روغتیا

اثرات سوء تغییرات  اقلیمی بر جسم و روان انسان

تغييرات آب و هوا از بزرگ‌ترين تهديدها براي سلامت انسان شناخته مي‌شود تا جايي که آن را حتي خطرناک‌تر از برخي ويروس‌ها مي‌دانند.

تغييرات آب و هوا از بزرگ‌ترين تهديدها براي سلامت انسان شناخته مي‌شود تا جايي که آن را حتي خطرناک‌تر از برخي ويروس‌ها مي‌دانند.

به گزارش يورونيوز،‌ محققان با بررسي‌هايي که انجام داده‌اند تا کنون 10 تاثيري را در بدن انسان شناسايي کرده‌اند که ناشي از تغييرات آب و هوايي بوده است. ممکن است برخي از اين بيماري‌هاي ناشي از تغييرهاي اقليمي را بشناسيد و برخي ديگر برايتان دور از انتظار باشد.

1-  استرس

با گرم شدن دماي کره زمين طي 20 سال آينده، رکوردهاي بيشتري درباره گرمايش جهاني شکسته خواهد شد و تحت تاثير آن، بيشتر و بيشتر از موج‌هاي مرگبار گرما و آتش‌سوزي‌هاي جنگلي خواهيم شنيد. مشخص شده است که دماي شديد هوا سالانه پنج ميليون نفر را به دليل نارسايي قلبي مي‌کشد. همه اين اخبار استرس و اضطراب را تشديد مي‌کند.

2- اختلال در خواب

 مطالعه‌اي در سال 2022، به رهبري کلتون مينور از دانشگاه کپنهاگ، نشان مي‌دهد که افزايش دما ناشي از تغييرات آب و هوايي به ميزان قابل توجهي ميزان خواب افراد را در سراسر جهان کاهش مي‌دهد. مينور با استفاده از مچ‌بندهاي رديابي، اطلاعات خواب 47 هزار نفر در 68 کشور را جمع‌آوري کرد و در اين زمينه مي‌گويد: «در شب‌هاي گرم‌تر از ميانگين، مردم کمتر مي‌خوابند و در نهايت منجر به پيامدهاي نامطلوب سلامتي مي‌شود.»

با اين حال، همه به يک اندازه تحت تاثير گرم شدن دما نيستند. اين متخصص توضيح مي‌دهد: «اگرچه همه افراد تحت تاثير گرما، ممکن است دچار اختلال خواب شوند اما اثرگذاري آن بر برخي گروه‌ها مانند سالمندان، زنان و ساکنان کشورهاي کم‌درآمد بيشتر است.»

3-  مشکلات تنفسي

ازن گازي است که به طور طبيعي در اتمسفر بالايي زمين يافت مي‌شود و سپر محافظتي در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشيد ايجاد مي‌کند. توليد ازن در سطح زمين که براي سلامتي ما خطرناک است، زماني اتفاق مي‌افتد که آلاينده‌هاي ساطع شده از خودروها يا کارخانه‌هاي شيميايي در نور خورشيد واکنش نشان دهند.

افزايش ازن سطح زمين و ذرات معلق، منجر به کاهش عملکرد ريه مي‌شود، به خصوص اگر افراد از دوران کودکي در معرض آلودگي هوا قرار داشته باشند. بيشترين نگراني‌هاي ناشي از آلودگي هوا عبارتند از: آسم، رينوسينوزيت، بيماري مزمن انسدادي ريه و عفونت‌هاي مجاري تنفسي.

در روزهاي گرم غيرمعمول، که در سال‌هاي آينده بيشتر شاهد آن خواهيم بود، سطح ازن زمين مي‌تواند به سطوح ناسالم برسد و خطر تنفس هواي حاوي ازن افزايش مي‌يابد. در کانادا، يک زن اولين بيمار در جهان شد که تشخيص داده شد که از «تغييرات آب و هوايي» رنج مي‌برد، زيرا در اثر موج گرما دچار مشکلات تنفسي شد.

4- آسيب به کليه

کم‌آبي بدن بر اثر قرار گرفتن در معرض گرما مي‌تواند به کليه‌ها آسيب برساند زيرا کليه‌ها براي کمک به حذف مواد زائد از خون به شکل ادرار به آب وابسته‌اند. هنگامي که مقادير اضافي آب به دليل کم‌آبي از دست مي‌رود، ادرار حاوي مواد معدني و مواد زائد بيشتري است. اين مي‌تواند منجر به تشکيل کريستال‌هايي شود که به سنگ کليه تبديل مي‌شوند. خطر چنين اتفاقي به ويژه براي افراد مسن بيشتر است که کليه‌هايشان ممکن است از کار افتاده باشد.

