جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
محمداشرف غنی رییس جمهوری اسلامی افغانستان، روز پنجشنبه در نشست والیان با وزرای بخش های انکشافی و زیربنایی، اشتراک و سخنرانی کرد.
به اساس معلومات دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری به آژانس باختر، این نشست که در قصر چهارچنار ارگ برگزار شد، ابتدا عبدالحق شفق والی تخار و کمالالدین نظامی والی پنجشیر به نمایندگی از والیان صحبت کردند و تحلیل واضح از وضعیت کلی ولایات کشور را ارائه کردند.
آنان چالش ها، نظریات و پیشنهاد های شان در بخشهای معارف، تحصیلات عالی، صحت، نبود هماهنگی در برنامهریزی پروژهها با ولایات، استخدام، جلوگیری از مداخلات سیاسی در استخدامها، پرداخت معاشات به موقع، توجه به کیفیت ساختمانها، کمبود مراکز صحی، نبود نظارت بر ادویه وارداتی، نبود تجهیزات لازم در مراکز صحی، مشکل جمعآوری عواید، توجه به تطبیق ماسترپلانها، جلوگیری از غصب املاک دولتی و سایر موارد را با رییس جمهور و وزرای بخش های انکشافی و زیربنایی شریک کردند.
بعد، میرویس بلخی سرپرست وزارت معارف، نجیبالله خواجهعمری وزیر تحصیلات عالی، داکتر فدامحمد پیکان معین وزارت صحت عامه، مولوی عبدالحکیم منیب سرپرست وزارت حج و اوقاف، ندیمه سحر رییس ادارۀ تعلیمات تخنیکی و مسلکی، مجیبالرحمن کریمی وزیر انکشاف دهات، نصیراحمد درانی وزیر زراعت، آبیاری و مالداری، یما یاری وزیر ترانسپورت، انجنیر خانمحمد تکل معین وزارت انرژی و آب، امانالله غالب رییس د افغانستان برشنا شرکت و خاطره سادات معین وزارت شهرسازی و اراضی، هرکدام مفصلاً در رابطه به برنامهها و چالشهای موجود در تطبیق برنامه های شان صحبت کردند و پیشنهاد کردند که جلسات مشترک و اختصاصی با والیان دایر شود تا مشکلات به بررسی گرفته شود و راه های حل مناسب در مشورت با والیان جستجو شود.
سپس در این نشست، رییس جمهور کشور صحبت کرد و با تشکر از تحلیل و نظریات منسجم والیان، بر ادامۀ نشستهای وزرا با والیان تاکید کرد و گفت که یک تصویر واضح و کلی از وضعیت ولایات به دست آید تا در روشنایی آن اولویتهای ولایات مشخص و مطابق آن برنامههای انکشافی پلانگذاری و تطبیق شود.
رییس جمهور کشور تصریحکرد که نوع ارتباط وزارتها و اداره های مرکزی با ولایات مشکل اساسی است که این امر باعث شده است تا اداره های مرکزی و محلی در خلای معلوماتی قرار داشته باشند.
وی افزود که تغییر در نوع ارتباطات وزارتها و اداره های محلی یک نیاز مهم است و به مسئولان مربوطه هدایت داد تا لایحه یی در این رابطه ترتیب شود و به کابینه ارائه شود.
رییس جمهور بر افزایش نقش و صلاحیتهای اداره های محلی تاکید کرد و گفت که مشکلات در تشکیلات اداری مرکز و ولایات وجود دارد و نقش نظارتی و صلاحیتهای بودجه یی اداره های محلی باید روشن شود. وی افزود که تشکیلات به یک غور مجدد و تغییرات اساسی نیاز دارد و از والیان و وزرا خواست تا در این زمینه، طرحهای شان را شریک کنند.
رییس جمهور کشور همچنان گفت که استخدامهای پنهانی در تمام وزارتخانهها و ولایات وجود دارد که باعث تورم تشکیلات و پائینآوردن کیفیت در ارائه خدمات شده است. رییس جمهور افزود که به فرهنگ استخدامهای پنهانی باید خاتمه داده شود، تمام تبدیلیها و استخدامها براساس اصول و قواعد انجام شود.
محمد اشرف غنی با اشاره به مشکل تأدیۀ معاشات مامورین اداره های محلی، به وزارت مالیه هدایت داد تا طرح اساسی تأدیۀ معاشات به موقع را تهیه کند و روی ایجاد سیستم پرداخت مرکزی معاشات کار کند.
رییس جمهور کشور دلیل مشکلات در برنامهریزی انکشافی را عدم مشورۀ وزارتها با والیان خواند و گفت که در برنامهریزی انکشافی، مشورههای کافی صورت گیرد و این نوع برنامهریزی نیاز به تغییر دارد. وی افزود که وحدت ملی افغانستان به انکشاف متوازن وابسته است.
رییس جمهور تمامی نظریات و پیشنهاد های والیان را برای بالابردن کیفیت خدمات و پروژهها موثر خواند و تاکید کرد که این گفتگوها بهصورت دو طرف میان والیان و وزرا ادامه یابد تا ارائه خدمات بر اساس اولویتهای محلی انجام شود.