جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان قبل از ظهر دیروز از طریق ویدیو کتنانس با بزرگان، متنفذین، علما، زنان، جوانان و نمایندگان اقشار و اصناف مختلف مردم ولایت ننگرهار از طریق ویدیو کتنانس صحبت نمود.
در این ویدیوکتنانس که داکتر حمدالله محب مشاور امنیت ملی، شماری از اعضای کابینه و مسئولین ادارات نیز حضور داشتند، در آغاز شاه محمود میاخیل والی ننگرهار صحبت کرد و به نمایندگی از مردم آن ولایت، مراتب تسلیت خویش را بخاطر وفات محمد یوسف غضتن نماینده خاص رئیس جمهور در امور توسعۀ اقتصادی و تجارتی و کاهش فقر به خانواده مرحومی، رئیس جمهور غنی و تمام هموطنان ابراز نمود.
میاخیل در مورد کارکردهای خویش در خصوص مبارزه با فساد، کسب اعتماد و حمایت مردم، تامین امنیت، سرکوب داعش، مبارزه با ویروس کرونا، برگزاری جشن صدمین سالروز استرداد استقلال کشور و روز بیرق ملی و سایر عرصهها، به رئیس جمهور معلومات داد و گفت که این روند باید ادامه یابد.
وی همچنان از حمایت رئیس جمهور، همکاران خویش و مردم و مسئولین ادارات مختلف ولایت ننگرهار تشکر کرده، گفت که از ظرفیتهای موجود در ننگرهار باید استفاده موثر صورت گیرد.
سپس سید مطهر شاه پاچا، حاجی محمداکبر، مسعود صافی، محمدقیوم، سید آغا حلیمزی، اقبال سینگ، داکتر ایمل ذکی، حاجی مصطفی رحیمی، حاجی تور ملنگ و شیلا بابری به نمایندگی از اقشار مختلف مردم ولایت ننگرهار صحبت کردند.
سخنرانان متذکره، خواست و پیشنهادات شانرا در مورد رسمی سازی مساجد، افزایش در سهمیه حج و تشکیل ریاست حج و اوقاف، آب آشامیدنی، مدیریت آبها، برق، جنگلات، کاریابی، تسریع کار ساخت شفاخانه ۱۰۰۰ بستر، تسهیل در پروسۀ وثیقۀ شهدای نیروهای امنیتی و دفاعی، احداث سرک سوم کابل- تورخم، ترویج باغداری، زمین برای فارم تحقیقاتی، بورسیههای تحصیلی، کامپلکس ورزشی، جلوگیری از غصب، اعمار احاطۀ زمین وعده شده به هموطنان هندو و سیک ما، ایجاد پارک صنعتی برای ادویه و سایر محصولات طبی، مشکل عدم توزیع جواز سلاح به برای تاجران و صرافان، گمرکات، مشکلات در معادن و فابریکات، حقوق زنان، صحت و سهم آنان در پروسۀ صلح با رئیس جمهور شریک ساخت.
رئیس جمهور پس از استماع صحبتها و پیشنهادات آنان و تشکر از غمشریکی بزرگان مذکور بخاطر وفات مرحوم محمد یوسف غضتن، گفت که از والی و مردم ننگرهار ابراز امتنان می کنم که با نیروهای امنیتی و دفاعی کشور در راستای تامین همکاری نموده اند. وی از تلاشهای والی ننگرهار در خصوص مبارزه با فساد و ایجاد فضای اعتماد در میان مردم، قدردانی کرد و گفت که تداوم اصلاحات و تقویت ادارات ننگرهار، مهم است.
رئیس جمهور با تاکید بر توزیع تذکره الکترونیکی بخاطر ایجاد تسهیلات در پروسهها، گفت که پلان انکشافی جلال آباد از سوی کمپنی ساساکی آماده شده است و تقریباً تمام خواستها و پیشنهادات شما در این پلان شامل می باشد.
