جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
روزنامه واشنگتنپست به ۲۰۰۰ صفحه اسناد محرمانه دولت امریکا درباره جنگ افغانستان دست پیدا کرده است. اسنادی که نشان میدهد چه طور طی ۱۸ سال گذشته دولتهای مختلف در کاخسفید برای “موفق نشان دادن” طولانیترین جنگ در تاریخ امریکا حقایق را از مردم این کشور پنهان کردهاند.در این اسناد که واشنگتنپست میگوید برای دسترسی به آنها به مدت سه سال در دادگاه با استناد به قانون “جریان آزاد اطلاعات” جنگیده، صدها درجهدار نظامی و مقام دولتی طی مصاحبه با بازرسان دولتی از نظر خود درباره علت ناکامی در جنگ افغانستان سخن گفتهاند و در مجموع این جنگ را “غیرقابل فتح” توصیف کردهاند.کریگ ویتلاک و لسلی شاپیرو، خبرنگاران تحقیقی واشنگتنپست که در همکاری با ارمند امامجمعه، گزارشگر گرافیکی-تصویری که دوشنبه نهم دسامبر، مجموعه این اسناد را در گزارشی مفصل منتشر کردند در پیشگفتار نوشتهاند: “گنجهای پر از اسناد محرمانه دولتی که واشنگتنپست توانسته به آنها دسترسی پیدا کند نشان میدهد مقامهای دولت امریکا طی ۱۸ سال گذشته چه طور در بیان حقایق پشت جنگ افغانستان ناکام ماندهاند.
این که چه طور با بیانیههای زیبا این حقیقت غیرقابل انکار را از مردم پنهان کردند؛ این که پیروزی در جنگ افغانستان ممکن نیست.
“این اسناد که شامل حدود ۴۰۰ مصاحبه با افراد مسئول در جنگ افغانستان و همچنین یادداشتهای دونالد رامسفلد، وزیر دفاع وقت امریکا است.
یافتههای روزنامه واشنگتنپُست نشان میدهد که مقامهای بلندرتبه امریکایی در مورد جنگ افغانستان واقعیتها را از مردم پنهان کردهاند.اسنادی که واشنگتنپُست به آن دست یافته، شامل دوهزار صفحه است که توسط حکومت فدرال بهمنظور ریشهیابی «ناکامی» در طولانیترین جنگ ایالات متحده امریکا تهیه شده است.
این گزارش براساس مصاحبه با حدود ۴۰۰ تن (بیشتر امریکایی) که تجربههای دستهاول از جنگ افغانستان داشتهاند، تهیه شده است. آنان درباره علت ناکامی در جنگ افغانستان صحبت کردهاند و در مجموع گفتهاند که این جنگ «غیرقابل فتح» است.واشنگتنپُست میگوید که برای دسترسی به این اسناد، مدت سه سال در دادگاه با استناد به قانون «جریان آزاد اطلاعات» مبارزه کرده است.این روزنامه گفته که به علت اخبار مربوط به توافق قریبالوقوع میان امریکا و طالبان این اسناد را حتا پیش از مجوز نهایی دادگاه برای انتشار علنی منتشر کرده است تا افکار عمومی را نسبت به حقایق پنهان آگاه کند؛ چون به عقیده این نشریه هر سه دولت بوش، اوباما و ترامپ تلاش کردهاند که حضور نظامی امریکا در افغانستان را «موجه و موفق» جلوه دهند، درحالیکه بنا بر اظهارات کسانی که افراد مهم و دستهاول در جنگ افغانستان بودهاند، نافرجامی این جنگ که طولانیترین نبرد تاریخ امریکاست از سالها قبل مشخص بوده است.
