
طوفانهای گرد و غبار و خسارات آن در افغانستان
دوازدهم جولای در تقویم بین المللی به عنوان “روز جهانی مقابله با طوفانهای گرد و غبار” شناخته شده است. از این روز به هدف ارتقای سلامت، رفاه و افزایش کاربری و مدیریت پایدار زمین، امنیت غذایی و مقاومت در برابر تغییر اقلیم در سراسر جهان تجلیل به عمل میآید. مسئولین اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگویند که درسالهای اخیر طوفانهای گرد وغبار در افغانستان نیز بهدلیل تغییرات اقلیمی افزایش یافته است.
دوازدهم جولای در تقویم بین المللی به عنوان “روز جهانی مقابله با طوفانهای گرد و غبار” شناخته شده است. از این روز به هدف ارتقای سلامت، رفاه و افزایش کاربری و مدیریت پایدار زمین، امنیت غذایی و مقاومت در برابر تغییر اقلیم در سراسر جهان تجلیل به عمل میآید. مسئولین اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگویند که درسالهای اخیر طوفانهای گرد وغبار در افغانستان نیز بهدلیل تغییرات اقلیمی افزایش یافته است.
بیست و یکم سرطان که برابر است با (١٢ جولای) از سوی سازمان ملل متحد بهعنوان روز جهانی مقابله با طوفانهای گرد و غبار نامگذاری شده است.
هدف از جهانی شدن این روز این است که دولتها مبارزه در برابر عوامل طوفانهای گرد و غبار و مقاومت در برابر تغییر اقلیم را در اولویت برنامههای کاری شان قرار دهند. اما افغانستان که به عنوان یکی از کشورهای قربانی تغییر اقلیم شناخته میشود، امسال شاهد طوفانهای شدید مملو از گرد و غبار بوده است.
مسئولین در اداره ملی هواشناسی میگویند که اکثر طوفانها درمناطق خشک وصحرایی، از غرب، جنوب غرب و بعضی اوقات از شمال غرب وارد کشور میگردد.
محمد نسیم مرادی، سخنگوی اداره ملی هواشناسی چنین میگوید:”همه ساله طوفانها در افغانستان از ماههای جون و جولای تا سپتامبر وارد مناطق خشک و صحرایی کشور میشود و بنام بادهای 120 روزه یاد میگردد. بیشتر در ولایتهای هرات، فراه، نیمروز، هلمند، بادغیس، کندهار، فاریاب، جوزجان، بلخ و بعضی اوقات در مناطق مرکزی هم به وقوع میپیوندد.”
در عین حال شماری از کارشناسان محیط زیست علت اصلی جریان طوفانها را افزایش خشک سالیهای پیهم و از بین رفتن پوشش نباتی عنوان میکنند.
سید قیوم هاشمی، یکتن از کارشناسان محیط زیست میگویدکه طوفانها به محیط زیست آسیبهای جدی وارد میکند که شامل تخریب پوشش نباتی، صدمه به حیوانات و ایجاد مشکلات صحی به انسانها و کاهش ساحه دید در سطوح هوا نوردی شده و به طور کلی به اقتصاد کشور صدمه وارد میکند.
“در صورت انتقال ذرات تیزابی توسط طوفانهای گرد و غبار از ساحات صنعتی به ساحات سبز و درصورت رسوب آن بالای نباتات و محصولات زراعتی، مخصوصاً بالای میوهها که در زمان رشد قرار داشته باشد، باعث کاهش در رشد و حاصل خیزی آن خواهد شد.”
وی میافزاید که جهت کاهش خسارات ناشی از طوفانها، باید ساحات سبز و پوشش درختی افزایش یابد و خشک سالی مدیریت گردد.
در همین حال مسئولین در اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگویند که اکثر توفانهایب که در افغانستان در این اواخر رخ داده، منشاء بیرونی داشته و خسارت زیادی را وارد کرده است.
