
اهمیت اسباب بازیها، در توسعه مهارت کودکان
یعقوب کوهکن
ساعت تیری و اسباب بازیها، برای کودکان بسیار مهم میباشد، به طوری که آنها بیشترین ساعات بیداری خود را به بازی و فعالیت میپردازند، کودکان زمان بازی را بسیار دوست داشته و این زمان را بر هر چیز دیگری مقدم میدارند. انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان در هر سنی بسیار حایز اهمیت است. به طوری که بهترین و مناسب ترین اسباب بازی برای کودکان به ویژه در سنین پیش از رفتن به مکتب، اسباب بازی های آموزشی است. چرا که این گروه از اسباب بازی ها موجب پرورش تفکر، تخیل، سرگرمی، لذت و مهمتر از همه یادگیری در کودک میگردد و او را با مفاهیم و دنیای پیرامون آن آشنا میسازد. علاوه بر اینها، اسباب بازی باید از ایمنی و کیفیت لازم برخوردار باشد. به اعتقاد روانشناسان کودک، اگر اسباب بازی های کودکان به دقت انتخاب شوند، موجب ارتقای کیفیت بازی و رشد کودک می گردند. اسباب بازی های آموزشی، نقش بسزایی در رشد کودکان ایفا مینمایند. این اسباب بازی ها موجب بالا رفتن هوش، مهارتهای اجتماعی و همچنین رفتارهای احساسی کودکان میگردند. اینگونه اسباب بازی ها طراحی شده اند تا دید وسیع تری در گروه های سنی مختلف ایجاد نمایند.
هدف از اسباب بازی های آموزشی: به طور کلی اسباب بازی های آموزشی دو هدف عمده دارند. یکی سرگرمی و دیگری توسعه مهارتهای کودکان، اولین هدف کاملاً روشن است. کودکان دوست دارند که بازی کنند، بنابراین تمام اسباب بازیهای آموزشی، برای کودکان جنبه سرگرمی دارند مگر اینکه کودک، خود تمایلی به بازی کردن نداشته باشد. دومین هدف اسباب بازی های آموزشی توسعه مهارتهای کودکان میباشد. اما این هدف برای همگان کاملاً واضح و روشن نیست. بیشتر والدین فکر میکنند که تنها هدف اسباب بازی ها تفریح و سرگرمی است. آنها نمیدانند که اسباب بازی های آموزشی برای کمک به آموزش بهتر کودکان طراحی شده اند.
اسباب بازی های علمی و طبیعی: اسباب بازی های علمی برای این گروه سنی، دنیایی از علم هستند. اینگونه اسباب بازی ها این چانسش را به کودک میدهند که دنیای اطراف را کشف کرده و دامنه دانستنی های خود را افزایش دهند. اما متأسفانه والدین هنگام انتخاب اسباب بازی، کمتر به دنبال خرید این گونه اسباب بازی ها هستند.
بازی های حل مسأله: امروزه بازیهای حل مساله در اشکال و ابعاد مختلف به وفور در بازار یافت می شوند. کیفیت و طراحی آنها نیز روز به روز بهتر و متنوع تر میشود. حل مسأله با توجه به ماهیتی که دارند قدرت تمرکز، تفکر خلاق و منطقی را در کودکان افزایش داده و کودکان را وادار به تفکر میکنند. کودک با تمرکز بر روی حل مسأله به راحتی قطعه ها را جابجا کرده و آن را حل میکند. به طوری که در بعضی مواقع موجب حیرت والدین خود میشود. بازیهای حل مساله بهترین نوع اسباب بازی های آموزشی برای کودکان سنین پیش از رفتن به مکتب هستند. زیرا آنها چند بعُدی و قابل لمس هستند، مدلهای مختلف برای سنین مختلف وجود دارد و کودک میتواند به تنهایی و یا با دوستان خود به بازی بپردازد.
لگو: لگوها قطعاتی هستند که کودکان از طریق متصل کردن آنها به یکدیگر، اشکال مختلفی را می سازند. این بازی بسیار مورد توجه و علاقه کودکان میباشد. لگوها به تفکر، ابتکار و خلاقیت کودک کمک بسیاری مینمایند.
تخته سیاه: تخته سیاه یکی از انعطاف پذیرترین اسباب بازی های گروه کوچکتر ها است که برای رشد خلاقیت کودکان بسیار مفید هستند. کودک از طریق تخته سیاه، نوشتن و نقاشی کردن را تجربه کرده و نقش افراد مختلف به ویژه معلم را بازی میکند.