5-  تشديد آلرژي

با افزايش سطح سي‌اودو  CO2 که از سال 2005 تا 9 درصد و از سال 1950 تا 31 درصد افزايش يافته است، مقدار گرده‌افشاني‌ها به دليل ميزان بالاتر فتوسنتز افزايش يافته است. اين افزايش منجر به بدتر شدن علائم آلرژي مانند عطسه، سرفه، خارش چشم، سردرد و گوش درد مي‌شود.

6- آسيب به گردش خون

وقتي آلاينده‌هاي هوا از طريق ريه‌ها و قلب وارد جريان خون مي‌شوند، با تنگ شدن و سفت شدن رگ‌هاي خوني، خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي افزايش مي‌يابد. مطالعه‌اي که در سال 2018 در لندن انجام شد نشان داد که با افزايش آلودگي هوا، ذرات معلق وارد جريان خون مي‌شوند و خون را چسبناک‌تر کرده و قلب را مجبور مي‌کنند براي پمپاژ در بدن سخت‌تر کار کند و در نتيجه به نارسايي قلبي منجر شود.

7-  ناباروري

 يکي از اثرات کمتر شناخته شده آلودگي هوا از سوي دکتر گرت ناي، مدرس آناتومي و فيزيولوژي در دانشگاه چستر بريتانيا مورد اشاره قرار گرفته است. او در اين زمينه مي‌گويد: «مقاله‌اي که به بررسي 18 هزار زوج در چين مي‌پرداخت، نشان داد کساني که با سطوح نسبتا بالاتر آلودگي ذرات ريز زندگي مي‌کردند، 20 درصد بيشتر در معرض خطر ناباروري بودند.»

 با توجه به اين که 30 درصد از زوج‌ها براي باردار شدن با مشکل مواجه هستند اما دليل مشخصي براي آن پيدا نمي‌شود، به نظر مي‌رسد مهم‌ است که به آلودگي هوا به عنوان يک علت احتمالي نگاه شود.

8-  سوء تغذيه

 با افزايش دما، کمبود مواد غذايي نيز افزايش مي‌يابد. اين امر به وضوح در جوامعي ديده مي‌شود که معيشت آنها به کشاورزي و ماهيگيري بستگي دارد، مانند کشورهايي در جنوب. تغيير الگوي بارش، افزايش دماي اقيانوس‌ها و رويدادهاي شديد آب و هوايي ممکن است به سوءتغذيه شديد در کشورهاي در حال توسعه منجر شود. سوءتغذيه نيز به انواع عوارض سلامتي منجر مي‌شود: بيماري قلبي، سرطان، ديابت و اختلال در رشد.

9-  سلامت روان

تحقيقات نشان داده است که نوعي اضطراب زيست محيطي در حال افزايش است. اين اختلال به ويژه در ميان جواناني ديده مي‌شود که از چشم‌انداز دنياي آينده خود احساس ترس مي‌کنند. يک مطالعه جهاني منتشر شده در سال 2021 نشان داد که 60 درصد از 10 هزار جوان کشورهاي سراسر جهان احساس نگراني بسيار زيادي در مورد تغييرات آب و هوايي دارند و 56 درصد گفتند که فکر مي‌کنند بشريت محکوم به فنا است.

10- ميکروپلاستيکهايي که در بدن ما يافت ميشوند

فقط تغييرات آب و هوايي نيست که به سلامتي ما آسيب مي‌زند، بلکه استفاده بي‌رويه از پلاستيک نيز تاثير نامناسبي بر بدن انسان دارد. ميکروپلاستيک‌ها، قطعات بسيار کوچک زباله‌هاي پلاستيکي‌اند که در محيط زيست يافت مي‌شوند اما ممکن است به بدن انسان هم راه پيدا کنند.

در ماه مارس، آنها براي اولين بار در خون انسان يافت شدند، يعني بخشي از پلاستيکي که براي ساخت بطري‌هاي نوشيدني، بسته‌بندي و کيسه‌هاي خريد استفاده مي‌شود. اين ترس در ميان دانشمندان وجود دارد که اين نانوذرات از طريق جريان خون به تمام اندام‌هاي ما برسند.

تحقيقات نشان مي‌دهد که نوزادان 15 برابر بيشتر از بزرگسالان ميکروپلاستيک در مدفوع خود دارند که احتمالا از عروسک‌هاي پلاستيکي و ميکروپلاستيک‌هاي موجود در فرش است که بلعيده‌اند. با توجه به يافت شدن ميکروپلاستيک در خون انسان، تحقيقات گسترده‌اي در مورد تاثير آنها بر سلامت انسان آغاز شده است.

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button