ګزارش

برنامه ریزی (411) پروژه براساس انکشاف متوازن در نقاط مختلف کشور از سوی وزارت انرژی و آب

 

آب نخستین و اساسی ترین مایه حیات بشری و از اصلی ترین زیربنا‌های توسعه پایدار و گرانبهاترین ثروتی است که در اختیار بشر قرار گرفته است. به خصوص در کشور ما که سطح وسیعی از زمین را مناطق خشک و کویری در برگرفته است.

با توجه به اقلیم خشک و شکننده کشور و با در نظر گرفتن خشکسالی های اخیر اهمیت آب به عنوان یک نهاده حیاتی بیش از پیش مشخص می شود و در صورتی که براساس توسعه پایدار برای منابع آب برنامه ریزی نکنیم، در آینده کشور با معضلات غیرقابل حلی مواجه خواهد شد. امروزه عواملی همچون افزایش جمعیت، رشد آهنگ شهرنشینی، تغییر الگوی مصرف، بالارفتن سطح صحی، گسترش سایر مصارف آب (زراعتی، صنعتی، خدماتی و …) موجب افزایش مصرف آب شده اند.

در مدیریت منابع آب توجه به هزینه و فایده های اقتصادی و اجتماعی مربوط به تخصیص منابع و استفاده از ابزار‌های اقتصادی در بهبود عملکرد بخش آب امری ضروری می باشد، از طریق نگرش به آب به عنوان تولیدات اقتصادی برای کشور اهمیت حیاتی پیدا خواهد کرد و مانند دیگر تولیدات عرضه و تقاضا دارد. توسعه اقتصادی مستلزم توسعه فعالیت های صنعتی و زرعتی است و توسعه این بخش ها، وابستگی زیادی به فراوانی منابع آب دارد.

آب نه تنها برای تامین رفاه و نیاز‌های اساسی انسان مورد توجه واقع شده است، بلکه ارتباط آن با شاخه های توسعه سبب شده که همواره موضوعی بحث برانگیز برای جوامع بین المللی باشد و امروزه جامعه بین الملل مدیریت یکپارچه منابع آب، راهی مناسب برای مدیریت آب، زمین و منابع مرتبط با آن در حین حفظ توازن نیاز‌های اقتصادی- اجتماعی وغیره می داند.

دراین زمینه خبرنگار روزنامه هیواد گزارش را تهیه کرده است که تقدیم میگردد.

مسئولین وزارت آب و انرژی از فعالیت های عمده یکساله خویش را که  در مرکز رسانه های 14 حمل سال روان طی کنفرانس رسمی با حضور نماینده های رسانها  چنین ارائه داشتند:

  • کار عملی بخش اول فاز دوم بند کجکی در هلمند تکمیل شده، کار فاز سوم بند کمال خان در نیمروز، بند شاه و عروس در کابل، بندی توری در زابل و پروژه اصلاح دریاچه به امتداد کانال نمک آب در تخار جریان دارد.
  • آغاز دوباره کار بند پاشدان در هرات و بخش اول بند بخش آباد در فراه در دستور کار بوده و ۱۰ پروژه کوچک حفظ و مراقبت بند ها و کانال های عمومی نیز تطبیق گردیده است.
  • سروی همه جانبه پیرامون تحکیم سواحل دریای آمو انجام شده و هم اکنون در ۱۴ ساحۀ ولایت های بلخ، کندز، جوزجان و تخار کار تحکیم کاری، جریان دارد.
  • تمدید قرارداد برق با تاجیکستان، اوزبیکستان و ترکمنستان، عقد ۳ تفاهم نامه با شرکت های خصوصی و زمینه سازی برای جلب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی، از اجراات طی سال ۱۴۰۱ هـ ش، می باشد.
  • بودجه عادی و انکشافی این وزارت در سال ۱۴۰۱ هـ ش، بالغ به بیش از یک میلیارد افغانی بوده که ۸۲.۵ در صد آن به مصرف رسیده است.
  • وزارت آب و نیرو برای مدیریت همه جانبه منابع آب در سال مالی 1402 براساس انکشاف متوازن (411) پروژه در نقاط مختلف کشور برنامه ریزی کرده است.
  • بودجه پیشنهادی برای اجرای پروژه های پیش بینی شده و پیش بینی شده برای سال مالی 1402 . بر اساس برنامه سال مالی 1402 وزارت آب و نیرو، مطالعات، طراحی و ساخت سدهای متوسط ​​و متوسط ​​و بزرگ، سدها و کانال های آبیاری، استحکامات حاشیه رودخانه ها، سدهای کوچک کنترل آب (چک بند). پروژه های تغذیه آب زیرزمینی، پروژه های آبرسانی و پروژه های فاضلاب و آبیاری تاسیسات آبی در نظر گرفته شده است که مجموع آنها (10295892378.27) ده میلیارد و دو صدو و نود وپنج میلیون و هشت صد و نود دو هزار و سه صد و هشت اعشاریه بیست و هفت می باشد. بیست و هفت افغانی بودجه پیشنهادی خود را بر اساس ماهیت پروژه  ارائه خواهدکرد.

محمد رفیع تیموری

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button