جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
با راهاندازی حملات وحشیانه انتحاری اخیر در مسجدخواجه حسن شهرگردیز ولایت پکتیا یکبار دیگر نقاب از چهره کوردلان تاریخ مزدوران اجنبی و فروخته شدگان اجیر به دور افکنده شد. این قسیالقلبان صدها خانواده ازهموطنان مارابه ماتم عزیزان شان نشانده و دهها کودک و نوجوان را از سایۀ محبت پدر محروم ساختند. بار دیگر به قطار بیوهگان ماتم دیده و مادران جگرسوخته افزونی بخشیدند. تروریستان بااین جنایت تکان دهنده وحمله بالای اماکن مقدس باردیگر نهایت وحشتی را که دردشمنی بابشریت به خصوص مسلمانان آنهم درهنگام عبادت به درگاه رب العزت بودند،به آن متوسل گشتند. این حمله وحشیانه ازمردم ملکی بی دفاع شهر گردیز قربانی های بی شماری گرفت. این گونه حملات بزدلانه تروریستان برمسجدخواجه حسن هیچگونه آسیبی را به روابط دوستانه میان مذاهب مختلف درمیان مردم کشور نخواهدرساند، بل عزم واراده آنان را درمبارزه باپدیده شوم تروریزم به عنوان دشمن مشترک شان استوارتر خواهدساخت. دشمنان مردم ما خلاف ارزشهای جوامع انسانی و قوانین بشری بالای تأسیسات عامالمنفعه واماکن مقدسه حملات وحشیانه تروریستی را انجام میدهند،تاریشه دوانی نفاق رادرمیان مردم افغانستان به عنوان تحفه یی به باداران شان تقدیم نمایند. باید یادآورشدکه این گونه حملات بدون همکاری منابع بزرگ نامرئی ممکن نیست.
این موضوع به تعقیب جدی ضرورت دارد تاعاملین اصلی این گونه حملات افشا و به چنگال قانون سپرده شوند.استخبارات منطقه درهمکاری با عمال خود جستجومی نمایند تا افرادی بیسواد مجبور و محروم از قاعدههای انسانی را پیدا و مغزشویی نموده در قطار این وحشیان انساننما قرار داده از آنان درحمله های انتحاری وانفجاری استفاده نمایند.چون عمال نابکاراستخبارات منطقه مقاومت خودرا در مقابل نیروهای جانفدا، محافظین نوامیسملی تمامیت ارضی و استقلال کشور از دست داده به حیله و مکر بزدلانه با حملات وحشیانه انتحاری و انفجاری دست به قتل عام مردم بیگناه میزنند. ضعف و ذلیلی خودرا به این طریق پنهان نموده میخواهند از باداران خود امتیاز انجام جنایات خودرا به دست آرند.
دو حمله کننده انتحاری در شهر گردیز مرکز ولایت پکتیا هنگام نماز جمعه وارد مسجد خواجه حسن شهر گردیز شده ابتدا با نارنجک ورگبارمسلسل به نمازگزاران حمله کردند و سپس خود را انفجار دادند. فرمانده پولیس این ولایت میگوید که این حملهها حوالی ساعت یک و نیم بعدازظهرروزجمعه هنگامی در داخل مسجد خواجهحسن شهر گردیز رخ داد که باشندگان محل برای ادای نماز جمعه در این مسجد گردآمده بودند.گفته می شود مهاجمان مسلح نخست نگهبانان این مسجد را به گلوله بستند و سپس وارد مسجد شدند. مهاجمان در کنار تیراندازی بر نمازگزاران، بمهای دستی نیز بر آنان پرتاپ کردند و سپس خودشان را انفجار دادند.
گفته میشودکه درین حمله انتحاری ۳۰تن شهید وبیش از۸۱ تن زخم برداشته اند.
رئیسجمهور غنی، این رویداد را نکوهش کرده میگوید این حمله که به هدف تفرقهاندازی میان مردم انجام شده جنایتکارانه و بر ضد ارزشهای اسلامی و حقوق بشری است.
داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی نیز ضمن محکوم کردن این حمله تروریستی گفت که با انجام حملات جنایتکارانه و ضد اسلامى دشمن وحشى تلاش دارد میان پیروان مذاهب مختلف تفرقه ایجاد کند، غافل از اینکه وحدت اسلامى و همدیگر پذیرى در میان مردم ما خدشه ناپذیر است.
در منطقه خواجه حسن شهر گردیز حدود ۲۰۰ خانواده شیعه زندگی میکنند. در این ولایت ناآرام گروههای افراطی طالبان، داعش و شبکه حقانی فعالیت دارند. افغانستان از منازعههای فرقهیی که برخی کشورهای اسلامی مانند عراق دامنگیر آن بوده اند، تقریباَ در امان بوده است، اما در سالهای اخیر حملات افراط گرایان بر اماکن و تجمعات شیعیان افزایش یافته است. این درحالیست که گروه دادخواهی و حفاظت از افراد ملکی در نشست خبرییی در کابل اعلان کرد که بر بنیاد گزارش آنان، دراین گونه حملات انتحاری در شش ماه گذشته بیش از ۳۰۰ غیرنظامی در ننگرهار شهید و نزدیک به ۷۰۰ تن دیگر زخمی شدهاند. عزیزاحمد تسل، مسئول گروه دادخواهی و حفاظت از افراد ملکی گفت که در میان این قربانیان، زنان و کودکان نیز شاملاند. این گروه از رئیس جمهورغنی میخواهد که به جای برکناری مقامها در راهبردها و برنامهها تغییر بیاورد. به گفتۀ تسل، ننگرهار بزرگترین پایگاه حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار است، «اما چرا آنها در برابر این وضعیت سکوت کردهاند و چرا هربار این ولایت هدف قرار گرفته میشود و ریشۀ گروه داعش در این ولایت نابود نمیشود؟» شهروندان ننگرهار در بیم و هراس زندگی میکنند و اخیراً وضعیت حاکم بر شهر روحیۀ مردم را ضعیف کرده است. ولایت ننگرهار در ماههای اخیر شاهد رویدادهای خونین انتحاری بوده و حتا در برخی موارد دراین ولایت در یک روز چندین حملۀ انتحاری و انفجاری انجام یافته است. در آخرین مورد مهاجمان داعش بر ریاست مهاجران این ولایت یورش بردندکه در نتیجۀ این رویداد ۱۵ تن شهید و به همین تعداد زخم برداشتند.
این درحالیست که رسانه هاازایجادآتش بس جدید میان گروه طالبان وحکومت وحدت ملی سخن می زنندومردم نیز امیدواری زیادی به آینده عاری ازجنگ درکشورشان دارند. هرلحظه ازین اقدام دوطرف استقبال کرده منتظراندتااین فضای اعتمادمیان افغانان متخاصم به وجودآید ودرعمران کشورشان علناًسهم فعال بگیرند. پاکستان به منظور اینکه ثابت کند به تعهداتاش در توافقات صورت گرفته متعهد است، پای طالبان را درروزهای آتش بس عیدفطر به نهادهای دولتی و مراکز شهرهای افغانستان کشانید. ممکن این اقدام پاکستان نوعی قباحتزدایی و تطهیر طالبان نیز بوده باشد. حضور گستردۀ شورشیان طالب در مراکز شهرها و ادارات دولتی امیدواریهای فراوان داخلی و بینالمللی را به همراه داشت. نظربه تقاضای مردم کشوروحسن نیت دولت افغانستان باردیگر آتش بس را با طالبان تمدید کرد. اما طالبان اعلام کردند که دیگر حاضر به آتش بس با دولت نبوده و فردای ختم آتش بس، حملاتشان را بر مواضع نیروهای دولتی از سرگرفتند. جامعه جهانی کشورهای منطقه ومردم کشور از آتشبس حکومت با طالبان حمایت کردندوآرزودارندکه ایجادآتش بس وروندمذاکرات صلح درکشوردرروزهای آینده به این جنگ خانمان برانداز نقطه پایان بگذارد. تازندگی کردن دریک فضای صلح برای مردم ما درکشورمهیاگردد.
نوشته: د-م