جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
جلسه کمیته مشترک حکومت و رسانهها قبل از ظهر روز دوشنبه به ریاست استاد سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور و رئیس این کمیته برگزار شد. در این جلسه علاوه بر بررسی گزارشهای ادارات عضو کمیته در قضایای خشونت علیه خبرنگاران، چگونگی کمک فوری برای خبرنگارانی که مصاب به کرونا میشوند، تدابیر پیشگیرانه از کرونا برای خبرنگاران، چگونگی کمک برای خبرنگاران نیازمند و همچنین دسترسی رسانهها به اطلاعات دقیق در خصوص فعالیتهای کمیتههای اضطراری کرونا در کابل و ولایات، مورد بررسی قرار گرفت.
استاد دانش معاون دوم رئیس جمهور در آغاز جلسه، روز جهانی آزادی مطبوعات را به جامعه رسانهای کشور تبریک گفت و وعده سپرد که حکومت افغانستان همچنان بر تعهد خود بر حمایت از رسانهها، خبرنگاران و آزادی بیان در افغانستان محکم و استوار است و تمام تلاشهای خود را برای ارتقای جایگاه افغانستان در حفظ آزادی بیان و رسانه انجام خواهد داد. وی هم چنین از جامعه خبرنگاری و رسانهها به خاطر آگاهی دهی به موقع برای جلوگیری از شیوع کرونا در کشور قدردانی کرد.
براساس آجندا، نخست نهادهای امنیتی و عدلی گزارشهای خود را از پیگیری قضایای خشونت علیه خبرنگاران به جلسه ارائه کردند که براساس آن وزارت امور داخله در مجموع از ماه می۲۰۱۹ تا ماه می۲۰۲۰ هشتاد قضیه خشونت علیه خبرنگاران را مورد بررسی قرار داده است. به گفته نجیب الله مقصودی از ریاست عمومیجرایم جنایی وزارت امور داخله، این هشتاد قضیه شامل هفت مورد قتل، بیست مورد جراحت، ده مورد لت و کوب، چهار مورد بازداشت خود سرانه و باقی موارد ربودن و تهدید و اهانت میباشد.
وزارت امور داخله همچنین از بررسی هفده قضیه خشونت در مورد خبرنگاران در سال روان به جلسه گزارش کرد. بررسی قضیه کارمند رادیوی سمون در ولایت هلمند، قضیه خشونت علیه خبر نگار رادیو برلیک درولایت تخار، قضیه مجروحیت خبر نگار رادیو زندگی درولایت هرات، قضیه تهدیدات امنیتی رادیو آرمان شهر در ولایت بغلان، قضیه تهدیدات امنیتی خبر نگاران تلویزیون شمشاد در ولایت پکتیا، قضیه لت و کوب خبر نگار طلوع نیوز از طرف پولیس حوزه دوم امنیتی کابل، قضیه خبر نگاران کابل نیوز درحمله بر مراسم یاد بود از شهادت شهیدعبدالعلی مزاری درناحیه ششم شهر کابل، قضیه خبرنگار رادیو آزادی درولایت ارزگان، قضیه توهین و تحقیر دوتن خبرنگارطلوع نیوز توسط مالک یک رستورانت در کابل و قضیه لت وکوب دوتن خبر نگار و مسوول رسانه توسط پولیس نظم عامه درولایت بغلان، تا اکنون از جانب وزارت امور داخله بررسی شده است.
اداره امنیت ملی نیز در گزارش خود دوازده مورد قضایای خشونت علیه خبرنگاران و همچنین مواردی را که به خبرنگاران و برنامههای رسانهای پوشش امنیتی لازم را در ماههای گذشته انجام داده اند به جلسه گزارش داد.
این اداره همچنین بیان داشت که در تحلیلهای امنیتی که از خشونت علیه خبرنگاران در ماه جدی، دلو و ماه حوت سال گذشته با ماه حمل امسال به صورت مقایسوی نسبت به زمان مشابه در سال گذشته انجام شده است، نشان میدهد که خشونت فیزیکی علیه خبرنگاران به صورت چشم گیر کاهش یافته و نیز ارائه خدمات پوشش امنیتی به خبرنگاران در دو ماه اخیر نسبت به زمان مشابه در سال گذشته افزایش یافته است.
نماینده اداره لوی سارنوالی کشور نیز در خصوص پیگیری قضایای خشونت در مورد خبرنگاران از سال ۱۳۹۸تاکنون به صورت مشخص بیان داشت که در مجموع ۱۶ قضیه خشونت بررسی شده که در این قضایا به تعداد سی تن متضرر وجود دارند و از آن جمله هشت تن از متهمان از میان خبرنگاران میباشند. وی افزود که از این شانزده قضیه بررسی شده، چهار قضیه تحت تعقیب، هشت قضیه در طی مراحل محاکماتی و چهار قضیه نیز مراحل محاکماتی آن تمام و با صدور حکم نهایی شده است.