روحالله امین، رئیس تغییر اقلیم در اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید:”طوفان و باد از جمله تغیرات اقلیمی میباشد و ارزیابیهای ما نشان میدهد که در کشور افزایش یافته است. علت آن تغییر در پارامترهای اقلیمی، از بین رفتن پوشش نباتی، قطع جنگلات و ضعیف شدن ساختار خاک میباشد.”
گفتنیاست که در افغانستان همه ساله بادهای 120 روزه، خسارات هنگفتی ر ا به دهقانان وارد میکند که امسال نیز دهقانان از این ناحیه در امان نماندهاند.
+++++++++
جامعه جهانی، باید میان کمکهای بشری و مسایل سیاسی فرق قایل باشند
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشری سازمان ملل متحد در افغانستان(اوچا) از شکاف مالی در کمکهای بشردوستانه برای افغانستان سخن گفته است و هشدار داده است٬ بحران مالی روند کمکهای بشردوستانه در افغانستان را تهدید میکند
این گفته ها میرساند که کشور های کمک کننده به تعهدات شان در برابر مردم افغانستان پابند نیستند
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) با نشر گزارشی اعلام کرده که شکاف مالی، کمکهای بشردوستانه افغانستان را تهدید میکند.
اوچا بیان داشته است تا ماه جون سال جاری میلادی فقط ۹ درصد از ۴.۶ میلیار دالر مورد نیاز برای کمکرسانی به افغانستان در طول سال ۲۰۲۳ را دریافت کرده است.
در گزارش تذکررفته است «علاوه بر این، ۹۰ درصد از بودجه مصرفشده در پنج ماه اول سال جاری میلادی که حدود ۸۵۰ میلیون دالر میشود، از بودجه سال ۲۰۲۲ انتقال یافته است.»
این نهاد گفته که بهدلیل تغییر در محیط عملیاتی، نهادهای امدادرسان طرح تجدیدنظرشدهای را منتشر کردند که در آن برای ارائه کمک به مردم افغانستان میان ماههای جون و دسامبر سال جاری میلادی، ۲.۲۶ میلیارد دالر درخواست شده است، اما با آن هم، در حال حاضر فقط ۱۶ درصد بودجه در اختیار دارند.
اوچا گفته است که تأمین مالی به موقع، آژانسهای کمک رسان را برای تهیه کمکها با در نظر گرفتن تأخیر در مرزها و اختلالات بازار و تحویل به موقع آن به نیازمندان، کمک میکند.
اوچا همچنان گفته است تیمهای هماهنگکننده نهادهای امدادرسان در حال تجزیه و تحلیل شکاف مالی حیاتی است که در آخر ماه جولای منتشر خواهد شد.
براساس گزارش اوچا، برنامه جهانی غذا بهدلیل کمبود بودجه، کمک غذایی به هشت میلیون تن را که از ناامنی غذایی رنج میبردند، بهصورت کامل قطع کرده است.
اوچا گفته است که از ماه جولای به بعد، تنها پنج میلیون تن در افغانستان کمکهای غذایی اضطراری دریافت خواهند کرد، در گزارش این نهاد آمده است که اگر برنامه جهانی غذا بودجه جدید دریافت نکند، کمکهای غذایی اضطراری تا پایان ماه اکتبر به صفر میرسد.
براساس آمار اوچا، در حال حاضر در افغانستان ۲۸.۸ میلیون تن نیاز به کمکهای بشردوستانه دارند و در صورت عدم تأمین بودجه مورد نیاز از سوی جامعهجهانی و دونرها، اکثر آنان به این کمکها دسترسی نخواهند داشت.
این در حالی است که جامعه جهانی با پیروزی دو باره امارت اسلامی٬ حجم کمک های خود به افغانستان را کاهش داده است و برای از سر گیری کمک ها با افغانستان شرایط وضع میکنند٬ مگر از دید امارت اسلامی جامعه جهانی باید میان کمک های بشری و مسایل سیاسی فرق قایل باشند و چگونگی ارائه کمک های بشری را سیاسی نسازند.