روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
واکنش کمیسیون حقوق بشر در برابر تصمیم اخیر وزارت معارف: سلب حقوق و آزادی های کودکان خلاف ارزش های حقوق بشری است
کمیسیون حقوق بشر در در واکنش به تصمیم وزارت معارف مبنی بر منع ترانه خوانی دختران بالای دوازده سال در مجالس عمومی، گفته که حق آموزش، آزادی بیان و دسترسی به مهارتهای هنری از حقوق اولیه و اساسی همه کودکان، بدون تبعیض مبتنی بر سن و جنسیت است.
در اعلامیه این کمیسیون آمده:”همه اطفال دختر و پسر میتوانند از حقوق خویش به صورت مساویانه و آزادانه در محدوده قوانین استفاده کنند. ایجاد هر نوع محدودیت بر حقوق و آزادیهای کودکان، خلاف اصول عمومی حقوق بشر، کنوانسیون حقوق کودک و قوانین ملی افغانستان، بهویژه قانون اساسی و قانون حمایت از حقوق طفل، است”.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان تاکید کرده که انتظار میرود هر نوع تصمیم وزارت معارف کشور جهت خودداری از اشتراک کودکان در نشستها و برنامههای عمومی، تجلیل و پذیرایی، در راستای حمایت از اصول آزادی، برابری و حفظ منافع علیای کودکان باشد و ترویجکننده تبعیض جنسیتی نباشد.
این در حالی است که ریاست معارف شهر کابل به تمامی مکاتب دولتی و خصوصی دستور داده که از اشتراک تیمهای دختران بالای ۱۲ سال در تمامی مجالس عمومی جلوگیری شود.
براساس مکتوبی که از سوی ریاست معارف شهر کابل به مکاتب دولتی و خصوصی صادر شده است، دختران دانشآموز که بیشتر از ۱۲ سال سن داشته باشند نمیتوانند در هیچ عمومی سرود و ترانه بخوانند.
در مکتوب آمده مجالس و اشتراک کنندگان آن که صدفیصد اناث باشند از این امر مستثنی میباشد.
در بخشی از این مکتوب که از سوی ریاست معارف شهر کابل به مکاتب دولتی و خصوصی صادر شده گفته شده است:” باید تلاش گردد تا تمامی مکاتب تیمهای ترانه شاگردان اناث را طوری تنظیم نمایند که سنین شاگردان آن ۱۲ سال باشد به هیچ صورت بجز از مربیان و معلمین اناث از طرف مربیان ذکور برای شان تمرین و آموزش داده نشود”.
صدور این مکتوب توسط ریاست معارف شهر کابل با واکنش کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شده است. برخی کاربران این مکتوب را به محدودیت هایی که در دوران طالبان بالای زنان و دختران تحمیل گردید مقایسه کرده و گفته اند که در نظام جمهوری نباید قوانین طالبانی تطبیق شود.