روغتیا

هشدار سازمان صحی جهان از افزایش شیوع هپاتیت (زردی) 

نماينده سازمان صحي جهان در افغانستان، روز گذشته در نشسي به مناسبت بزرگداشت از روز جهاني زردي سياه گفت که اگر جلو پيشرفت اين بيماري گرفته نشود، اين بيماري تا چند سال آينده نسبت به توبرکلوز، ايدز و ملاريا، آمار مرگ و مير  بيشتري خواهد داشت. در عين حال مسئولان صحي در افغانستان مي‌گويند که در شش‌ماه گذشته از 147 هزار و 902 مورد مشکوک به زردي سياه، 3 هزار و 153 مورد آن مثبت تشخيص شده است.

از روز جهاني مبازره با هپاتيت(زردي) در افغانستان کمي با تاخير تجليل به عمل آمد. مسئولان وزارت صحت عامه و نمايندگي سازمان صحي جهان در مراسم بزرگداشت از روز جهاني مبارزه با زردي در کابل، اعلام کردند که آمار مبتلايان اين بيماري هر سال در جهان در حال افزايش است.

مسئولان وزارت صحت عامه در اين مراسم با تاکيد برکنترول اين بيماري، اعلام کردند که برنامه‌هاي آگاهي‌دهي و تدواي به‌موقع  در اين رابطه در نظر گرفته شده است.

داکتر بسم‌الله پوپل، رييس کنترول امراض ساري زردي را يک مرض کشنده خوانده و از نهادهاي همکار خواست که در مبارزه با اين بيماري، با وزارت صحت عامه همکاري کنند.

“زردي انواع مختلف دارد که‎نوع b (زردي سياه) و نوع c (زردي سفيد) آن خطرناک مي‎باشد. به همين دليل مرکز تداوي و تشخيص زردي سياه ايجاد شده است و براي جلوگيري از سرايت زردي سفيد از مادر به کودک نيز پروگرام آگاهي‌دهي ايجاد شده است.”

در همين حال داکتر رضا الودل، نماينده سازمان صحي جهان از گسترش بيشتر بيماري هپاتيت(زردي) تا چند سال ديگر هشدار مي‌دهد. او مي‌گويد که اگر جلو پيشرفت اين بيماري گرفته نشود، تا چند سال آينده آمار مرگ و مير اين بيماري نسبت به توبرکلوز، ايدز و ملاريا بيشار خواهد شد.

به‌گفتة وي درهر 10 ثانيه 1 نفر در جهان به زردي نوع مزمن مبتلا مي‌گردد.

“در مجموع 60 در صد از سرطان‌هايي که در جگر به وجود مي‌آيد، عامل آن زردي سياه و زردي سفيد است. در جهان تقريبا 294 ميليون تن به‌زردي سياه و 85 ميليون تن به زردي سفيد مبتلا مي‌باشند.”

همچنان داکتر دلاور نورزي آمر کنترول پروگرام ملي  ايدز و زردي مي‌گويد که زردي سياه واکسين دارد و در حدود 70 فيصد موثر هم ‌است، اما زردي سفيد واکسين نداشته، ولي تداوي آن تا 50 فيصد نتيجه بخش مي‌باشد.

“در شش‌ماه گذشته به تعداد 147 هزار و 902 مريض مشکوک به زردي معاينه شده‌اند که از آن جمله 3 هزار و 153 تن آن مبتلا به زردي سياه تشخيص شده‌اند. به تعداد 5هزار و 625 فرد مبتلا به زردي نوع سفيد نيز تشخص شده اند.”

به گفتة متخصصان، هپاتيت يا زردي يک بيماري ويروسي است که در ابتدا به شکل سرماخوردگي بروز نموده و علايم چون: خستگي، دل دردي، لاغري شديد، درد عضلات، تهوع و بي‌اشتهايي را باخود دارد، ولي در موارد پيشرفته آن علائم نارسايي جگر بروز مي‌کند که به مرور زمان باعث از کار افتادن کبد شده و باعث از بين رفتن شخص خواهد شد.

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button