
قبل از وقوع حوادث، حوادث را مهار کنید
افغانستان کشوريست محاط به خشکه که ميزان بروز حوادث طبيعي مانند زلزله، برفکوچ، رانش زمين، طوفان و سيل در اين کشور بالا است و همه ساله حوادث طبيعي از مردم افغانستان قرباني ميگيرد.
افغانستان کشوريست محاط به خشکه که ميزان بروز حوادث طبيعي مانند زلزله، برفکوچ، رانش زمين، طوفان و سيل در اين کشور بالا است و همه ساله حوادث طبيعي از مردم افغانستان قرباني ميگيرد.
بارندگيهاي اخير در شماري از ولايتهاي کشور سبب تلفات جاني و مالي شهروندان کشور گرديده است، مسئولان در اداره مبارزه با حوادث طبيعي امارت اسلامي اعلام کردند که دستکم 42 نفر در اثر جاري شدن سيلابها در مناطق مختلف افغانستان شهيد و هشت نفر ديگر زخمي و مناطق وسيعي از زمينهاي زراعتي و منازل نيز تخريب شدهاند.
گفتنيست اين سيلابها در ولايتهاي وردگ، لغمان، پکتيکا، خوست، ننگرهار، دايکندي، غور و قندهار تلفات و خساراتي مالي و جاني را به بار آورده است به گفته رسانهها 56 منزل به طور کامل تخريب و 54 منزل ديگر نيز آسيب ديده است.
هر چند شهروندان مناطق آسيب ديده خواستار کمکهاي به موقع شدهاند، اما مقامها در اداره مبارزه با حوادث طبيعي گفتهاند که آنها در حال همکاري با آژانسهاي امداد رسان براي ارائه کمکهاي لازم به آسيب ديدگان هستند و ادارههاي دولتي اين نهاد نيز با امکانات دست داشته به کمک مردم شتافته اند.
حوادث طبيعي به ويژه سيلابها يکي از آفات و بلاهاي است که همه سال از مردم افغانستان قرباني ميگيرد، زيرا فقر فزاينده و عدم آگاهي مردم از حوادث طبيعي در اين کشور باعث شده که ميکانيزم مقابله با حوادث طبيعي در افغانستان، همواره بعد از وقوع حادثه به منظور نجات جان قربانيان باشد، چون کمتر اتفاق افتاده که حوادث طبيعي در اين کشور قبل از وقوع آن پيشبيني شود و يا برنامهي لازم براي جلوگيري از وقوع آن و يا اقدامي براي کاهش ميزان خسارات و خطرات آن صورت گرفته باشد.
آسيبپذيري مردم افغانستان در برابر حوادث طبيعي به لحاظ اقتصادي و فقر، بيشتر است و دامنهيي فقر و تنگدستي در جامعه ما نيز به حدي افزايش يافته که حالا براي شهروندان جز زنده ماندن و داشتن سرپناه، چيزي ديگر معيار و ملاک نيست، روي اين اساس است که بخاطر اعمار منازل و يا حداقل سرپناه، بدون اندک توجهي به موقعيت آن، اقدام به ساخت و ساز منازل خودسر ميزنند که بعد از سرازير شدن سيلابها طبعاً منازلي که در مسير سيلابها قرار دارند تخريب ميشوند و يا با تغيير مسير سيلاب زمينهاي زراعتي تخريب و يا هم آسيب ميبينند.
بنا بر اين نهادهاي مسوول بايد در هماهنگي با هم مناطق سيل خيز را سروي جدي و همهجانبه نمايند و مناطقي که در مسير سيلابها قرار دارند را از سکنه تخليه و يا هم ديوارهاي استنادي اعمار کنند، زيرا سيلابها از نظر تلفات جاني و هم از نظر خسارات مالي مهيبترين آفت طبيعي در جهان محسوب ميشوند که بايد مانند يک سونامي خاموش، قبل از وقوع به آن توجه کرد.
هر چند روش مورد اطمينان براي اينکه پيشبيني شود که سيلاب چه زماني به وقوع ميپيوندد و ابعاد آن در چه مقياس است وجود ندارد، اگر وجود هم داشته باشد ، قابل اطمينان چندان نيست، اما به خاطر اينکه بتوانيم تا حدي سيلابها را مهار کنيم، بايد اين مسايل را مورد نظر داشته باشيم، احداث سيل بندها، سدها، حفر مخازن و کانالها، ايجاد جنگلات و يا هم باز گذاشتن مسير سيلابها و جلوگيري از اعمار منازل در اين مسيرها که ميشود با رعايت اين گزينهها تلفات و خسارات را به حداقل آن برسانيم