ګزارش

برگشت دوبارۀ ملی بس‌های دولتی به جاده‌ها؛ترمیم بیش از 700 عراده ملی بس روی دست است

مقام‌ها در وزارت ماليه مي‌گويند که بيش از 700 عراده بس‌هاي دولتي ترميم و دوباره در جاده‌هاي کابل و ولايت‌ها به راه انداخته مي‌شوند. از سوي ديگر مسوولين رياست ملي‌بس تصريح مي‌کنند که قبل از روي کار آمدن امارت اسلامي تعداد وسايط فعال در کشور به صفر رسيده بود؛ اما در نزديک به دو سال گذشته 170 عراده بس دولتي ترميم و دوباره به کار انداخته شده‌اند.

مقام‌ها در وزارت ماليه مي‌گويند که بيش از 700 عراده بس‌هاي دولتي ترميم و دوباره در جاده‌هاي کابل و ولايت‌ها به راه انداخته مي‌شوند. از سوي ديگر مسوولين رياست ملي‌بس تصريح مي‌کنند که قبل از روي کار آمدن امارت اسلامي تعداد وسايط فعال در کشور به صفر رسيده بود؛ اما در نزديک به دو سال گذشته 170 عراده بس دولتي ترميم و دوباره به کار انداخته شده‌اند.

به گزارش «آوا»، صدها عراده ملي‌بس دولتي که طي دو دهه گذشته از سوي کشورهاي جاپان، هند، ايران و پاکستان به افغانستان کمک گرديده بودند، در اثر فساد گسترده، بي توجهي مسوولين – رانندگان و مردم از کار افتاده است که برخي از آن‌ها حتي قابل ترميم نمي‌باشند.

اکنون وزارت ماليه و رياست ملي بس مي‌گويند که آنان سعي دارند تا بس‌هاي از کار افتاده را ترميم و در اختيار شهروندان قرار بدهند.

احمد ولي حقمل سخنگوي وزارت ماليه، در گفت‌وگو با خبرنگار آوا تصريح کرد که اين وزارت تاکنون ده‌ها عراده بس دولتي را ترميم کرده است که در آخرين مورد؛ اوايل اين هفته هشت عراده بس ترميم و دوباره به حرکت درآمده است.

بربنياد گفته‌هاي حقمل؛ وزارت ماليه مي‌خواهد تا بار ديگر فعاليت‌هاي شرکت ملي بس دولتي به منظور ايجاد فرصت‌هاي شغلي براي مردم، جلوگيري از ازدحام در شهر و همچنين سهولت بيشتر مسافران از نظر حمل‌ونقل و کرايه‌هاي معقول از سر گرفته شود.

در همين حال مولوي عبدالولي عمري رئيس شرکت دولتي ملي بس در گفت‌وگو با خبرنگار آوا خاطر نشان ساخت که قبل از آمدن امارت اسلامي تعداد بس‌هاي فعال در سطح شهر به صفر رسيده بود؛ اما با رويکار آمدن حکومت جديد تا کنون 170 عراده بس ترميم و در خدمت مردم قرار گرفته است.

او اضافه کرد که 130 عراده از بس‌هاي ترميم شده در کابل و 40 عراده ديگر در ولايت‌ها توظيف شده‌اند.

بربنياد گفته‌هاي عمري؛ ميخانيک‌هاي افغانستاني توان ترميم بس‌هاي از کار افتاده را دارند و اکثر پرزه‌هاي اين بس‌ها نيز از خارج وارد و در گدام‌هاي رياست ملي بس جا به جا شده‌اند.

عمري همچنين اشاره کرد که حکومت هندوستان در اواخر جمهوريت تعهد بر کمک 1 هزار بس تاتاي هندي کرده بود و همچنين اين کشور متعهد شده بود تا 350 عراده از بس‌هاي از کار افتاده را ترميم کند.

او افزود که امارت اسلامي اخيراً پي‌گير اين تعهدات شده است و به زودي بس‌هاي جديد به کابل فرستاده خواهند شد.

