روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
چهارم قوس، مصادف است به ۲۵ نوامبر روز بین المللی منع خشونت علیه زنان.
وزارت اطلاعات وفرهنگ روز گذشته در کابل به پاس گرامی داشت از این روز، طی یک کنفرانس، فعالیت های فرهنگی این وزارت به منظور کاهش خشونت علیه زنان را با رسانهها شریک ساخت.
حسینه صافی سرپرست وزیر وزارت اطلاعات وفرهنگ که در این کنفرانس صحبت میکرد گفت:
وزارت اطلاعات وفرهنگ برنامههای مختلف شانزده روزهای را که از بیست و پنجم ماه نوامبر( روز جهانی منع خشونت علیه زنان) آغاز و تا دهم دسمبر (روز جهانی حقوق بشر) ادامه خواهد داشت، به منظور اگاهی عامه برای کاهش خشونت علیه زنان به راه انداخته است؛ به طور مثال موزیم ملی در این مدت بر روی خانم ها باز است و این کمپاین در سایر ریاست های وزارت اطلاعات و فرهنگ در سطوح مختلف به راه انداخته شده است.
وی افزود: در جریان این کمپاین، قرار است یک نمایشگاه از کارنامه های زنان تأثیرگذار و فرهنگ ساز در آرشیف ملی برگزار شود و زنان میتوانند از این نمایشگاه بازدید و در بارهی زنان تاریخ ساز افغانستان معلومات حاصل کنند. خانم صافی با انتقاد از خشونتهای جاری در برابر زنان گفت که انواع خشونتهای، فزیکی، روانی، عاطفی، خانوادگی و اقتصادی علیه زنان به شکل گسترده صورت میگیرد، اما دادخواهی در پیوند به کاهش این خشونتها کمتر اثر بخش بوده است.
او، خشونتهای روانی را که در متنهای مجلهها، کتب درسی، فلمها و برنامههای رسانهای علیه زنان بازتاب مییابد را بخشی از خشونتهای مخرب علیه زنان عنوان کرده گفت که برای ریشه کن شدن این نوع خشونت باید نهادهای فرهنگی وارد عمل شوند.
در همین حال فریده نیکزاد رییس مرکز حمایت از زنان ژورنالیست نیز خشونت علیه زنان در کشور را گسترده خوانده خواهان مبارزه علیه این خشونتها شد.
او وجود فرهنگ معافیت از مجازات را یکی از عوامل عدم تقلیل موارد خشونت علیه زنان یاد کرده گفت: برای کاهش خشونت نیاز است به فرهنگ معافیت از مجازات پایان داده شود.
از سویی هم نجلا راحل، نماینده شبکه زنان افغان در این نشست حوزههای امنیتی را به بیتوجهی به شکایات زنان قربانی خشونت متهم کرده گفت که پولیس به جای آنکه طرف زنان قربانی را بگیرد و به شکایاتشان رسیدگی کند، طرف عاملین خشونت را میگیرد.
گفتنی است که همه ساله جهانیان از ۲۵ نوامبر الی۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر – کمپاین و کارزار ۱۶ روزه را اعلان می نمایند. این روز برای یادآوری عزم همگانی برای مبارزه با خشونت علیه زنان انتخاب شدهاست. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ اکتوبر ۱۹۹۹ نامگذاری این روز را به عنوان روزی جهانی محو خشونت علیه زن تصویب کرد.
بلبل حسین شفق