جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
جلسۀ شورای وزیران دیروزبه ریاست داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه کشور برگزار شد.
به اساس معلومات دفتر سخنگوی ریاست اجرائیه به آژانس باختر، رئیس اجرائیه در سخنان مقدماتیاش، حملۀ تروریستی بر وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی را تقبیح کرد و گفت که متأسفانه در این حادثه، شماری از غیرنظامیان شهید و زخمی شدند و در میان شهدا، یک مادر که میخواست برای فرزندش بستهیی پست کند، نیز وجود داشت. این قصۀ دردآور و داستان غمانگیز مردم افغانستان است که همه روزه تکرار میشود.
رئیس اجرائیه افزود که طالبان با اعلام عملیات الفتح مسوولیت ادامه جنگ را به عهده گرفتند. با این همه، مردم افغانستان صدایشان را برای تأمین صلح در کشور بلند کردهاند.
داکتر عبدالله عبدالله از منسوبان امنیتی به خاطر نجات جان کارکنان دولت و همچنان دفع سریع حملۀ تروریستان ستایش کرد.
رئیس اجرائیه کشور از تلفات غیرنظامیان در ولایت میدان وردک یاد کرد و گفت که روزگذشته جنرال میلر، فرمانده عمومی حمایت قاطع، بابت این حادثه اظهار تأسف کرد و اطمینان داد که برای جلوگیری از تلفات ملکی اقدام می کند.
رئیس اجرائیه کشور بر دوام کار شورای عالی مصالحه تأکید کرد و گفت: با مشوره و صحبتیکه با سران و سیاسیون کشور داشتیم، ما هنوز باورمند هستیم که موجودیت شورای عالی مصالحه، ما را برای رسیدن به صلح کمک میکند. متاسفانه به نسبت سوء مدیریت، نشست قطر لغو شد و زمینهییکه برای بحث و گفتگو ایجاد شده بود، برهم خورد. حکومت این آمادگی را دارد که در صورت فراهم شدن فرصت، نمایندهگی خوب از دولت و مردم افغانستان کند.
داکتر عبدالله عبدالله در بخشی از صحبتهایش، حمله تروریستی در سریلانکا را یک جنایت خواند و تقبیح کرد.
رئیس اجرائیه گفت که حادثه تروریستی در هرجا قابل تقبیح است. وی به نمایندگی از مردم افغانستان با مردم سریلانکا ابراز همدردی و غم شریکی کرد. سپس، مسوولان امنیتی دربارۀ رویدادهای امنیتی و به ویژه حادثۀ اخیر در وزارت مخابرات معلومات دادند. معاون وزارت دفاع ملی گفت که در روزهای اخیر در عملیاتهای مشترک نیروهای امنیتی و حمایت قاطع ، ۵۵۳ تن از افراد دشمن کشته، ۱۷۷ تن زخم برداشته اند و ۳۷ تن ‘گرفتار شده اند. همچنان، وزیر امور داخله گفت که اهداف دورِ اول عملیات بهاری طالبان با شکست فجیع مواجه شده است. نیروهای امنیتی، ۱۵ تن از قومندانان برجستۀ طالبان را کشته اند و ۱۳ مخفیگاه آنان را نابود کردهاند.
وزیر داخله گفت که در حادثۀ اخیر، نیروهای امنیتی با هماهنگی و سرعت عمل توانستند از فاجعۀ بزرگ جلوگیری کنند و ۳۰۰۰ تن از کارکنان خدمات عامه را نجات دهند.
مسعود اندرابی، با اشاره به حادثۀ اخیر در کابل گفت که تأمین امنیت پایتخت نیازمند ایجاد یک ساختار منظم و مشترک میان نهادهای امنیتی و شماری از ادارههای دیگر از جمله شهرداری میباشد. وزیر مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، از نیروهای امنیتی به خاطر اقدام فوری در نجات کارکنان آن وزارت و مقابله با تروریستان سپاسگزاری کرد و گفت که دفع حملۀ اخیر تروریستی در نتیجۀ همکاری و هماهنگی بسیار خوب نیروهای امنیتی انجام شد.
سپس، اعضای شورای وزیران دربارۀ تأمین امنیت ادارهها و رفتار پولیس با مردم صحبت کردند.
