جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
پس از نگرانیهای شماری از فرهنگیان و باشندگان هرات در باره احتمال فرو ریزی مناره های تاریخی این ولایت، ریاست اطلاعات و فرهنگ در هرات میگوید کار بازسازی منارهای تاریخی جریان دارد.
زلمی صفا آمر حفظ آبدات تاریخی این ریاست گفت که کار بازسازی مناره گوهرشاد بیگم از سوی نهاد فرهنگی آغا خان به پیش برده میشود: “کار مناره پنجم یا مناره مسجد جامع گوهرشاد بیگم قدیمی ترین مناره هرات است که ۶۰۴ سال قدمت دارد همین فعلاً تحت پروسه تحکیمات است و کار روی آن جریان دارد.”
آقای صفا گفت کار بازسازی این مناره های هرات به اساس رای زنی ها قبلاً به همکاری دفتر فرهنگی آغا خان و پوهنتون فلورانس ایتالیا آغاز شده اما به دلیل کمبود بودجه و تغییر نظام مدتی متوقف شده بود.
پیش از این شماری از فرهنگیان هرات در صحبت با برخی رسانه ها از عدم توجه حکومت به آبده ها به ویژه مناره های تاریخی هرات انتقاد کرده بودند.
از سویی هم برخی از باستان شناسان در افغانستان آبدههای تاریخی را نشانه از هویت و فرهنگ کشورها خوانده و توجه به آنرا بسیار مهم میدانند.
صدیق میر یکی از این کارشناسان در صحبت با رادیوآزادی گفت: “ما با آنکه میتوانیم هویت، تاریخ و فرهنگ خود را با این آبده های تاریخی حفظ بکنیم ما میتوانیم توجه سیاحین و گردشگران را جلب بکنیم و از این درک عواید نصیب دولت و مردم ما شود فرهنگ، هنر، ادب، صنعت و تاریخ همه وابسته به آثار تاریخی منقول و غیرمنقول هر سرزمین است.”
برعلاوه هرات در ولایت های مانند بامیان، غور، غزنی، بلخ و دیگر ولایات افغانستان آثار و ابدههای تاریخی وجود دارد.
به اساس معلومات مسئولان بخش آبدات تاریخی ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات، این ولایت در حال حاضر بیش از ۷۸۰ آبده تاریخی و ساحات باستانی را در خود دارد.