جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
دفترشورای امنیت ملی افغانستان گفته است که حکومت بوردمشورتی صلح وتیم مذاکره کننده باگروه طالبان راایجاد کرد.هدف این بورد بهوجودآوردن یک آدرس مشخص برای مذاکرات بینالافغانی است.بحث های مشورت دهی صلح تنها به خاطرآمادگی برای مذاکرت صلح بین الافغانی است. زیرامشورت یک اصل مهم درفرهنگ افغان هااست ودرهرکاربزرگ ملی مشورت می کنند.بوردمشورتی پروسه صلح وتیم مذاکره کننده دولت به منظوربه وجودآوردن تفاهم ملی برای تأمین صلح پایدار ،ازطریق مشوره هاوبحث بانخبگان وبزرگان جهادی،سیاسی، اجتماعی واقشارمختلف جامعه ایجاد میگردد.رئیس جمهور کشور دررأس این بوردقراردارد، تامشوره های سازنده درعرصه صلح ارائه کند.وکمیته های کاری صلح را موردبررسی قراردهد. رئیس جمهوربه عنوان رئیس این بوردمکلف است آجنداوچهارچوب مؤثر مذاکرات رابه تیم مذاکره کننده ارائه کند.افزون برآن ازتحقق روندمذاکرات صلح نیز به گونه جدی نظارت نماید. رئیس جمهور وهردومعاون او رئیس اجرائیه ومعاونین شان،رئیس پارلمان،رئیس مجلس سنا،رئیس دادگاه عالی ،مشاور امنیت ملی،رئیس دفتررئیس جمهور،دادستان کل،وزیر دولت درامورپارلمانی ، رئیس عمومی امنیت ملی، رئیس شورای عالی صلح ورئیس دبیرخانه شورای عالی صلح ازجمله اعضای دولتی این بورداند. هفده عضو این شورا چهرههای جهادی و اعضای دولت قبلی هستند.
حامد کرزی، صبغتالله مجددی، عبدالرب رسول سیاف، یونس قانونی اسماعیلخان، امرالله صالح، عطا محمد نور، محمدکریم خلیلی محمدآصف محسنی، حامد گیلانی، حاجی دین محمد، سید منصور نادری صلاحالدین ربانی، عبدالهادی ارغندیوال، آمنه افضلی، صدیقه بلخی و گلبدین حکمتیار رهبران جهادی و اعضای دولت قبلی هستند که در این فهرست نامشان دیده میشود.
رئیس جمهور در نشست ژنیو طرح جدید حکومت این کشور برای مذاکره با گروه طالبان را اعلام کرد. ایجاد شورای مشورتی صلح و تعیین گروه مذاکرهکننده با طالبان، بخشی از این طرح جدید است که رئیس جمهورغنی از آن بهعنوان “نقشهراه صلح” یاد کرده است. این درحالیست که زلمیخلیلزاد، نماینده ویژۀ وزارت امور خارجۀ امریکا، مذاکرات فشردهیی را با نمایندگان کشورهای دخیل در قضایای افغانستان، از جمله پاکستان روسیه، کشورهای خلیج و آسیای مرکزی انجام داده است. خلیلزاد علاوه بر ملاقات با سران و نمایندگان پاکستان، روسیه امارات، عربستان، هند و قطر چند بار پیهم با نمایندگان طالبان و سران حکومت وحدت ملی و احزاب سیاسی افغانستان دیدار کرده است. اما قاطعیت رئیسجمهوری امریکا برای پایان منازعه، مذاکرات هیئت واشنگتن در سطح منطقه و تشدید فشارها در میدان جنگ، نوعی خوشبینی و امیدواری را به وجود آورده است. خلیلزاد از هنگام مأموریتاش بدینسو سهبار به اسلامآباد مسافرت کرده و با رهبران پاکستان به شمول سران ارتش و نمایندگان طالبان دیدار کرده است. همزمان بااین دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا به عمرانخان نامه نوشت و خواهان همکاری او در روند صلح افغانستان شد. زیرا نخستوزیر تازۀ پاکستان روابط نزدیکی با سران طالبان دارد. اودر مواضع و سخنرانیهایش همواره از سیاستهای طالبان و مقابلۀ آنان با نیروهای خارجی در افغانستان دفاع کرده است. عمران خان پس از ملاقات با هیئت امریکایی اعلام کرد: خوشحالیم که امریکا پس از پانزده سال به دیدگاه اسلامآباد دربارۀ افغانستان عمل میکند. این اظهارات نشاندهندۀ آن است که مقامات امریکایی به برخی از خواستهای سران پاکستان در قبال افغانستان ممکن پاسخ مثبت داده باشند. خواستهای پاکستان که ازسالها قبل درپی برآوردن آن است: مبارزه با طالبان پاکستانی کاهش نفوذ و تأثیرگذاری هند در افغانستان، خاتمه یافتن منازعۀ یکجانبۀ دیورند و ممانعت از قطع آب به پاکستان خوانده میشود. چنان که ازورای رسانه ها شنیده می شود هیئت مذاکرهکننده طالبان و مقامهای امریکایی به توافق در خصوص رهایی هزاران زندانی طالبان در زندانهای دولت افغانستان نزدیک شدهاند.یکی از این منابع گفته است که این اقدام با هدف اعتمادسازی انجام میشود. گفته می شودکه درحال حاضر حدود ده هزار هراس افگن طالب در زندانهای دولت به سر میبرند.یکی از خواستهای اصلی گروه طالبان برای آغاز مذاکرات صلح در سه مورد دیدار نمایندگان این گروه با مقامهای امریکایی، موضوع رهایی طالبان زندانی بوده است. ازجانبی می گویند حدود سههزار تن حامی دولت اند که در نزد طالبان زندانی هستند. گروه طالبان فهرست زندانیان خود را تهیه کرده و به مقامهای امریکا سپرده است. موضوع تبادله زندانیان دو طرف چند روز پیش در گفتگوی مسئول دفتر سیاسی طالبان در قطر و زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا برای مذاکرات صلح افغانستان در اسلامآباد مطرح شده است.بنابراین گفته میشودنشست رسمی بین مقامهای امریکایی و نمایندگان طالبان وارد مرحله بیپیشینهای شده است. نماینده ویژه این کشور برای مذاکرات صلح در افغانستان تاکنون سه بار به کشورهای منطقه سفر کرده است و در حال حاضر هم سرگرم یک سفر هجده روزه در منطقه است. او به پاکستان افغانستان، روسیه و ازبکستان سفر کرده است و قرار است که به بلجیم، قطر و امارات متحده عربی هم سفر کند.
با رأیزنیهایی که زلمیخلیلزاد در این اواخر انجام داده و فشارهایی که به پاکستان وارد آمده، میتوان روزنههای صلح را مشاهده کرد. زلمیخلیل زاد نمایندۀ ویژۀ امریکا پس از سفر به اسلامآباد و کابل به مسکو رفت و با معاون وزیر خارجه و ضمیر کابلوف نمایندۀ خاص روسیه در امور افغانستان دیدار کرد. موصوف پس از ملاقاتهایش با دیپلوماتهای ارشد روسیه، در بیانیۀ کوتاه سفرش را پر دستآورد خواند. هدف سفر خلیلزاد به مسکو، کسب حمایت روسیه از مذاکرات هیئت امریکایی با دفتر سیاسی طالبان و پاکستان بوده است. اما نفوذ دیپلوماتیک عربستان و امارات بر پاکستان، موجودیت دفتر سیاسی طالبان در قطر و اتحاد ستراتیژیک واشنگتن با کشورهای خلیج، از دلایلی است که ایالات متحده خواهان برجستهسازی نقش این کشورها در قضایای افغانستان میباشد. ایالات متحده نتوانسته فارغ از مناسبات بینالمللی و روابطاش با کشورهای جهان به دنبال حل و فصل بحران افغانستان برآید. حکومت افغانستان آمادگی کامل برای گفتگو با طالبان دارد و هیئت دولتی نیز به این خاطر تعیین شده است که پایان دادن به جنگ و تأمین صلح از صلاحیتها و مسئولیتهای حکومت است. هیچ کشوری به نیابت از حکومت افغانستان نمیتواند با طالبان وارد مذاکره شود، زیرا طرف مذاکره کننده با این گروه حکومت است وسایر کشورها تنها نقش تسهیل کننده را دارند. امروز برای رسیدن به صلح نیازی جدی است و طرحی که از سوی حکومت افغانستان برای مذاکره با طالبان پیشنهاد شده، مورد تأیید شهروندان کشور و جامعه بین المللی است.
نوشته:د-م