د هېواد ملی ورځپاڼه . په ۱۳۲۸ لمریز کال کې رامنځ ته شوه.. کله ،چې په دغه کال په پغمان کې د پښتنو او بلوڅو د پیوستون ورځ د شاندارو مراسمو په لړ کې نمانځل کېده ،نو پرېکړه وشوه ،چې هېواد ورځپاڼه هم را منځته شی .
د دې تاریخې اوملی ورځپاڼې بنسټ اېښودونکی عبدالرؤف بینوا ویلی: (( کله چې ما د هېواد ورځپاڼې بنسټ کېښود ،زوى مې پیداشو او پرهغه مې هم (( هېواد )) نوم کېښود )) د هېواد ورځپاڼې لومړى مسوول مدیر دوطن تکړه لیکوال اوشاعرخداى بخښلى محمد ارسلان سلیمی وردګ و،چې دوخت د مطبوعاتو د مستقل ریاست له خوا په دغې مهمه دنده وټاکل شو…په هغه وخت کې د هېواد ورځپاڼې کلیشه په سره رنګ چاپېده .
سیفالدین احمدی
یکی از مفکران غربی میگوید: «خطرناکترین و پر قدرتترین اسلحه در میان ابزار جنگی غرب همانا رسانهها میباشد.»
در عصر کنونی رسانهها نقش زیادی در جهتدهی و ذهنیتسازی افکار عامه ایفا مینمایند. با توجه به تسلط غرب به رسانههای بزرگ، جنگ اوکراین نشان داد که رسانههای جهانی چگونه حملهای روسها به اوکراین را تجاوز و خلاف اصولِ نظم بینالمللی تلقی کرده و روسیه را بدنام جهانیان به معرفی گرفتند. وقتی که غرب به رهبری امریکا نخست به افغانستان و بعد به عراق، سوریه، لیبیا، یمن و سایر کشورهای دیگر حمله و آنها را مورد اشغال قرار داد در آن زمان هیچگاه رسانهها و حتا نهادهای بینالمللی آن را تجاوز و خلاف اصول نظم بینالمللی تلقی نکردند. در واقع غرب توانسته با توسل به رسانهها تجاوزش را آزادسازی ملتها، افکار و ارزشهایش را تحفهای الهامبخش به جهانیان به معرفی بگیرد.
در بیست سال گذشته در افغانستان باوجود اینکه میلیاردها دالر سرازیر شد اما هیچگاه نتایج آن به چه پیمانه نقش در زندگی مردم، رفاه و رشد اقتصادی داشت چیزی گفته نمیشد. در حالی که همواره تبلیغ میگردید که میلیاردها دالر پول به هدف رفاه و رونق اقتصادی افغانستان سرازیر میشود. چنانچه دیده شد زمانی که جمهوریت فروپاشید هیچچیزی از زیربناهای اقتصادی وجود نداشت تا جایی که مردم توان این را نداشتند که برای یک مدت زمانی بتوانند زندگی عادی خویش را بدون دستگیری حکومت و یا کمکهای نهادهای خارجی به پیش ببرند.
پس از پیروزی امارت اسلامی تا اکنون هرچند مشکلات اقتصادی، بیکاری و فقر دامنگیر مردم شده است، اما ناامنی و تداوم کشتار در بیست سال گذشته که خواب را از چشم مردم ربوده بود از میان رفته است. برخلاف گذشته غرب اما با تبلیغات گسترده مردم را از یک سو از فقر، بیکاری، وحشت و ناتوانی امارت اسلامی میهراساند و از سوی دیگر میکوشد مردم و حتا دولتمردان را به هدف تحمیل ارزشهایش به کمکهای بیگانهها جلب توجه نماید که گویا بدون کمک و همکاری آنها یک ملت نمیتواند به پای خود بیایستد.
غرب نه تنها در سایر کشورها با تبلیغات دروغینِ رسانهای افکار عامه را از واقعیت اصلی دور نگهمیدارد، بلکه در کشورهای خود همچنان مردم را از واقعیتهای سیاسیِ که روی دست دارند دور نگهمیدارد. تحقیقات نشان میدهد که مردم امریکا در مسایل مهم جهانی ناآگاهترین مردم اند؛ زیرا بسیاری از رسانههای داخلی آن هدفمندانه مردم را به مسایل کمارزش داخلی و برنامههای تفریحی مشغول نگهمیدارند.
«نوام چامسکی» یکی از مفکرین معروف امریکا برمبنای تحقیقی مینویسد: “عنصر اصلی هدایت افکار جامعه عبارت از انحراف توجه مردم از مشکلات اساسی و تصمیمات محافل سیاسی و اقتصادی از طریق اشباع دایمی فضای جامعه با اخبار و اطلاعات مربوط به مسایل کم اهمیت اجتماعی میباشد. روش انحراف افکار عامه از این طریق بسیار حایز اهمیت است.” در دو دههی گذشته کلانترین تبلیغات دروغین غرب زیر نام جنگ با تروریزم به هدف کسب مشروعیت حمله به کشورهای اسلامی از این آدرس بود.
تسلط غرب بر رسانهها چنان عمیق و گسترده است رسانههایی که ظاهراً به عنوان یک نهاد رسانهای مستقل در کشورهای اسلامی فعالیت مینمایند در واقع تحت تسلط غرب قرار دارند. «نیوز کارپوریشن» یکی از شش شرکت بزرگ غربی است که رسانههای زیادی دیداری، شنیداری و نوشتاری را در سراسر جهان با خود دارد. چنانچه «موبی گروپ» بخشی از آنها میباشد که شبکههای طلوع، طلوع نیوز، تلویزیون یک، رادیو آرمان و رادیو اراکوزیا را که بیشترین بیننده و شنونده را دارا اند در بر میگیرد که به عنوان شبکههای اغواگر افکار عامه در افغانستان نقش بازی میکنند. همین گونه رسانههای مختلف چاپی دیگر از سفارت امریکا و کشورهای غربی در افغانستان تمویل میگردید.
در افغانستان آنچه را که تطبیق شریعت و ترویج ارزشهای اسلامی نامیده میشود افزون بر نهادهای حکومتی و مردم، رسانهها باید گام به گام برمبنای آن عمل نمایند. از اینرو رسانهها حق ندارند مخالف آنچه که ارزشهای شرعی و اسلامی مردم مسلمان افغانستان میباشد بر ترویج ارزشها و افکار غرب و بیگانهها ذهنیتسازی کنند. در این میان آنچه که مهم است تولید و ابتکاراتی است که به عنوان بدیل بر تولیدات و برنامههای غرب طرح، ترتیب و روی دست گرفته شود در غیر آن ترویج ارزشهای غرب و نفوذ آنها دوباره گسترش خواهند یافت.