روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
موزیم ها پل ارتباط میان فرهنگ ها و تمدن ها بوده است و جایگاه ویژهیی در روشنگری اذهان ٬توسعه و پیشرفت صنعت جهانگردی دارد.
به گزارش آژانس باختر، بیست و هشتم ثور (۱۸ می) روز جهانی موزیم ها بود .
موزیم ها مطمین ترین مکان ها برای حفظ آثار باستانی است آثاری که گذشتۀ بشریت را بازگو می کند و جوامع معاصر را از چگونگی رشد زندگی انسانان در گذشته آگاه می کند .
برای مردم افغانستان که کشور شان یکی از کهن ترین کشور های جهان است و تمدن های متعدد را شاهد بوده است، موزیم ها اهمیت ویژهیی دارد.
افغانستان مملو از داشته های باستانی است؛ آثار زیادی است که نیاز به حفاظت و وارسی دارند واین موزیم ها است که می توانند ما را در مدیریت این داشته های ملی یاری رساند .
با تاسف مشکلات امنیتی و پولی باعث شده است آنچنانی که توقع می رود٬ نتوانیم به داشته های باستانی خود رسیدگی کنیم . جنگ ها در درازای چهل سال گذشته به موزیم ها و سایرداشته های باستانی ما بیشترین آسیب وارد کرده است و ما شاهد تاراج موزیم ملی در کابل بودیم که بسا از آثار آن به یغما برده شد .
مگر انگیزه و تلاش برای غنامندی موزیم ها در کشور وجود دارد . در طول سالهای گذشته وزارت اطلاعات و فرهنگ در همکاری با نهاد های معتبر بین المللی به خصوص یونسکو توانسته است بسیاری از آثار دزدی شده را دو باره به کشور باز گرداند و همچنان از قاچان صد ها قلم اثر تاریخی به خارج از کشور جلوگیری کند و آن را به مکان اصلی آن ها که موزیم ملی است، باز گرداند.
با وجود چنین یک دید گاه و تلاش٬ هنوز قاچاقبران آثار عتیقه در کشور فعال اند و با استفاده از ناامنی و با حفریات غیر مسلکی در مناطق باستانی داشته های تاریخی مارا که سرمایه ملی است به یغما می برند و با تاسف کشورهای همسایه به بازار فروش این آثار تبدیل شده و از این طریق تلاش می شود تا به هویت و تاریخ کشور ما آسیب برسد.
با حفظ این آثار می توانیم نه تنها هویت و گذشته پر بار فرهنگی خود را به نسل های بعدی انتقال بدهیم بل با گذاشتن این آثار در موزیم ها ٬ صنعت جهانگردی را در کشور گسترش دهیم و زمینۀ پژوهش را برای محققان داخلی و خارجی نیز مساعد کنیم .
موزیم ها بازتاب دهندۀ هویت و فرهنگ کشور ها است، موزیم ها می توانند منحیث پل ارتباط میان فرهنگ ها و سازنده صلح درسطح ملی و بین المللی نقش ایفا ک ند.
موزیم ها در عصر حاضر جایگاه ویژهیی دارند در توسعه و پیشرفت صنعت جهانگردی ایفا می کند. علاوه بر جذابیت می توانند عامل مهمی در معرفی فرهنگ و تمدن ها باشد.
موزیم ملی در کابل و موزیم های دیگر در بعضی از ولایت های کشور همه جز افتخارهای ما میباشد. این موزیم ها از لحاظ مواد و محتوا غنی و معیاری است، پس لازمی است که در حفاظت از این داشته های ملی رشد و غنامندی آن ها و گسترش فرهنگ اصیل کشورسهم فعال بگیریم و همچنان برای نسل نو، تاریخ و هویت کشور را انعکاس بدهیم .