جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
به گزارش ملل متحد، در سال روان میلادی ۱.۱ میلیون کودک زیر ۵ سال در افغانستان با شدیدترین شکل سوء تغذیه مواجه خواهند شد. شمار فزاینده کودکانی که به دلیل سوء تغذیه وزن بدن شان کاهش یافته است به شفاخانهها آورده میشوند.
پس از تغییر حکومت در افغانستان، سازمان ملل و دیگر نهادهای امدادی توانستند با راه اندازی برنامههای اضطراری برای تغذیه میلیونها نفر از بروز قحطی در این کشور جلوگیری کنند.
اما وضعیت رو به وخامت، این سازمانها را در مبارزه با گرسنگی با چالش مواجه ساخته است. بر اساس یک ارزیابی که در ماه جاری نشر شد، فقر رو به گسترش است و این باعث میشود که شمار بیشتر افغانها نیازمند کمک شوند. از جانب دیگر قیمتها در پی جنگ اوکرایین رو به افزایش است و وعدههای کمکهای مالی بینالمللی نیز تا هنوز به صورت کامل عملی نشده اند.
مصیبت ناشی از این وضعیت را بیشتر از همه کودکان متحمل میشوند، و همچنین مادرانی که برای یافتن یک لقمه نان برای خانوادههای خود تقلا میکنند.
نازیه ۳۰ ساله است که میگوید دو دختر و دو پسر خورد سال اش را در اثر سوء تغذیه از دست داده است. نازیه میگوید: “هر چهار نفر آنها به دلیل مشکلات اقتصادی و فقر جان باختند.” او میگوید زمانی که کودکانش بیمار شدند توان تامین مصارف تداوی آنان را نداشته است.
نازیه این اظهارات را در شفاخانه چاریکار، مرکز ولایت پروان به خبرگزاری اسوشیتدپرس بیان داشته است؛ جایی که او همراه با نوزاد هفت ماهه اش به دلیل سوء تغذیه زیر تداوی قرار دارند. به گفته او، شوهرش کارگر روزمرد و معتاد به مواد مخدر است. به همین دلیل به ندرت پولی برای تامین نیازهای اولیه خانواده میآورد.
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) پیشبینی میکند که در سال روان ۱.۱ میلیون کودک در افغانستان با «سوء تغذیه حاد شدید» مواجه خواهند شد. در این شکل سوء تغذیه، طفل بخش قابل ملاحظهای از وزن بدن خود را از دست میدهد. این آمار دو برابر آمار سال ۲۰۱۸ و بالاتر از یک میلیون کودکی است که در سال گذشته با سوء تغدیه مواجه بودند.
به گفته یونیسف، سوء تغذیه حاد شدید کشندهترین شکل سوء تغذیه است که در آن سیستم دفاعی کودک بسیار ضعیف میشود. در نیتجه بدن ضعیف شده کودک با بیماریها مبارزه نمیتواند و حتی قادر به جذب مواد مغذی نیست.
محمد آگ آیویا، نماینده یونیسف در افغانستان اخیراً در صفحه توییترش نوشته است که بستری شدن کودکان زیر پنج سال دچار سوء تغذیه در مراکز صحی افغانستان به صورت پیوسته افزایش یافته است. به گفته وی آمار این کودکان در ماه مارچ ۲۰۲۰، ۱۶ هزار تن، در ماه مارچ سال ۲۰۲۱، ۱۸ هزار تن و در ماه مارچ سال روان ۲۸ هزار تن بوده است.
افغانستان، کشوری که برعلاوه چند دهه جنگ بدترین خشکسالی در دهههای اخیر را شاهد است.
آژانسهای ملل متحد و سازمانهای همکارش (آی پی سی) که امنیت غذایی را بررسی میکنند، در ماه می با نشر گزارشی گفتند شمار افرادی که با ناامنی حاد غذایی مواجه اند، از ۲۲.۸ میلیون نفر در سال گذشته به ۱۹.۷ میلیون نفر کاهش یافته است. انتظار میرود این رقم در میان ماههای جون تا نوامبر به ۱۸.۹ میلیون نفر کاهش یابد.
با این حال، این بررسی هشدار میدهد که این کاهش ناچیز نمیتواند علامت یک سیر مثبت باشد. زیرا این کاهش در آمار گرسنگی در مقایسه با مقدار کمکها کم خوانده شده است. این گزارش با اشاره به تداوم فروپاشی اقتصادی، افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت، اختلال در عرضه غله ناشی از جنگ اوکرایین و “تورم بیسابقه” در افغانستان اشاره کرده و گفته است که این وضعیت تلاشها را با چالش مواجه ساخته است.