وزیر امور داخله گفت که آسیبپذیری تمام وزارتها بررسی شده است و به زودی اقدامات عملی در زمینۀ تأمین امنیت نهادهای دولتی صورت میگیرد.
طبق آجندا، معاون اول ریاست اجرائیه، گزارش کمیسیون موظف پیرامون بررسی وضعیت منار جام ولایت غور را به جلسه ارائه کرد. در جلسه، روی حفاظت از منار و همچنان ایجاد سهولت به گردشگران بحث و تبادل نظر صورت گرفت. رئیس اجرائیه کشور به نهادهای مسوول هدایت داد که در همکاری با مردم محل و بخش خصوصی، از تخریب بیشتر منار جلوگیری کنند و همچنان زمینۀ بودوباش را برای گردشگران فراهم سازند. همچنان، طبق دستور کار مجلس، انجنیر محمد خان، معاون ریاست اجرائیه، دربارۀ طی مراحل بورسهای کوتاهمدت هند به جلسه معلومات داد.
رئیس اجرائیه کشور به وزارتهای تحصیلات عالی و امور خارجه، کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی و دارالانشای شورای وزیران هدایت داد که طرح سهمیهبندی و اصلاحات در تفویض بورسها را به جلسه ارایه کنند.
سپس، وزارت مالیه، گزارش اجراآت بودجه را به جلسه ارائه کرد. بربنیاد گزارش وزارت مالیه، در مصرف بودجه نسبت به سال گذشته پیشرفت خوبی به عمل آمده است و روند اجرای بودجه، طبق برنامه پیش میورد.
رئیس اجرائیه کشور گفت که در جلسه یی مشکلات و چالشهای ادارههایی را که کمتر از سقف تعیین شده بودجۀ شان را به مصرف رسانیدهاند، بررسی میکنند تا در مصرف بودجه تسریع به عمل آید. سپس، سرپرست کار و امور اجتماعی، طرح پیشنهادی در مورد ایجاد اداره ملی تثبیت قابلیتها و اعتباردهی را به جلسه ارائه کرد.
رئیس اجرائیه با مهم شمردن ایجاد چنین ادارهیی گفت که نهاییشدن این طرح در کاریابی، ارایۀ خدمات به مردم و همکاری دولت با بخش خصوصی کمک میکند.
در بخش دیگر، شورای وزیران پیشنهاد وزارت صحت عامه دربارۀ خریداری ۱۴ بسوه زمین جهت اعمار سرک برای شفاخانۀ صحت عامۀ ولایت سرپل را تأیید کرد. در ادامه، وزیر دولت در امور شهدا و معلولان، طرح ایجاد کمیتۀ فرعی شورای وزیران در امور حمایت از ورثه شهدا و معلولان را به جلسه ارائه کرد. رئیس اجرائیه کشور با تأکید بر اهمیت این کمیته گفت که رسیدگی به ورثه شهدا و افراد دارای معلولیت، بخشی از تعهدات اصلی حکومت وحدت ملی است و ایجاد این کمیته در این راستا کمک میکند.
در نوبت دیگر، وزیر صنعت و تجارت و رئیس شرکت آبرسانی، به ترتیب دربارۀ تنظیم فعالیت داشهای خشتپزی و وضعیت عمومی آبرسانی و فاضلاب کشور به جلسه به گزارش دادند.
در موضوعات متفرقه، رئیس اجرائیه با خوشآمدگویی نماینده کمیتۀ دسترسی به اطلاعات به جلسۀ شورای وزیران، از تمام وزرا و رؤسای ادارههای مستقل خواست که در زمینۀ دسترسی به اطلاعات با رسانهها و خبرنگاران همکاری کنند و یک بست مشخص برای دسترسی رسانهها به اطلاعات و همکاری با خبرنگاران ایجاد کنند. داکتر عبدالله عبدالله خاطر نشان ساخت که نهادهای دولتی نباید به خبرنگاران به چشم یک مزاحم ببینند. رسانهها و مردم حق دارند در چوکات قانون به اطلاعات دسترسی داشته باشند.
همچنان، رئیس اجرائیه به وزارت داخله هدایت داد که در تأمین امنیت مدرسه بهاءالدین ولد در بلخ توجه جدی کنند رئیس اجرائیه تقرر عبدالمالک صدیقی را به حیث معاون دارالانشای شورای وزیران تبریک گفت و به وی آرزوی موفقیت کرد.