
صفــات خـــوارج
خوارج نسبت به احکام اسلامی بسیار پابند و از گناهان بسیار پرهیز کننده هستند، تمسک شان به احکام اسلامی از این فرمودهی رسول الله«ص» هویدا میگردد که “خوارج قرآن کریم را بهگونه تلاوت میکنند که تلاوت شما در مقابل آن هیچ است و روزه شما نسبت به روزههای آنها چیزی نیست”.
داعشیان با خوارج صفات مشترکی دارند که قرار ذیل است:
۱_ غلو در دین:
خوارج نسبت به احکام اسلامی بسیار پابند و از گناهان بسیار پرهیز کننده هستند، تمسک شان به احکام اسلامی از این فرمودهی رسول الله«ص» هویدا میگردد که “خوارج قرآن کریم را بهگونه تلاوت میکنند که تلاوت شما در مقابل آن هیچ است و روزه شما نسبت به روزههای آنها چیزی نیست”.
جندب ازدی رضیاللهعنه میگوید: وقتی با حضرت علی کرمالله وجهه به معسکرات خوارج رفتیم صدای تلاوت قرآن کریم از آنجا مانند صدای زنبورهای عسل به گوش میرسید.
خوارج از تقوای کور انتظار بهشت دارند، از اعتدال در حدود دین بیرون رفتهاند و بهحدی تشدد میکنند که مرتکب گناهان کبیره را کافر دروغگو و جهنمی دائمی میدانند.
برخی از غلات خوارج نماز را بر زن حائضه فرض میدانند، دست دزد را از شانهاش قطع میکنند و ترک کنندگان امر بهمعروف را کافر میخوانند اما از سوی دیگر چنان اعمال ضد اسلامی را انجام میدهند که نکاح با خواهر زاده و نوه را جایز میدانند؛ چنانکه این مطلب در فتحالباری جلد ۱۴ صفحه ۱۶۷ بیان شدهاست.
٢_ جهل از دین:
جهل از دین و برداشت نادرست از قرآن و احادیث رسول اکرم«ص» از جمله بارزترین خصوصیات خوارج میباشند، از عبدالله بن عمر رضیاللهعنه در مورد خوارج پرسیده شد؛ وی در پاسخ گفت: خوارج آیاتی را که در مورد کفار نازل شدهاند بر مسلمانان تطبیق میدهند، مسلمانان را تکفیر میکنند، خون و مال آنها را حلال میدانند، با زنان در عده ازدواج میکنند، زنی نزد آنها میآید در حالیکه شوهرش زنده است با او ازدواج میکنند، من غیر از آنها کسی را سزاوار کشتن نمیدانم.
مرحوم پیرآغا میگفت: دستور داعشیان خوارج در ننگرهار این بود که اگر امروز شوهر زنی کشته میشد فردا با دیگری ازدواج میکرد.
نمونهای از جهل بینظیر خوارج این است که وقتی صحابه جلیلالقدر عبدالله بن خباب رضیاللهعنه و کنیزش را یافتند، ابتدا در مسائلی چند با وی مجادله کردند سپس در مورد حضرت عثمان و علی رضیاللهعنهما پرسيدند حضرت خباب هر دو را ستودند، خوارج با وحشت فراوان وی را به شهادت رساند؛ شکم کنیز حاملهاش را پاره کردند. او را با طفلی که در شکم داشت به شهادت رساندند، در عین حال یک خنزیر در حال عبور بود، یک تن از خوارج آن را میکشد اما پس از کشتنش این عمل را ناجائز میبینند بههمین دلیل در مورد کشتن خنزیر تحقیق میکنند و سپس از صاحب آن معذرتخواهی نموده و رضایتش را کسب میکنند. این نمونهای از جهل خوارج بود که از یکسو تشنه شهادت صحابی بودند و از سوی دیگر کشتن خنزیر برایشان جنایت بزرگی به شمار میرفت!.
۳_ بغاوت و سرکشی:
قیام بر امیر وقت و عموم مسلمانان و بغاوت نمودن علیه شان از جمله ویژگیهای خوارج بهشمار میرود که در طول تاریخ بهثبوت رسیده است، زمانیکه حضرت علی رضیاللهعنه بهعنوان امیرالمؤمنین انتخاب شد؛ خوارج مخالفت نموده و ریسمان اطاعت را بریدند که تا امروز قیام بر امیر مسلمان از ویژگیهای موروثی آنان باقی مانده است، منشأ بغاوت شان همواره این باور است که رهبر مسلمانان خارج از دایره عدالت و هدایت است.
۴_ تکفیر مسلمانان و حلال شمردن خون و مال شان:
از نظر خوارج انسان با تقوا و نیکوکار مؤمن است، اگر کسی تقوا نداشته باشد کافر و مستحق عذاب ابدی در جهنم است و غلات خوارج با عمل مکروه نیز شخص را کافر میخوانند.
یکتن از باشندهگان ولایت زابل حکایت میکرد که وقتی داعش در ارغنداب ظاهر شد؛ عدهای از مردم را فقط به خاطر اینکه چرا نسوار میکنند، بهشهادت رساند.
۵_ مخالفت خوارج با رسول خدا:
علامه ابن تیمیه رحمهالله میفرماید: خوارج تنها در قرآنی که به رسول خدا«ص» رسیده است، وی را تصدیق میکنند و در سنتهایی که (به زعم باطل شان) مخالف ظاهر قرآن میباشند، از رسول خدا «ص» اتباع نمیکنند.
نظر خوارج این است که اگر بالفرض رسول خدا«ص» خلاف نظر آنها سخنی بگوید؛ از وی اتباع نمیکنند بلکه به نوعی از عقیده خود دفاع میکنند، یا حدیث را رد میکنند، یا در آن تاویل مینمایند، یا در سند آن خدشه پیدا میکنند و یا در متنش را جرح مینمایند، خلاصه اینکه نه به سنتی که رسول خدا«ص» با خود آورده عمل میکنند و نه به قرآن عمل میکنند.
۶_ تنقید و اتهامات:
یکی از خصوصیات خوارج این هم است که همیشه ائمه را مورد انتقاد و بیاعتمادی قرار میدهند و آنها را به کارهای نادرست متهم میکنند، این کار را از پدرشان ذوالخویصره به ارث بردهاند زمانیکه به رسول اکرم «ص»: ای محمد! در تقسیم غنایم عدالت را رعایت کن! او خود را از رسول خدا «ص» باتقواتر میدانست و در حق رسول اکرم«ص» فیصلهی ظالمانه نمود.(نعوذبالله )
۷_ سختی بر مسلمانان و نرمی با کفار:
خوارج در ظلم و وحشت با مسلمانان شهرت خاصی دارند، خون و مال مسلمانان را بهخود حلال میدانند اما از سوی دیگر نسبت به بتپرستان و مشرکان کینهای ندارند، دین مبارك اسلام پیروان خود را بهسوی نرمی با مسلمانان و دشمنی با كفار دعوت میدهد، که مفهوم آن در آیه (۲۹) سوره فتح چنین بیان شدهاست: محمد صلیاللهعلیهوسلم و یاران وی در مقابل کفار تندخو و در میان خود بر یکدیگر مهربانند، ولی برعکس؛ تاریخ سیاه خوارج مملو از دوستی با کفار و دشمنی و تندی با مسلمانان است.
ما داعشیان خوارج را میبینیم که تا امروز حتی انگشت یک کافر را هم زخمی نکردهاند، اما از طرفی مساجد را با خون مسلمانان رنگین کردند
حسان مجاهد / ترجمه: طارق