وی افزود که تفاوت این پلان با سایر برنامهها است که عملی است و از اشتراک کنندگان ویدیو کتنانس خواست که این پلان را مطالعه نموده و نظریات و پیشنهادات شان را در این خصوص با ریاست جمهوری شریک سازند.
رئیس جمهور به ادارۀ ملی امور تنظیم آب و وزارت انکشاف دهات وظیفه سپرد تا در قسمت مدیریت آب در ولایت ننگرهار، پلانهای شان را بر اساس خواست مردم، عیار سازند و در زمینه احداث یک و نیم هزار بندهای کوچک که قرار است اعمار گردد، سهم ولایت ننگرهار را مشخص و با مردم در این خصوص هماهنگی نمایند.
رئیس جمهور غنی گفت که شاروالی ننگرهار به توجه نیاز دارد و من آماده هستم که در تشکیل آن تغییرات اساسی بیاورم. وی افزود که تمام ولسوالیهای کشور به ویژه آن ولسوالیهای که زیانهای بیشتر دیده اند، در محراق توجه ما قرار دارند.
رئیس جمهور غنی مشکل تثبیت نفوس ننگرهار را جدی عنوان کرد و به ادارۀ ثبت احوال نفوس هدایت داد که از طریق تخمین و یا سروی، نفوس ننگرهار را تثبیت نماید. وی افزود که به معارف و معلمین ننگرهار توجه صورت نگرفته است و در این خصوص به ادارۀ مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی هدایات لازم صادر کرد.
محمد اشرف غنی به ادارۀ امور ریاست جمهوری هدایت داد تا لیست تعهدات سپرده شده به مردم ولایت ننگرهار را که تا هنوز عملی نشده اند، ترتیب نموده و به ریاست جمهوری شریک سازد. همچنان به دافغانستان برشنا شرکت هدایت داد تا سهولتهای لازم را به سکتور خصوصی بخاطر سرمایه گذاریهای بیشتر در این عرصه، فراهم سازد.
رئیس جمهور به مسئولین وزارتها و ادارات دستور داد که مشکلات مردم ولایت ننگرهار را حل نموده و در قسمت عملی سازی پیشنهادات آنان، توجه نمایند. همچنان از اقشار مختلف مردم ولایت ننگرهار خواست که در قسمت انکشاف و اصلاحات پوهنتون ننگرهار، طرحهای شانرا با ریاست جمهوری شریک سازند.
رئیس جمهور همچنان به ریاست عمومی ادارۀ امور ریاست جمهوری وظیفه سپرد تا کار اعمار احاطه زمینهای سلطان پور که قبلاً وعده سپرده شده بود، آغاز گردد و به والی ننگرهار هدایت داد تا کار اعمار خانههای وعده شده به هموطنان هندو و سیک را تعقیب نماید.
رئیس جمهور به مشاور امنیت ملی هدایت داد که پروسۀ توزیع وثیقههای شهدای نیروهای امنیتی و دفاعی تسهیل گردد و همچنان در زمینه توزیع جواز حمل سلاح به صرافان و تاجران ننگرهار، هدایات لازم داد.
رئیس جمهور گفت که تغییرات اساسی در گمرکات به میان می آید و برای نخستین بار در تمام گمرکات کشور کمرهها نصب خواهد شد و ۱۵ میلیون دالر در بندر تورخم سرمایه گذاری می شود. وی افزود که مشکلات موجود در عرصه ترانزیت با پاکستان حل می گردد که بالای ننگرهار تاثیر مثبت خواهد گذاشت. همچنان در دو ماه گذشته، اموال زیاد تجارتی از طریق بندر چابهار به افغانستان انتقال شده است.
رئیس جمهور غنی گفت که وزارت معادن و پترولیم، معادن کوچک را در قریهها و ولسوالیها در چوکات این وزارت می آورد.
رئیس جمهور کشور در اخیر سخنانش بر همکاری مردم در قسمت جلوگیری از قاچاق معادن، تاکید ورزید و همچنان گفت که افغانستان صنعتی می گردد و ننگرهار در این عرصه نقش بارز خواهد داشت.