جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
با پایان ماه مبارک رمضان، اینک عید سعید فطر فرا رسید، هرچند ماه مبارک رمضان امسال با بیدادگری و شیوع ویروس کرونا همراه بود، با آنهم مردم مسلمان افغانستان با ادای طاعات و عبادات این ماه را سپری کردند، ماه پُرفیض و برکتی که در حقیقت آزمون بزرگ برای ثبوت عبودیت بندگان مؤمن خداوند«ج» با انجام عبادت و شبزندهداری میباشد و خداوند متعال در طول ماه مبارک رمضان مهمان عزیزش را با ارزانی نعمتهای گوناگون پذیرایی مینماید. مسلمانان با ختم این ماه بزرگ آرزو دارند روزهای پرمیمنت عید سعید فطر را با زدودن تمام کدورتها و شکررنجیهایی که میان اقوام و خویشاوندان شان در طول روزها و ماههای گذشته ایجاد گردیده است سپری کنند که البته رفع کدورتها در روزهای عید با دید و وادیدها صورت میگیرد، اما متأسفانه که امسال نسبت شرایط قرنطینه و ماندن مردم در خانهها زمینه رفتن به خانههای دوستان و اقارب و از نزدیک صحبت کردن کمتر مساعد میباشد، اما با استفاده از وسایل ارتباطی و موبایل میتوان بنای دوستی و برادری خود را تحکیم بخشید و بردوستیهای خود تجدید پیمان نمود تا کدورتها برطرف و دوستیها زیادتر تحکیم یابد. زیرا مردم ما عقیده دارند که در میان مسلمانان اصلاً کدورت و شکررنجی جای ندارد چون پیامبر بزرگ اسلام«ص» گفته اند که هیچ فرد از امتان من نباید بیش از سه روز کدورت و شکررنجی را در خاطره خود جای دهد. و عید سعید فطر و عید قربان براساس گفته پیامبر بزرگ اسلام«ص» از جشنهای بزرگ مسلمانان است، مسلمانان جهان به خصوص مسلمانان کشور ما، روزهای پرمیمنت عید را با دور ساختن تمام کدورتهای گذشته از حال و احوال یکدیگر با خبر میشوند و خاطرات خوش و شادیها را احیا میسازند. در حقیقت برای تحکیم دوستیها و گسترش روابط برادرانه گامهای تازه بر میدارند.
این در حالیست که مردم ما در کنار سایر مشکلات ناشی از امراض و آفات با مشکل جدی فقر و بیکاری نیز دست و پنجه نرم میکنند و بیکاری های دوامدار اکثر مردم را زیر خط فقر و ناتوانی قرار داده است و با گذشت هر روز زندگی مردم ما را به سوی بدتر شدن سوق میدهد و از جانب دیگر سیر صعودی و نوسانات قیم در بازارها نیز بر مشکلات مردم فزونی میبخشد، متأسفانه که دولت هم نتوانسته کاری بکند. زیرا با پیروی از اقتصاد بازار تمام تأسیسات اقتصادی، بدون درنظرداشت عواقب غیر مترقبه آن به سکتور خصوصی واگذار گردید و همین خصوصی سازی تأسیسات اقتصادی و بیکاری مردم و نوسانی نرخها در بازار ها تأثیرات منفی را در عرصه اقتصادی بجا گذاشته است، طوری که این موضوع همیشه با فرا رسیدن ایام عید و زمستان مشکلات مردم را بیشتر میسازد، چنانکه با شیوع ویروس کرونا و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و روزهای عید صعود قیمتها تا پنجاه درصد افزایش یافت و بر بیچارگی مردم به خصوص شهروندان کابل تأثیر زیادی وارد نمود. در حالیکه با فرارسیدن روزهای پرفیض ماه مبارک رمضان و روزهای بزرگ عید باید فروشندگان و تاجران ترازوی عدل و انصاف را در کف بگیرند و در رفع پریشانی مردم همکاری نمایند.
در فرجام ضمن اینکه فرا رسیدن روزهای پُرمیمنت عید سعید فطر را برای مسلمانان کشور خود و تمام مسلمانان جهان تهنیت عرض میداریم، از خداوند متعال تمنا داریم تا آنان را با برکت این روزهای پرفیض از مشکلات ناشی از امراض کرونا نجات دهد و تمام کدورتهای گذشته را از برابر آنان دور سازد تا در فضای صلح و آرامش زندگی خویش را سپری کنند.
نوری هروی