براساس این گزارش از سال ۲۰۰۱ تا اکنون بهگونه تخمینی حدود ۱۵۷ هزار تن در افغانستان کشته شدهاند که بیشترین رقم آن مربوط به نیروهای نظامی دولت افغانستان بوده است.طبق این گزارش، در این مدت ۶۴ هزارو ۱۲۴، نیروی دولتی، ۴۳ هزار و ۷۴ غیرنظامی، ۴۲ هزار و ۱۰۰ طالب و دیگر گروههای شورشی، سههزار و ۸۱۴ پیمانکار امریکایی، دوهزار و ۳۰۰ نظامی امریکایی، یکهزار و ۱۴۵ نیروی ناتو، ۴۲۴ کارمند کمکهای بشردوستانه و ۶۷ خبرنگار در افغانستان کشته شدهاند.در این گزارش از قول وزارت دفاع امریکا نوشته شده است که از سال ۲۰۰۱ به اینسو، ایالات متحده امریکا بیش از ۷۷۵ هزار سرباز به افغانستان فرستاده که از این میان حدود دوهزار و ۳۰۰ تن آنان کشته و حدود ۲۰ هزار تن دیگر زخمی شدهاند. طبق برآورد نیتا کرفورد، یک استاد علوم سیاسی و همکار پروژه برآورد هزینه جنگ در دانشگاه براون، ایالات متحده امریکا تا کنون در افغانستان ۹۳۴ تا ۹۷۸ میلیارد دالر مصرف کرده است: «این مبلغ جدا از مبلغهای دیگر است که توسط سیا و «دیپارتمنت کهنهسربازان» که مسئول درمان زخمیها است، نمیشود.» ایالات متحده امریکا در سال ۲۰۰۱ پس از آنکه برجهای جهانی در نیویارک هدف حمله القاعده قرار گرفت، به افغانستان حمله کرد. با حمله امریکا و ناتو به افغانستان، رژیم طالبان سقوط کرد. با آنکه بیشتر نقاط کشور از وجود جنگجویان طالب پاکسازی شد، اما این گروه کاملاً ریشهکن نشد. گروه طالبان از سال ۲۰۰۵ به بعد بار دیگر فعالیتهایش را در سطح افغانستان بهخصوص در جنوب از سر گرفت.اکنون که نزدیک به ۱۹ سال از سقوط حاکمیت طالبان میگذرد، این گروه به قلمرو وسیعی از کشور تسلط دارد یا بر سر آن با نیروهای دولتی افغانستان میجنگند.
اماوزارت دفاع ایالات متحده این موضوع را رد میکند که گویا عمداً در مورد جنگ ۱۸ ساله افغانستان به مردم معلومات گمراه کننده ارائه کرده است.روزنامه واشنگتن پست اسنادی دولتی را نشر کرده است که به گزارش این روزنامه، مقامات بلند پایۀ امریکایی در مورد جنگ ۱۸ ساله در افغانستان مردم را با بیانات بیش از حد خوشبینانه، گمراه کرده اند.
بر اساس این اسناد، این مقامات بلند پایه میدانستند که بیانات آنان نادرست بوده و مدارک را در مورد این که جنگ افغانستان غیرقابل برد بود، پنهان کرده اند.دگروال تامس کمبل، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده به صدای امریکا گفت که این وزارت هیچ زمانی قصد نداشته که کانگرس یا مردم را گمراه کند. مقامهای وزارت دفاع همواره در مورد پیشرفتها و چالشهای مرتبط با تلاشهای ما در افغانستان معلومات داده و گزارشهای منظم را به کانگرس فراهم کرده و در آن چالشها را برجسته کرده است.”اسناد نشر شده مبتنی بر بیش از ۴۰۰ مصاحبه با نظامیان بلند رتبه و مقامات بلند پایه حکومت بوده است.
مقامات در این مصاحبه ها در مورد این که چه اشتباهی در افغانستان رخ داد و چگونه ایالات متحده در منجلاب جنگ تقریباً ۲۰ ساله افتاد، انتقاد کرده اند.بر اساس اسناد نشر شده، داگلز لوت، دگرجنرال اردوی امریکا که در اداره رئیس جمهور بوش و اوباما منحیث مشاور جنگ افغانستان ایفای وظیفه کرده است در سال ۲۰۱۵ گفته بود “ما تصویر روشنی از آنچه انجام میدادیم نداشیم.
“واشنگتن پوست گزارش داده است که مصاحبه ها با اظهارات علنی مقامات در مغایرت قرار دارد؛ اظهاراتی که از پیشرفت ایالات متحده در افغانستان اطمینان میداد.جنگ افغانستان در حدود ۱۵۰ هزار کشته بر جاگذاشته که شامل غیرنظامیان، شورشیان و نظامیان افغان و خارجی میشود.
در این جنگ تنها بیش از ۲۴۰۰ نظامی امریکایی کشته شده و واشنگتن در حدود یک تریلیارد دالر را در آن هزینه کرده است. رئیسجمهور غنی در کنفرانس وزیران خارجه پروسه استانبول – قلب آسیا گفت که نیروهای دفاعی و امنیتی کشور در کمتر از یک سال هشت ولسوالی را از طالبان پس گرفتهاند.تا چند روز دیگر جنگ ایالات متحدهی امریکا در افغانستان وارد نزدهمین سالش میشود؛ جنگی که هماکنون در دوحه، زلمی خلیلزاد و نمایندگان طالبان بر سر ختم آن مذاکره میکنند و جنگی که مقامهای امریکایی آن را غیرقابل فتح توصیف کرده
اند.
ز-زامن