جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
آب یکی از ضروریات مبرم حیاتی موجودات زنده به شمار میرود. آب در کره زمین به شکل گردش در دوران بوده، که مقدار آب در کره زمین ثابت، اما در تمام نقاط به شکل مساویانه تقسیم نشده است، فایده و ضرر در مناطق قطبی آب به شکل یخ و در مناطق استوایی به شکل آب های زیر زمینی و آب های سطحی وجود دارد. در اثر بارش باران، برف و ژاله باعث تقویت آبهای زیر زمینی شده که بیشترین استفاده انسان ها از آب های زیر زمینی میباشد.
در افغانستان با داشتن کوه های مرتفع و موقعیت جغرافیایی در جنوب آسیا و بین عرض البلد ۲۹، ۶۰ درجه موقعیت دارد. همچنان با داشتن چهار فصل مجزا در زمره کشور های با آب زیاد محسوب میشود. شهر کابل با داشتن نفوس ۷ میلیونی از شهر های پر جمعیت افغانستان بوده، که با داشتن فابریکات صنعتی و پیشرفت تکنالوژی فواید و نواقص را ایجاد نموده است. از جمله تاثیر منفی آن بالای آب ها می باشد که با آلوده شدن آب های شهر کابل تعداد از فابریکات شروع به راه حل آن کردند که گزینه بهتر آن تصفیه آب های آلوده میباشد.
در نخست تصفیه به فرایندی گفته میشود که طی آن آلاینده های آب دور و قابل نوشیدن به موجودات زنده گردد آب را توسط روش های متفاوت میتوان تصفیه نمود که یکی از روش های تصفیه آن توسط فابریکات آب های معدنی است. در افغانستان به تعداد ۱۰۰ فابریکه آب های معدنی وجود دارد بین ۱۵ تا ۲۰ فابریکه به توصیه های وزارت صحت عامه عمل نموده و با اخذ جواز کار به فعالیت های خود ادامه میدهد و بقیه فابریکات به شکل پنهانی فعالیت میکنند.
آب معدنی دارای فواید و نواقص بوده، مفیدیت آن قرار ذیل است، با داشتن املاح بیشتر نسبت به آب های عادی به صحت انسان میتواند مفید هم باشد چون به بهبود سلامت استخوان، کاهش فشار خون، بهبود دوران خون در قلب و کمک برای درمان پوست می باشد.
آب معدنی برعلاوه فواید ضرر های هم دارد که باید بیان شود اضرار آن شامل: آب معدنی دارای مقدار زیاد عنصر سودیم است که استفاده بیش از حد از سودیم امراض مختلف را به بار میآورد. بوتل های پلاستیکی که از آن استفاده می شود دارای درجه اند که قابل استفاده مجدد نمیباشد اما در افغانستان از همان نوع پلاستیک در ساخت بوتل ها استفاده میشود، بعضی آب معدنی دارای یک نوع گاز است که همین گاز مینای دندان ها را تخریب می سازد، برای تصفیه ۳ لیتر آب نوشیدنی به ۵ لیتر آب نیاز است که ۲ لیتر آن تصفیه و ۳ لیتر آن فاضلاب را تولید می کند، با وجود مشکلات اقتصادی در افغانستان قیمت آب معدنی خیلی گزاف است که خرید ۲۰ لیتر آب معدنی به ۲۰ تا ۳۰ افغانی پول نیاز است. بدون مشکلات صحی که در اثر استفاده آب معدنی بهوجود میآید سبب کاهش آب زیر زمینی هم شده که بیشترین فابریکات تصفیه آب در شهر کابل است که نگرانی در بین افراد ایجاد نموده است.
تعداد مصرف کنندگان با نارضایتی میگویند در بوتل های آب معدنی سنگ های خورد و علف بوده همچنان دارای یک نوع نعض می باشد که قابل نوشیدن نیست شرکت های تصفیه آب ها از وسایل با کیفیت استفاده نکرده بناءً امراض مختلف را به بار میآورد. برای تصفیه آب آلوده گزینه های دیگر هم وجود دارد که توسط افراد طرح ریزی و قابل استفاده میباشد؛ که یکی از گزینه ها تصفیه آب به وسیله انرژی خورشیدی است در قاره افریقا نظر به نبود فابریکه و مشکلات اقتصادی و همچنان در بعضی کشور های آسیایی از روش تصفیه آب خورشیدی استفاده صورت میگیرد که یک روش پاک و بدون هزینه است افغانستان هم می تواند از روش تصفیه خورشیدی استفاده نمود که با داشتن ۳۰۰۰ ساعت آفتاب در سال در روستا ها قابل استفاده است.
آب معدنی برای مناطق که آب آن آلوده است یکی از نیاز های افراد جامعه محسوب می شود که توسط دولت و فابریکات شخصی مرفوع میگردد، با تغییرات در سیستم کار میتوان فواید را افزایش و ضرر ها را کاهش داد.
مریم فیضی