روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
درختان نقش به سزای در تامین غذا، صحت و بهبود اقتصاد انسان ها و حیات وحش دارد. در شهرهای افغانستان، شاندن نهال درکنارسرکها، پارک ها، کوچه ها و داخل حویلی ها، در زیباسازی، سرسبزی، پاکی هوا و محیط ، تولید آکسیجن، جذب کاربندای اکساید، به شدت کمک میکند. در مناطق خارج از شهرهای کشور، شاندن درخت و نهال، به کاهش آسیب های طبیعی، سیلاب و برفکوج، تولیدات صنعت چوبی و مسائل اقتصادی، کمک فراوان میکند. بر این اساس، شاندن نهال و محافظت از درختان، یک امر مهم و ضروری در کشور به شمار می رود.
بی توجهی ها نسبت به غرس نهال و مراقبت از آن، حیات انسان ها و حیوانات را به آغوش نیستی میکشاند و زمینه ساز به وجود امدن بحران های زیست محیطی میگردد. با تاسف باید گفت که در کشورما بهخاطر جنگ و ناامنی، حوادث طبیعی، استفاده از جنگل به حیث مواد سوختی، کمرنگ بودن معلومات مردم در قسمت نهال شانی ونبود فضای مناسب و کافی برای نهال شانی، از موانع کلان در این زمینه محسوب میشود. قطع و نابودی درختان، نه تنها که توازن اکسیجنی زمین را برهم می زند بلکه موجب انباشته شدن کاربندای اکساید شده و خطرات وسیع آب و هوایی را تشدید می کند.
در این مقاله در ارتباط به فصل بهار و روزهای مناسب برای نهال شانی، به ارزش ها و اهمیت شاندن نهال و راهکارهای آن اشاره می شود. هدف از این مطلب، تقویت انگیزه های شهروندان و مسئولان، برای غرس نهالها، ایجاد فضای سبز در شهر کابل و اهمیت مراقبت و محافظت از نهالها است.
مزایا و فایده ها
۱-فایدههای اقتصادی: فراورده های جنگلی در کشورما اعم از چوب های سوختی و تعمیراتی، از نقش مهمی در رشد اقتصاد مردم و کشور برخوردار است. از شاخه و پوست درختان برای تهیه مواد سوختی، از بدنه درختان برای ساخت دروازه ها، پنجره ها، کریت میوه و کتارهها، از برگ های آن به عنوان مود علوفه و سوختی استفاده میشود که نقش مهمی را در تامین اقتصاد خانواده ها دارا است. تعدادی زیادی از زمین داران از فروش چوب شان، پول های زیادی بدست میاورند و نیازمندی های دیگر زندگی خویش را تامین میکنند.
۲- فایدههای محیط زیستی:
الف- حفاظت از زمین و استحکام ان در برابر حوادث طبیعی مانند لرزش زمین، سیلاب و برفکوج، از نقش محیط زیستی جنگلات است. چون ریشه درختان به شکل عمیق در درون زمینها فرو میروند وبا عث استحکام ان میگردد. به هر اندازه که در دامنه تپه های کشور نهال شانده شود، به همان میزان از لغزش زمین جلوگیری می شود و مانع بروز سیلاب ها و حوادث طبیعی می گردد. چون ریشه های درخت در درون خاکها، باعث استحکام و مقاومت آن می گردد.
ب- جذب گرد و غبار، از دیگر نقش های درختان در بخش محیط زیست است. درختان سرسبز در بهبود وضعیت محیط زیستی، کاهش آلودگی هوا، جلوگیری از انتقال گرد و خاک توسط بادها و جابجایی نهال ها، نقش اساسی را دارا است. در شهر کابل بخاطر کمبود جنگل و درخت و فضای سبز، آلودگی های محیط زیستی و هوایی، به یکی از چالش های اساسی مردم تبدیل شده است اما باغرس نهال می توان از این مشکل جلوگیری کرد.
ج-تعدیل آب و هوا و تولید آکسیجن، از دیگر فایده های درخت و نهال است. به هر اندازه که در کشور در بخش غرس نهال و مراقبت ازآن توجه شود، به همان اندازه آب و هوا تعدیل می شود و آکسیجن کافی به وجود میاید. آب و هوای مناسب یکی از نیازمندی های اساسی شهروندان را تشکیل داده و برای سلامتی و صحتمندی مفید است.
د- کاهش آلودگی صدا در شهرهای بزرگ از جمله کابل، از دیگر فایده ها و خوبی های نهال و درخت است. درختان باعث انکسار و کاهش فشار صدا می گردد و نمی گذارد که اثرهای منفی آن بالای افراد بیشتر اثر کند. از انجایی که شهرکابل و دیگر شهرهای بزرگ همیشه از آلودگی صوتی رنج میبرد، غرس نهال و تقویت نهال های موجود، در رفع این مشکل نقش اساسی دارد.
راهکارها
آموزش آب دادن و مراقبت از نهال ها برای خانواده ها و کودکان، جلوگیری از انبارشدن زباله ها و پلاستیک در پای درختان، غرس نهال در جاهای مناسب شهر، کوچهها و حویلیها، جلوگیری از رها کردن حیوانات در پال درختان، عدم شکستاندن نهالها و درختان توسط خانواده ها در هنگام مراجعه کردن به پارک ها و دامنه های طبیعت، از راهکارهای اساسی برای ترویج فرهنگ نهالشانی و مراقبت از ان به شمار میرود. هرشهروند باید در این فصل در قسمت غرس نهال و مراقبت از ان، سهم اساسی بگیرند. نهالهای که برای غرس کردن انتخاب میشوند، باید مطابق آب و هوا و خاک هرمنطقه باشند. مسئولان دولت به خصوص بخش سرسبزی شاروالی کابل و وزارت زراعت باید در قسمت افرادی که نهال های فروشی را وارد شهر کابل میسازند، نظارت و کنترل داشته باشند تا نهال های معیوب را وارد نسازند.
خلاصه به حیث نتیجهگیری میتوان گفت که غرس نهال و محافظت از آن در کشور به خصوص در شهر کابل، دارای اهمیت فراوان اقتصادی، محیط زیستی و صحی است. شهروندان از نظر قانونی، دینی و اخلاقی در این زمینه مسئولیت دارند و باید انجام دهند. گرچند در سالهای اخیر تعدادی زیادی از نهال ها در شهر کابل غرس شده اما هنوز کافی نیست و باید توجه جدی در این زمینه صورت گیرد.
داوود ناظری