جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
وزارت معادن و پترولیم می گوید؛ ازشرکت ام سی سی چین که کار قرار داد استخراج مس عینک را به دست آورده است می خواهد که کار خود را دو باره در افغانستان از سرگیرد.
مفسر آژانس باختر می نگارد؛ امارت اسلامی اشتیاق زیادی به کار های عمرانی و زیر بنایی دارد٬ در اولین روز های حاکمیت دوباره امارت اسلامی٬ دراولین فرصت٬ کار پروژه های نیمه کاره گذشته از سر گرفته شد٬ برای آغاز عملی پروژۀ تاپی اقدام شد و طرح امنیتی این پروژه با جانب ترکمنستان شریک ساخته شد٬ برای ازدیاد تولید بند برق کجکی اقدام شد و حالا برای فعالیت دو باره شرکت ام سی سی چین که چند سال قبل٬ امتیاز قرارداد استخراج مس عینک لوگر را به دست آورده است، اقداماتی صورت گرفته است.
وزارت معادن و پترولیم میگوید که گفتگوها در باره آغاز کار پروژه مس عینک لوگر با شرکت ام سی سی چین ادامه دارد و تا پایان ماه روان میلادی یک هیئت از چین وارد کابل خواهد شد٬ چین در سال ۲۰۰۸ میلادی مرحله اول کار استخراج معدن را آغاز کرد و باید در این مرحله دونیم ملیارد دالر سرمایه گذاری می کرد مگر بعد از چند روز معدود کار شان را متوقف کردند.
امارت اسلامی از شرکت ام سی سی چین خواسته است که بربنیاد قرارداد قبلی، کارش را در پروژه مس عینک لوگر ادامه دهد.
شرکت ام سی سی چین بعد از آن که امتیاز استخراج مس عینک را به دست آورد٬ بعد از مدت کوتاهی کار استخراج را متوقف کرد٬ مسایل اقتصادی، چالشهای امنیتی و موجودیت آثار باستانی در مرکز مس عینک لوگر کار استخراج این معدن را سالها به تاخیر انداخت٬ مگر بعد ها این شرکت٬ ایراد های دیگری در باره قرارداد گرفت به گونه یی وانمود کرد که گویا مالک پروژه ‹ دولت افغانستان› در قرار داد امتیازات بیشتری برای خود قایل شده است.
به هر نام و عنوان که بود کار پروژۀ مس عینک که دومین معدن مس در جهان است متوقف شد مگر حالا امارت اسلامی می خواهد که کار این پروژه دو باره از سر گرفته شود.
آنچه برای مردم افغانستان حایز اهمیت است این است که امارت اسلامی بر کار شرکت قرار داد کننده مطابق به قراردادی تاکید دارد که قبلاً عقد شده است.
ساخت راه آهن از تورخم تا حیرتان، ساخت کارخانه حرارتی تولید برق با ظرفیت چهارصد میگاوات، ساخت جاده های منتهی به مس عینک٬ پروسس مس در داخل افغانستان… از موارد مهم قرارداد معدن مس عینک لوگر با شرکت ام سی سی چین شمرده میشوند که باید مطابق آن کار شود.
از سوی هم، مقامهای محلی ولایت لوگر گفته اند که تمام آمادگیها برای آغاز کار پروژه مس عینک لوگر در این ولایت گرفته شده است٬ یعنی دیگر نمی توان بهانه یی برای نبود امنیت در ساحه کار را پیشکش کرد٬ امارت اسلامی به عنوان مالک پروژه آماده است که تمامی تسهیلات و مکلفیت های خود را برای مصونیت آنانی که در ساحه کار می کنند، ادا کند.
مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ قبل از این گفته بودند که یک موزیم را برای نگهداری آثار باستانی در ساحه ایجاد می کنند، همچنان کار استملاک زمین و خانه های که در ساحۀ معدن وجود دارد، نیز آغاز شده بود.
قسمیکه معلوم می شود٬ شرکت ام سی سی چین از اوضاع راضی است و با مسئولان وزارت معادن و پترولیم در تماس است و آمادگی نشان داده اند که کار پروژۀ را از سر گیرند، برخی از مسایل در میان است که در باره آن گفتگو میشود و این مسایل حل و فصل خواهد شد.
مس عینک لوگر در سی کیلومتری ولایت کابل در ولایت لوگرموقعیت دارد، بربنیاد قرارداد پیشین با استخراج مس از این معدن، شرکت چینی مکلف است سالانه چهارصد میلیون دالر به حکومت افغانستان بپردازد.
با آغاز کار این پروژۀ نه تنها یک منبع عایداتی دیگر به روی نهاد های ملی گشوده می شود٬ بل زمینه کار برای کتله عظیمی از مردم مساعد می شود در حالی که امروز دلیل عمده مهاجرت از کشور بیکاری و فقر است و میتوان گفت که مهاجرت از افغانستان تنها و تنها دلیل اقتصادی دارد.
از سرگیری دو باره کار پروژۀ های عمرانی و زیر بنایی در افغانستان می تواند یک مقدمه خوب برای اشتغال زایی در کشور باشد.
از طرف دیگر حضور یک شرکت نیرومند چینایی در افغانستان برای استخراج بزرگترین معدن این کشور این پیام را می دهد که افغانستان مکانی برای همکاری و همگرایی است و کشورهای بیرونی به جای رقابت٬ شریک همکاری های اقتصادی با افغانستان شدند و با سرمایه گذاری در معادن و آب این کشور سود دو جانبه کسب کنند. باختر