روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
آب مایهی حیات است، اما در بعضی جاها مایهی آفت نیز میباشد. خواجهبغرا یکی از ساحاتی است که در ناحیهی ۱۵ شهر کابل موقعیت دارد و بزرگترین فاضلاب کابل در آن جاری است. جر (جوی بزرگ) خیرخانه که از آب باران و آبهای ملوث نواحی ۱۱ و ۱۵ شهر کابل آگنده است، پس از عبور از فاصلههای دور، تا ساحه هنگرهای خواجهبغرا جاری می باشد.
فاضلاب جر به دلیل پاک نگردن و رسوب گل و لوش و انداختن کثافات در بین جر و بلند شدن سطح آن سبب گردیده تا آب بر روی جادههای عمومی و دو کنارجر سرازیر شود و یک مشکل بزرگ را به مردم ایجاد نماید.
از آنجایی که سطح جر خیرخانه و کنارههای آن کم ارتفاع است، سقف پوشیده نیز ندارد، این کار سبب انتشار امراض و آب خیزی میشود. چون بر روی جر، پل معیاری وجود ندارد که مردم و وسایط نقلیه از آن عبور و مرور کنند، تنها در این ساحه پل های کوچک وجود دارد که توسط مردم ساخته شده اند و محکم و مطمئن نیستند.
باشندگان محل برای رفتن به مکتب، وظیفه، خرید و فروش و کار و بار همه روزه به این طرف و آن طرف جر (جوی بزرگ) میروند، اما وقتی بارانهای موسمی شدت میگیرد، پلچکها زیر آب فرو میروند و مردم با دشواریهای بیشتری رو به رو میگردند، گذشت و عبور کردن از پلچکهای بالای جر کار مشقتبار و حتا برای عدهای ناممکن است.
بعضی وقت ها آبخیزی سبب نفوذ آب به کوچه ها و حویلی های مردم می شود.گاهی اتفاق افتاده که مردم به ویژه اطفال هنگام عبور از پل در بین جر فرو رفته و غرق شوند، برای همین است که مردم در روزهای برفی و بارانی به فرزندان شان اجازه نمی دهند مکتب بروند؛ چون خطر غرق شدن وجود دارد.
رستم باشنده محل میگوید: باران که می بارد آب داخل کوچه و حویلی های ما میگردد، و از حویلی بعضا داخل خانه های ما می شود، همین حالا خانه های ما را نم و رطوبت گرفته و کم مانده که خانه های ما فرو بریزند.
در فصل گرما که بارندگی کم است، سرعت جریان فاضلاب نیز کم می شود، حتی در بعضی جاها به دلیل اینکه نشیب وجود ندارد، آب در حالت ایستاده است که به مرکز تجمع کثافات، پلاستیک و چوب تبدیل گردیده و به یک خندق گندیده می ماند. در چنین وضعیتی که جر سقف پوشیده ندارد، حشرات در آن جا گرفته و امراض گوناگون را به وجود می آورند که تا حال افراد زیادی به دلیل مبتلا شدن به بیماری های: اسهال، سردردی و تب به شفاخانه ها مراجعه کرده که همه شان توسط همین پشه ها مصاب شده بودند.
خان علی باشنده دیگر محل میگوید: بوی و تعفن آب های ملوث جر، بسیار آزار دهنده است. ما نه روز آرام داریم و نه شب خواب راحت؛ این مشکل و دشواری را آنهایی برشانه می کشند که در این ساحات زندگی میکنند و از فاصلههای صد متری مشام شان از بوی بد اذیت می گردد. باشندگانی که خانه های شان در مجاورت جر واقع شده است میگویند: جر به موقعیت و قیمت خانه های ما بسیار تاثیر منفی وارد کرده است، ما نه توان داریم در دیگر ساحات خانه بخریم و نه دیگران خانه های مان را میخرند، قیمت خانه های ما بسیار پائین آمده است، نصف قیمت هم کسی حاضر نیست که خانه های ما را بخرند. این باشندگان از مسوولین شهرداری کابل میخواهند که در این زمینه اقدام ورزند و مردم را از شر بوی و آبخیزی جر رهایی ببخشند.
با این حال عبدالقادر آرزو، مشاور مطبوعاتی شهرداری کابل در صحبت با روزنامۀ اصلاح گفت: ساحات خواجه بغرا تا چمن ببرک، زمانی محل جذب آب بود، مردم به این مناطق برای شکار میرفتند، اما اکنون ساخت و ساز غیر قانونی خانه ها، باعث آبخیزی شده که متاسفانه آب داخل سرک و کوچه ها می شود، ما برای رفع این مشکل، ساخت کانال وزیرآبادرا روی دست گرفتیم که۱۶کیلومتر طول و ۵متر عرض دارد، انشاالله با ختم کار و احداث کانال وزیرآباد، مشکلات مردم در نواحی پانزدهم، یازدهم و چهارم حل خواهد شد. وی گفت: سال آینده کار احداث کانال به پایان خواهد رسید.
محمد البرادعی