جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
داکتر گلرحمن طاهری
کولرا (Cholera) یک نوع بیماری حاد اسهالی است که عامل آن ویبریو کولرا Vibrio cholera میباشد.
این بیماری به شدت ساری بوده و با اسهال آبکی، استفراغ، ضیاع شدید مایعات بدن، گرفتگی عضلات و کم شدن ادرار، همراه است.
میزان مرگ و میر در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیتهای بدن تا ۴۰- ۳۰ درصد گفته شده است.
علایم:
دوره پنهانی کولرا از چند ساعت تا ۵ روز بوده و بطور معمول ۲-۱ روز است . شدت علایم مریضی، به سرعت و مدت از دست رفتن مایعات، بستهگی دارد .
کولرا دارای سه مرحله است :
مرحله تخلیهای : مریض ناگهان دچار اسهال شدید آبکی و بدون درد میشود که به دنبال آن استفراغ رخ میدهد. مواد غایطه مریض شکل آب برنج را دارد .
مرحله کولاپس:
به دلیل کمآبی، بدن مریض وارد مرحله کولاپس میشود. دراین صورت فشار خون پایین آمده، نبض خیلی ضعیف شده، بطن فرورفته، دور چشم سیاه شده، دست و پاها بسیار سرد گردیده و جریان ادرار قطع میگردد.
مرحله بهبودی:
اگر مایعات بدن مریض تامین شود، فشار خون بالا رفته، علایم حیاتی عادی شده و مریض از مرگ حتمی نجات پیدا میکند.
راههای انتقال:
انتقال کولرا از انسان به انسان از طریقههای ذیل صورت میگیرد:
آب آلوده به مدفوع از قبیل حوض آببازی و آب آشامیدنی و غذای آلوده .
پیشگیری:
موارد کولرا به مرکز صحی نزدیک گزارش داده شود.
تدابیرحفظ الصحه محیط :
تامین آب پاک و تصفیه شده، دفع فاضلاب، رعایت حفظ الصحه در قسمت تغذیه و آموزش صحت فردی.
برای تداوی کولرا نباید وقتکشی کرد. بیمارانی که دیهایدریشن (ضایعات مایعات بدن) متوسط دارند باید با نوشیدن مایعات در خانه تداوی شوند. موارد دیهایدریشن شدید مستلزم دادن مایعات از راه وریدی است و مریض باید در صورت امکان به نزدیکترین کلینیک محل یا شفاخانه منتقل شود.