انجنير رومان‌الله امان معاون شرکت دولتي ملي بس نيز به خبرنگار آوا گفت که اين رياست هم‌اکنون در 8 مسير عملاً فعاليت مي‌کند و در چند روز آينده فعاليت بس‌هاي دولتي در چندين مسير ديگر نيز افتتاح خواهد شد.

او اضافه کرد که هرچند وسايط اين رياست کافي نمي‌باشد؛ اما آنان تلاش دارند تا با ترميم وسايط از کار افتاده خدمات خود را در تمام پايتخت و ولايت‌ها گسترش بدهند.

با اين وجود شهرداري کابل مي‌گويد که اين نهاد در حکومت پيشين 165 ايستگاه ملي بس را در نواحي مختلف کابل ايجاد کرده‌ و آماده بهره برداري ميباشد.

نعمت الله بارکزي سخن‌گوي شهرداري کابل به خبرنگار آوا گفت که در سال 1397 بعد از مطرح شدن ترانسپورت شهري دقيق، اين نهاد به تعداد 165 ايستگاه معياري را در 22 ناحيه کابل ايجاد کرده بود؛ اما با کم‎کاري وزارت ترانسپورت حکومت پيشين اکثر اين ايستگاه‌ها تخريب و يا به محل تجمع معتادين مبدل شده است.

او اضافه کرد که اکنون شهرداري کابل حفظ و مراقبت از ايستگاه‌هاي ايجاد شده را با سکتور خصوصي قرارداد کرده است و سکتور خصوصي با گذاشتن غرفه‌هاي تجارتي در کنار ايستگاه‌‎ها هم مراقب ايستگاه‌ها مي‌‎باشند و هم براي تعدادي از شهروندان زمينه شغل را ايجاد کرده است. در همين حال رانندگان شماري از بس‌هاي دولتي از مردم مي‌خواهند که در حفظ و مراقبت از بس‌ها سعي جدي به خرچ دهند.

عبدالواحد افغان دريور مسير کوته سنگي – سينما پامير به خبرنگار آوا گفت که او بيش از بيست سال به عنوان راننده رياست ملي بس ايفاي وظيفه کرده؛ اما در اين مدت همواره از برخورد مردم با بس‌هاي دولتي ناراض بوده‌است.

افغان با بيان‌اينکه در بيست سال گذشته نه تنها دولت بلکه مردم نيز توجه جدي به بس‌هاي دولتي نداشته است، از مردم خواست که بس‌ها را ملکيت شخصي خود بدانند و در قسمت حفظ و مراقبت از آنها تلاش کنند.

در همين حال مردم مي‌گويند که ملي بس دولتي هم از نظر نظم شهري و هم از نظر اقتصادي براي شهروندان سهولت مي‌باشد و بايد حکومت در قسمت عرضه تعداد بيشتر آن در مسيرها اقدام کند.

گفتني است که شرکت ملي بس دولتي که فراهم کننده بس‌هاي شهري مي‌باشد از سوي دولت مديريت ميشود و در مسيرهاي مختلف فعاليت دارد و براي رفت و آمد شهروندان سهولت هاي ترانسپورتي را ايجاد کرده است.

اين شرکت در سال 1340 توسط حفيظ الله و مهتاب‌الدين به نام «سرويس» با سرمايه ابتدايي  300 ميليون افغاني تاسيس گرديد؛ اما اين شرکت بعد از چندين سال فعاليت ورشکست و مقروض بانک ملي گرديد و در سال 1354 به تصدي ملي بس دولتي در چوکات وزارت ماليه به فعاليت خود ادامه داد.

اين شرکت با 1500 بس تاتاي هندي و چندين بس ايراني فعاليت مي‌کرد و بعداً با 86 بس برقي چکسوالکيايي به فعاليت خود گسترش داد؛ اما متاسفانه در نتيجه‌ي منازعات داخلي دهه هفتاد اکثر بس‌‌هاي اين شرکت از بين رفت.

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button