
تصویر دیگر از پل سوخته؛ خلق امید از ناامیدیهای دیروز
نزديک به دو دهه بود که پول سوخته به مرکز امن تجمع معتادان، خريد و فروش مواد مخدر مبدل شده بود و هزاران معتاد از دور، نزديک در اين مکان دور هم ميآمدند و شب و روز و سال و ماه عمرشان را آنجا ميگذراندند. در کنار اينکه هزاران انسان در اين محيط به مواد مخدر مبتلا شدند، اين بخش مهم از شهر را به مکان مخوف، متعفن و آلوده مبدل کرده بودند. اما اينروزها رنگ و رخ ديگري به خود گرفته و يکي از جاهاي ديدني مبدل شده است. پس از پاککاري ، بازسازي و تنظيف محوطه پل سوخته از سوي رياست شهرداري کابل يک کمپاين کتابخواني نيز در اين مکان برگزار شد که استقبال گسترده شهروندان را به همراه داشت. محمد زمان يکي تن از اشتراک کننده ها گفت: خيلي خوشحال کننده است وقتي مي بينيم که پل سوخته از چنان وضعيت اسفناک به چنين مکان مجلل و الهام بخش مبدل شده است. بيشتر از همه ايجاد چنين فضا اين اميد را تقويت ميکند که ما از بدترين شرايط ميتوانيم به زيباترين وجه ممکن عبور کنيم. قبل از اين سيماي وحشتناک پل سوخته تداعي کننده صدها درد و رنج بود و هزاران جوان آراسته در اينجا به مرگ تدريجي رو آورده بودند و اينجا به نماد از حقارت بدل گشته بود. حالا ديده ميشود که جوانان و اقشار مختلف جامعه اينجا ميآيند کمپاين کتابخواني برگزار ميکنند وعکسهاي يادگاري ميگرند.
وي افزود که پل سوخته به نسبت موقعيت فوق العادهي که دارد ميتواند مکان مناسب براي نهادينه سازي ارزشها همچون ترويج فرهنگ مطالعه و کتابخواني از طريق برگزاري نمايشگاههاي کتاب در شهر کابل باشد.
در همين حال رفيع الله احمدزي معاون ناحيه پنجم شاروالي کابل نيز ضمن خرسندي از استقبال گرم شهروندان مبني بر پاکاري و بازسازي محوطه پل سوخته، ميگويد که کار اين پروژه تقريبا تمام شده و ناحيه پنجم به همکاري نواحي سه و شش و همينطور حوزه هاي امنيتي و استخباراتي همه روزه به منظور حفاظت از اين محيط نظارت ميکنند. هرچند تمام راه هاي دوباره تجمع معتادين در زير پل مسدود شده اما با آن هم ما نظارت هميشگي خود را داريم.
معاون ناحيه پنجم در خصوص کمپاين کتابخواني گفت: کمپاين کتابخواني از طرف ناحيه پنجم به همکاري انتشارات سيرت و شفاخانه فردوس صورت گرفته که دو هدف را دنبال ميکرد؛ هدف نخست اينکه ساحه پل سوخته قبلا مرکز تجمع معتادين بود و انعکاس منفي داشت و ما با اين کار ثابت ساختيم که پل سوخته مرکز فرهنگي است و مردم براي مطالعه و اخذ کتاب آنجا مراجعه مي کنند. هدف دوم اينکه امارت اسلامي براي هرکس زمينه تعليم را تحت شرايط خاص فراهم مي کند.
آقاي احمدزي در بخش از سخنانش راجع به پاکاري زير پل گفت که در جريان کار 59 جسد از زير کثافات پيدا شده و پس از فرستادن به طب عدلي 30 تن آنها تشخيص شد و دفن گرديدند که تمام اجساد متعلق به معتادين بود.
معاون ناحيه پنجم شهرداري کابل از شهروندان ميخواهد تا برنامه هاي توسعوي اين چنيني را حمايت کنند. وي گفت: تمام تاًسسات عامه المنفعه جهت سهولت شهروندان ساخته شده و همه ما و شما در قبال حفاظت آنها مسووليت داريم. پاکاري، بازسازي و تزين پل سوخته کار ما بود و بعد از اين مسووليت شهروندان است که چگونه ازش استفاده و حفاظت مي کنند با اينکه ما هم نظارت داريم. من به صراحت ميگويم ما به همکاري مردم ميتوانيم به زود ترين فرصت تمام شهر را به سوي مثبت تغيير دهيم.
در عين حال نعمت الله بارکزي سخنگوي شاروالي کابل در خصوص کار بازسازي محوطه پل سوخته معلومات داده گفت: بر اساس يک پلان سه جانبه شاروالي کابل، وزارت امور داخله که به نمايندگي آن قومانداني امنيه و وزارت صحت عامه که به نمايندگي از آن شفاخانه معتادين اشتراک داشتند، حدود دو هفته قبل تمام معتادين ساحه پل سوخته جمع آوري و به شفاخانه معتادين انتقال داده شد. پس از آن شاروالي کابل به گونه مشخص در حدود 375 موتر کثافات را از ساحه انتقال داد و بازسازي ساحه را روي دست گرفت و هنوز هم عملاً کار گستره بازسازي جريان دارد و قرار است يک پلان کلان سرسبزي هم آنجا اجرا شود.
وي افزود: پل سوخته که تا چندي قبل يک محل زندگي سوز بود حالا به يک مکان دلپذير وزندگي ساز مبدل شده و محافل کتاب خواني برگزار ميشود. يعني اينکه ما ميتوانيم از هيچ همه چيز بسازيم. شاروالي کابل مصمم است تا زيباي پل سوخته را به تمام شهر تعميم دهد.
سخنگوي شاروالي کابل در پاسخ به پرسشي که آيا بازسازي پل سوخته چقدر هزينه برداشته، گفت: ديدگاه ما پروژه اي نيست. ما سالانه تمام مايحتاج تعميراتي خود را خريداري ميکنيم و بدون برخورد مصارفاتي از آن استفاده ميکنيم. فقط در قسمت نور پردازي در پل سوخته سکتور خصوصي با ما همکاري کرده است.
آقاي بارکزي ميگويد که شاروالي کابل حمايت حکومت را در قبال تطبيق برنامه هاي توسعوي شهري دارد و گفت: نهاد هاي خدماتي يک وابستگي کلان به حکومت مرکزي دارند، اګر حکومت مرکزي هر ميزان آنها را حمايت کند به همان اندازه خدمات بهتر ارايه ميشود.
وي از شهروندان ميخواهد تا شاروالي کابل را در اجراي برنامه هاي شهري حمايت و همکاري کنند. به گفته او هر کاري که در کابل صورت ميگيرد به نحوي در خانه کابليها وشهروندان کابل است. شاروالي کابل يک ارگان خدمت گار مردم است و به هر ميزان که حمايت مردم را داشته باشد به همان پيمانه در کار توسعوي پيشرفت خوب ميکند.
اسفندیار