جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
سران کشورهای حاضر در نشست تعامل و اعتماد سازی آسیا موسوم به «سیکا» دیروز در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، طی سخنانی جداگانه متفق القول بر اهمیت امنیت، صلح پایدار و همکاری در منطقه تاکید کردند.
تاجیکستان برای نخستین بار میزبان نشست سران “تعامل و اعتماد سازی آسیا” معروف به (سیکا) بود. این اجلاس یک همایش بین دولتی و سازمان منطقهای است که سال ۱۹۹۲ با کمک سازمان ملل متحد تأسیس شد. بررسی مسائل امنیت و همکاری آسیا، از اهداف اساسی این همایش است.
این نشست با حضور سران کشورها و حکومتهای عضو هر چهار سال یکبار برگزار میگردد؛ نشست پیشین نیز ۲۱ می سال ۲۰۱۴ برگزار شد.
پنجمین کنفرانس سیکا با حضور رهبران و نمایندگان ۲۷ کشور دنیا، از جمله رؤسای جمهوری روسیه، ایران، ترکیه، قزاقستان، قرغیزستان ، ازبکستان و رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی افغانستان در کاخ نوروز شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
محور مذاکرات نمایندگان کشورهای شرکت کننده در این نشست، بررسی مسائل امنیت و همکاری آسیا بود که با انتشار بیانیهای در این رابطه پایان یافت.
«امام علی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان طی سخنرانی در نشست افتتاحیه این نشست، تغییرات اقلیمی سراسر جهان و منطقه را نگران کننده خواند و اعلام کرد که درطول ۴۰ سال گذشته گرمایش زمین و آب شدن یخچالهای عظیم طبیعی این کشور بر وضعیت اقلیم، اقتصاد، انرژی و کشاورزی تأثیر منفی گذاشته است؛ وی از حاظران در جلسه دعوت کرد تا برای مقابله با پیامدهای گرمایش زمین تلاش کنند.
امام علی رحمان همچنین از اعضای سیکا دعوت کرد تا از ظرفیتهای گردشگری تاجیکستان استفاده کنند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه نیز طی سخنرانی خود اعلام کرد که با تلاشهای این کشور قسمت زیادی از قلمرو سوریه به حکومت بشار اسد بازگردانده شده است.
پوتین در ادامه بار دیگر گفت که در رابطه با بحران شبه جزیره کره نیز طرفدار حل دیپلماتیک و مصلحت آمیز مسئله است و راه دیپلماتیک هیچ گزینه دیگری ندارد.
رهبر روسیه با اشاره به تهدیدهای تروریستی و افراطگرایی گفت که باید در برابر مشخص شدن سازمان و گروههای تروریستی، منابع مالی تروریسم از جمله مواد مخدر، افراط گرایی و سو استفاده از فناوریهای اینترنتی جلوگیری به عمل آید.
پوتین همچنین آسیا را یک قلمرو پیشرو اقتصادی و صنعتی دنیا خواند.«شیء جین پینگ» رئیس جمهوری چین طی سخنرانی در این نشست اعلام کرد که در آسیا باید فضای تازه ای برای اعتماد ایجاد شود که در آن احترام به منافع، تمامیت ارضی و استقلال هر کشور مهم تلقی میشود.
شیء در ادامه خاطر نشان کرد، چین از ارتقای صلح پایدار و حل دیپلماتیک اختلافات حمایت میکند؛ ما باید با در نظر گرفتن مسائل آسیا، طرح جدیدی برای امنیت منطقهای ارائه کنیم.
داکتر عبدالله رئیس اجرائیه در سخرانی خویش بر همکاری مشترک کشورهای منطقه و اعضای سیکا علیه هراس افگنی در افغانستان و منطقه تاکید کرد. و تامین صلح در افغانستان را به نفع تمام کشور ها دانست
«حسن روحانی» رئیس جمهور ایران در سخنرانی خود بیشتر بر وضعیت خاورمیانه تاکید داشت. وی در این باره گفت: «مداخله خارجی بعضی از قدرتها، سیاستهای قهرآمیز یک جانبه گرایانه، تروریسم، افراط گرایی، پیمان شکنی و قانون گریزی، خاور میانه را به یکی از بحرانیترین و بیثبات ترین مناطق جهان تبدیل کرده است».
،این نهاد منطقهای که در سال ۱۹۹۲ به پیشنهاد نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری قزاقستان در چهل و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد راه اندازی شد از ابتدا قرار بود زمینه ساز ارتقای روابط دوجانبه و همکاری چند جانبه میان کشورهای آسیایی از طریق گفتمان با هدف ایجاد صلح و امنیت و استقرار ثبات در منطقه باشد، منطقهای که در هر مقطع تاریخی با بحرانهای خاص سیاسی، اقتصادی و امنیتی رو به رو بوده است.
سیکا که در حال حاضر ۲۲ عضو اصلی دارد در منطقهای از جهان فعالیت دارد که معمولاً به دلایل مختلف ناآرام است و همچنین فعالیت گروههای تروریستی با چالشهای امنیتی خاص رو به رو است.
نباید فراموش کرد که امنیت و ثبات جهانی را نمیتواند از امنیت آسیا جدا دانست، قارهای که پرجمعیتترین کشورهای جهان را در خود جای داده و به لحاظ اقتصادی و سیاسی نیز در معادلات جهانی نقش اساسی دارد، با این وجود اعضای سیکا درصد زیادی از وسعت این قاره را تشکیل میدهند.
اجلاس وزرای خارجه سیکا که در حال حاضر ۳۷ عضو اصلی و ناظر دارد هر ۲ سال یک بار برگزار میشود تا کشورهای عضو بتوانند همچنان به اصول حاکمیت عدالت، عدم تعرض به یکدیگر و عدم دخالت در امور داخلی همدیگر، احترام به تمامیت ارضی هم، تمسک به همکاریهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای نیل به اهداف عالی تعامل چندجانبه برای صلح، آشتی، امنیت، و ثبات در آسیا پایبند بمانند.
به همین دلیل همه تصمیمات مهم در میان اعضای سیکا، با توافق جمعی صورت میگیرد تا مبادا حتی یک عضو از اعضای این نهاد مخالفتی با آن داشته باشد، بنابراین هیچ طرحی در، این نهاد، ولو یک مخالف داشته باشد در کنفرانس سران آن تصویب نمیشود.
افغانستان،ایران، قزاقستان، پاکستان، کوریای جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرغیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و تایلند از جمله اعضای سازمان سیکا هستند.این سازمان غیر از اعضای اصلی دارای ۱۲ عضو ناظر نیز هست که شامل سازمانهای بین المللی همچون سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری در اروپا، اتحادیه عرب و تعدادی از کشورها از جمله مالزیا، اندونزیا، ویتنام، جاپان، اوکراین و آمریکا میشوند.
اولین و دومین اجلاس سران سیکا در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ در شهر آلماتی پایتخت قزاقستان و اجلاس چهارم در سال ۲۰۱۴ در شانگهای چین برگزار شد.