به گفته نماینده اداره لوی سارنوالی، قضایای متذکره شامل مواردی چون؛ قتل، ترور، مشاجره لفظی، توهین، تزویر ولت و کوب میشود که محکومین قضایا از ۵۰۰۰ افغانی الی ۳۰ سال زندان محکوم به مجازات شده اند.
معاون دوم رئیس جمهور از تلاش نهادهای امنیتی و عدلی کشور برای پیگیری قضایای خشونت علیه خبرنگاران تقدیر کرد و هدایت داد که برای پیشگیری خشونت و تأمین امنیت خبرنگاران حتی در مواردی که خبرنگار خشونت دیده شکایت خود را پس میگیرد، بازهم نهادهای دولتی بنا بر قانون و مقررات اداری خود، به فرد خلاف کار مجازات انضباطی و تادیبی را تطبیق کنند.
همچنین نماینده اداره مستقل ارگانهای محلی راجع به برگزاری جلسات کمیتههای ولایتی کمیته مشترک حکومت و رسانهها به جلسه گزارش داد.
بنابر گزارش این اداره، از زمان آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور و انتشار این ویروس در ولایات باعث شده که جلسه کمیته مشترک حکومت و رسانهها در تعدادی از ولایات که حالت اضطرار و نیمه اضطرار دارند بگونه مسلسل دایر نگردد.
باوجود این همه، در ۲۵ ولایت کشور جلسات این کمیته از ماه حوت تا اکنون تدویر یافته و مشکلات عمده رسانهها بررسی و موضوعاتی که از طرف اداره مستقل ارگانهای محلی به آنها راجع شده، پیگیری شده اند.
در این جلسه همچنین به چگونگی کمک فوری برای خبرنگاران که مصاب به کرونا میباشند و نیز تدابیر پیشگیرانه از شیوع کرونا برای جامعه رسانه ای و خبرنگاران بحث و تبادل نظر صورت گرفت و اعضای فدراسیون ژورنالیستان و خبرنگاران از معضل قطع و کاهش حقوق خبرنگاران در زمان قرنطین از جانب نهادهای رسانهای به جلسه گزارش داد.
پس از بحث و بررسی موضوعات یاد شده، جلسه فیصله کرد که فدراسیون ژورنالیستان و خبرنگاران از خبرنگارانی که مصاب به کرونا شده اند و یا برنامههای تهیه و تولید خبر و گزارش آنان از وضعیت جریان کرونا در کشور طوری است که با تهدید جدی مصاب شدن رو برو هستند، یک لیست دقیق تهیه شود و برای رسیدگی لازم به والی کابل داده شود که هم از طریق کمیته اضطرار ولایتی و هم از طریق صحت عامه پیگیری گردد.
در خصوص رسیدگی به قطع معاش و یا کاهش معاش خبرنگاران در زمان قرنطین از سوی نهادهای رسانه ای بخش خصوصی به معینیت نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ هدایت داده شد که موضوع را مطابق قانون و نیز مفاد قرارداد کاری این خبرنگاران با نهادهای رسانهای کار فرما، مورد دقت جدی قرار دهد.
در این جلسه همچنین موضوع دسترسی خبرنگاران و رسانهها به اطلاعات در خصوص چگونگی خدمات رسانی، آگاهی دهی و توزیع کمکها در ایام قرنطین مورد بررسی قرار گرفت. معاون دوم رئیس جمهور بر حق دسترسی مردم و خبرنگاران از نحوه آگاهی دهی، روند توزیع کمکها و جلوگیری از فساد تأکید کرد.
در این جلسه فیصله شد که از طریق اداره مستقل ارگانهای محلی و فدراسیون ژورنالیستان افغانستان در تمام ولایات از طریق کمیته مشترک و کمیتههای اضطرار ولایتی جلسات مشترک برای اطلاع رسانی و شفافیت و نیز چگونگی حمایت از رسانهها و خبرنگاران برگزار گردد.
گفتنی است که براساس حکم جدید رئیس جمهور موضوع آگاهی دهی راجع به کرونا به وزارت اطلاعات و فرهنگ واگذار شده است. جلسه فیصله کرد که این وزارت با همکاری فدراسیون ژورنالیستان افغانستان در زمینه چگونگی مدیریت درست آگاهی عامه راجع به کرونا یک جلسه مشترک گرفته و تصامیم لازم اتخاذ گردد.
در این جلسه هم چنین راجع به وضعیت صندوق حمایت از خبرنگاران بحث صورت گرفت و فیصله شد که هیات موظف در باره بررسی وضعیت صندوق، گزارش خود را نهایی کند تا کمیته مشترک حکومت و رسانهها در یک جلسه اختصاصی روی آن تصمیم بگیرد.