغانستان باید از مجرای دیپلماتیک کودکان را از آن کشور تحویل گرفته به خانوادههای شان تسلیم نماید و به منظور جلو گیری از تکرار چنین جنایات، عاملین آن را مطابق کُد جزا به مجازات محکوم کند.
بلبل حسین شفق