جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
معاون نماینده ویژه ملل متحد در افغانستان گفته است که بیسرنوشتی سیاسی، تاخیر در آغاز روند صلح، خشونت روزافزون و گسترش ویروس کرونا، وضعیت را برای مردم افغانستان بحرانی ساخته است. با گسترش کرونا، اکثر کمک کنندگان برای افغانستان بر مشکلات داخلی و رفع نیازمندیهای مردم خویش رسیدگی خواهند کرد و افغانستان برای تداوم کمکهای خارجی باید طرح متقاعد کنندهای داشته باشد.
خانم هیدن گفت پس از امضای توافقنامه صلح میان طالبان و امریکا، طالبان خشونت در مقابل نیروهای خارجی را کاهش دادند، اما در هفتههای اخیر گراف خشونت در افغانستان به سطح پیش از توافقنامه رسید و این حملات بیشتر از سوی طالبان علیه نیروهای افغان راه اندازی شده است. در جریان خشونتهای هفتههای اخیر طالبان مسئول شمار زیادی از تلفات غیرنظامیان بوده اند. یوناما امیدوار است که مانند کاهش خشونتها که در جریان امضای توافقنامه صورت گرفت، یکبار دیگر به زودی تکرار شود و مذاکرات بینالافغانی پیشرفت کند. یوناما از تمامی طرفهای افغان میخواهد تا برای فردای بهتر مردم افغانستان، اختلافات شان را به گونه صلح آمیز حل کنند. اکنون زمان بیاتفاقی نه بلکه وقت دولت سازی، تطابق و انسجام است.
تمامی طرفها در افغانستان باید منافع مردم این کشور را اولویت دهند، به شمول حقوق زنان، اقلیتها و جوانان. اتحادیه اروپا از ایجاد هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان با طالبان استقبال کرد. ایجاد هیئت مذاکره کننده از سوی حکومت افغانستان یک گام مهم برای آغاز مذاکرات بینالافغانی و حل بحران سیاسی داخلی است. رهبران سیاسی افغانستان باید مشارکت مؤثر زنان، جوانان و قربانیان را در روند صلح در نظر بگیرند. سخنگوی رئیس جمهورکشور گفته است اگر طالبان به صلح و توافق نامهای که آنها امضا کرده اند متعهد اند، دیگر هیچ بهانهای و هیچ دلیلی برای به تعویق انداختن مذاکرات وجود ندارد. دولت افغانستان همه قدمهای مهم را برای صلح برداشته است.
براساس خبرنامهای وزارت دولت در امور صلح، هیئت مذاکره کننده پس از «غور و مداقه و مشورههای لازم با تمام جناحها، و اقشار تأثیرگذار جامعه» تعیین شده است. اما طالبان میگویند، براساس امضای توافقنامه صلح با امریکا، باید پنج هزار زندانی شان و یک هزار زندانی دولت آزاد شوند بعد از آن مذاکرات بینالافغانی شروع میشود.
حالا که پیشرفتهای در رهایی زندانیان و تشکیل تیم مذاکره کننده صورت گرفته است، دلیلی برای به تعویق انداختن گفتگوهای بینالافغانی وجود ندارد. این در حالی است که صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری گفته است که دولت افغانستان گامهای مهم را در راستای صلح برداشته و در حال حاضر هیچ بهانهای برای به تعویق انداختن مذاکرات وجود ندارد.
وزیر امور خارجه امریکا نیز از تشکیل تیم مذاکرهکننده استقبال کرد. وی میگوید سهمی که برای زنان در این هیئت درنظرگرفته شده، از سهم زنان در کنگره ایالات متحده بیشتر است.
این درحالیست که طالبان از اختلافات میان نخبگان کابل بهره میبرند، رهبران اپوزیسیون به دنبال جایگاه قویتری در میز مذاکرات میگردند. در همین حال، ویروس کرونا چالش دیگری است که هر لحظه زندگی مردم را با تهدید مواجه ساخته است.
اکنون که حکومت هیئت خود را اعلام کرده، روند آزادی زندانیان طالبان را آغاز و آمادگی خود را برای آغاز مذاکرات، اعلام نموده است، طالبان باید مشکلات کشور را در نظرگرفته به بهانه طلبی خاتمه دهند و به میز مذاکره حاضرشوند.
درست است که مذاکره کنندگان همواره تمایل دارند با سختترین مواضع خود وارد مذاکره شوند. اما امتناع طالبان از دیدار با هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان، این برداشت را تقویت میکند که طالبان قصد دارند زندانیان خود را از چنگ دولت رها کنند، مذاکرات را طولانی سازند. منتظر بمانند که ایالات متحده افغانستان را ترک کند و سپس «امارت اسلامی» خود را با زور بالای مردم تحمیل کنند.
امتناع طالبان از ملاقات با هیئت حکومت، گمانهزنیها در مورد نیت این گروه را تقویت میکند. خشونت جاری، ترسها و نگرانیها را بیشتر میسازد. طالبان آتشبس قسمی هفتروزه را که منجر به امضای توافقنامه این گروه با امریکا شد، بهعنوان دوره «کاهش خشونت» به اجرا گذاشتند، اما به سرعت اقدامات تهاجمی خود را -حتی در مناطقی که با کووید۱۹ مواجه است- که طبق این توافقنامه مجاز بود از سر گرفته اند. اکنون نظر به شرایط ناگوار افغانستان مردم کشور از گروه طالبان میخواهند، به ندای شان لبیک گفته از برادرکشی دست برداشته به آتشبس دایمی موافقه و مشکلات را از راه مذاکره و دیالوگ حل نمایند.
م. مرزی