مقالې او تبصرې

نشسـت قطـر و نتایـج  متـوقعـه آن

قرار است روز يکشنبه 30 جولاي هيئت عاليرتبه امارت اسلامي افغانستان تحت رياست مولوي اميرخان متقي سرپرست امور خارجه با هيئت امريکايي تحت رياست توماس ويست، نماينده ويژه ايالات متحده براي افغانستان در دوحه پايتخت قطر ديدار و گفتگو نمايد.

در اين نشست که به ميزباني يک مرکز تحقيقاتي قطر ميزباني مي‌شود، هيأت‌ دو طرف روي مسائل مهم از جمله رفع تحريم‌ها، ثبات اقتصادي، مبارزه عليه مواد مخدر و اعتمادسازي ميان دوطرف گفتگو خواهند کرد.

در اعلاميه‌که از سوي وزارت امور خارجه ايالات متحده در مورد نشست صادر شده، هدف برگزاري آن‌را بحث روي حمايت بشردوستانه از افغان‌ها، ثبات اقتصادي، رعايت حقوق بشري و مبارزه با توليد و قاچاق مواد مخدر خوانده است.

هم‌چنان سهيل شاهين، رئيس دفتر سياسي امارت اسلامي در قطر  نيز روز جمعه به راديو آزادي در باره اجنداي اين نشست گفته است  که در آن موضوعات مورد علاقه دو طرف چون ثبات اقتصادي، جلوگيري از مواد مخدر، آزاد سازي حسابات بانکي و برخي اقدامات اعتمادسازي به بحث و گفتگو گرفته خواهد شد.

اين در حاليست که قبل از برگزاري اين جلسه روز چهارشنبه يک هيئت امريکايي تحت رياست توماست ويست در سفري به آستانه پايتخت قزاقستان با نماينده‌گان پنج کشور آسياي ميانه از جمله قزاقستان، قرغيزستان، تاجکستان، ازبکستان و ترکمنستان در باره وضعيت افغانستان ديدار و گفتگو کرد و قبل از اين نيز هيأت امريکايي با جناح‌هاي مختلف روي اجنداء اين نشست ديدار‌هاي داشته اند. بناءً ديده مي‌توانيم که در اين نشست آن هم در  دوحه؛ محلي‌که طي سال‌هاي اخير در سياست خارجي امريکا و افغانستان جايگاه‌خاصي داشته است، روي مسائل مهم تصميم‌گرفته خواهد شد.

زماني‌که از دوحه نام مي‌بريم مارا به ياد طولاني‌ترين گفتگوهاي تاريخي مي‌برد که براي اولين بار در 12 اکتوبر سال 2018 ميان هيأت امارت اسلامي و ايالات متحده آغاز و منتج به«موافقت‌نامه‌ي آوردن صلح به افغانستان»  سال 1398شد که يک نقطه عطف در تاريخ افغانستان و جهان خوانده مي‌شود اما موادات اين توافق‌نامه ظاهراً با فرار محمد اشرف رئيس حکومت تحت‌الحمايه جهان غرب در 24 اسد سال 1400 هـ ش و حاکميت دوباره امارت اسلامي بر کشور به‌گونه کامل عملي نشد و هردو طرف يکديگر را به نقض اين توافق‌نامه متهم مي‌کنند.

با وجودي‌که از حاکميت دوباره امارت اسلامي دست کم دو سال مي‌گذرد که در نتيجه آن پس از چهاردهه جنگ امنيت کامل در کشور تأمين و تمامي بخش‌هاي کشور تحت حاکميت واحد درآمده است اما تا هنوز  اين نظام به‌شمول ملل متحد از سوي هيچ يک از کشورهاي منطقه و جهان که به نحوي از سياست مغرضانه غرب پيروي مي‌کنند، به رسمت شناخته نشده و با وضع تحريم‌هاي ظالمانه اقتصادي و فشارهاي سياسي عليه ملت مظلوم افغانستان تلاش‌هاي گوناگوني براي به چالش کشيدن نظام نوپاي اسلامي جريان داشته است.

گرچه ايالات متحده امريکا با خروج آخرين سرباز خود در نهم سنبله سال 1400 هـ ش از افغانستان عملاً به جنگ نظامي خود عليه افغان‌ها و امارت اسلامي پايان داد اما با تغيير موضوع واستفاده از غول‌هاي رسانه‌هاي، هيمونيژيم اقتصادي و نفوذ سياسي خود طي دوسال گذشته جنگ سرد تمام عياري را عليه افغانستان به راه انداخته و تلاش نمود که با وضع تحريم‌هاي اقتصادي، مسدود کردن دارايي‌ها ملي و تبليغات زهراگين خود اذهان عامه را در برابر امارت اسلامي قرار داده و نگذارند اين نظام اسلامي که آنها براي از پا در آوردن آن ميلياردها دالر هزينه و هزاران نيروي بشري خود را از دست داده است، دوباره استحکام يابد.

اما با برنامه‌هاي مدبرانه مسوولان امارت اسلامي نه‌ تنها اين‌که سيستم اقتصادي، سياسي و اجتماعي از هم نپاشيد، بلکه نسبت به گذشته سير سعودي خود را پيموده و در بيشتر بخش‌ّها به حد خودکفايي خود رسيده است، که اين موارد امريکا و کشورهاي حامي آنها را نسبت به تداوم سياست هاي خصمانه وفشار عليه امارت اسلامي را مايوس و وادار به تغيير سياست نموده اند.

مواردي چون موجوديت گروه‌‌هاي به اصطلاح آنها ترورستي، کشت مواد مخدر، تشکيل حکومت فراگير و همه شمول و حقوق بشر از جمله موارد بودند که طي دو سال اخير امريکايي‌ها و حاميان شان از آن به‌گونه شعار گونه عليه امارت اسلامي استفاده مي‌نمودند. اما به توجه به اظهارات اخير جوبايدن رئيس جمهور امريکا در رابطه به عدم موجوديت فعاليت تنظيم القاعده در افغانستان، اعتراف برخي نهادهاي مهم غربي در مورد کاهش چشم‌گير کشت مواد مخدر و اعلاميه اخير وزارت خارجه امريکا در رابطه به نشست روز يکشنبه قطر ظاهراً ديده مي‌شود که ايالات متحده از تداوم از اين سياست‌ّها و خواست‌ّهاي خود در قبال افغانستان کوتاه آماده و به جاي آن خواهان تعامل سازنده با امارت اسلامي مي‌باشد. که اين تغيير در بيشتر سياست‌هاي خارجي امريکا در قبال منطقه و افغانستان محسوس مي‌باشد.

در تازه ترين مورد اداره‌هاي هوانوردي امريکا و اتحاديه اروپا پس از دست کم دو سال توقف به طياره‌هاي تجارتي خود اجازه دادند که پروازهاي خود را از فضاي افغانستان از سر گيرند و دليل اين کار را بهتر شدن وضعيت امنيتي عنوان کرده اند؛ اقدامي‌که به نحوي تغيير سياست‌هاي جهان غرب در قبال افغانستان را نشان مي‌دهد.

بناءً توقع مي‌رود که اين نشست زمينه را براي تعاملات سازنده سياسي و اقتصادي ميان افغانستان و امريکا و بالاخره رسميت شناسي امارت اسلامي از سوي جامعه جهاني را فراهم کند.

ابوالیاس جهادوال

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button