روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
بارندگی امسال در کشور نسبت به سالهای گذشته بیپیشینه بوده است، ریزش پیهم باران طی دو ماه اخیر در کابل و سایر ولایات باعث جاری شدن سیل گردید که در کنار زیانهای اقتصادی، تلفات جانی را نیز در پی داشت.
سید عبدالباسط انصاری سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان گفت: بر اثر حوادث طبیعی چون بارندگی و برفباری در ولایات: هرات، غور، بادغیس میدان – وردک و پنجشیر ۲۱۱۱۰ فامیل بیجا شده است. اکثر آنان در داخل ولایت از یک ناحیه به ناحیه دیگر بیجا شدهاند. آقای انصاری می گوید، وزارت مهاجرین به کمک مؤسسات خارجی و داخلی، هلال احمر، اداره رسیدگی به حوادث و وزارت دفاع ملی بستههای کمکی شامل کمپل، خیمه، مواد غذایی و پول نقد را به خانوادههای بیجا شده در ولایات مختلف توزیع کرده است. بارندگی های پیهم در شهرکابل نیز مشکلات زیادی را به بار آورد. هفته گذشته از اثر بارندگی ها و طغیان آب دریای کابل دو تن جان باختند و خانه های زیاد مسکونی تخریب گردید. رییس جمهورغنی در دیدار با آسیب دیدگان سیلاب ها در کابل بر تحکیم سواحل دریای کابل تأکید کرد و به ادارات مسوول هدایت داد تا هرچه زودتر به کمک آسیب دیدگان بشتابند.
با این حال جلیل سلطانی سخنگوی شاروالی کابل می گوید: طبق پیشبینیهای صورت گرفته، بارندگی شدید در ۲۲ ولایت کشور متصور بود که متأسفانه بارشهای پیهم باران در برخی ولایات سبب وقوع سیل گردید و در کابل برای اولینبار در چند سال اخیر، ما شاهد طغیان آب دریای کابل بودیم که حتا به جادهها جاری شد. آقای سلطانی افزود: “از آنجایی که احتمال آبخیزی دریای کابل وجود داشت، شاروالی کابل به منظور مقابله با این بحران طبیعی یک تیم حالت اضطرار را به هدف رسیدگی به حوادث تشکیل داد و مناطق آسیبپذیر را از ساحه پل کمپنی ناحیه پنجم الی ساحه قابلبای ناحیه نهم شناسایی کرد و ۱۰۰٫۰۰۰ خریطه را در این مناطق توزیع نمود تا از جریان آب به داخل شهر جلوگیری کنند. مدیریت به موقع بحران، تلفات جانی و مالی ناشی از آبخیزی را به حد اقل رسانید.”
احمد تمیم عظیمی سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث گفت: در ۲۲ ولایت کشور به دلیل شدت بارندگی سیل جاری شده است که در برخی ولایات میزان بارندگی بیشتر در ولایات دیگر کمتر بوده است.
به صورت عموم بارندگی امسال دو موج داشت که موج اول باران از ۱۲ ماه حوت شروع تا ۱۱ حمل ادامه داشت،ولایات جنوب و جنوب غرب کشور شامل ولایات فراه، قندهار، هلمند، زابل و ارزگان را متأثر ساخت که تلفات در موج اول باران ۱۰۱ تن جان باختند و ۲۳۳ تن زخم برداشتند، همچنان ۱۵۰۶ باب خانه به صورت کلی منهدم و ۱۱۸۱۶ باب خانه به صورت قسمی تخریب گردید، ۳۵ باب مسجد، ۱۴۱ باب مکتب، یک پل و ۳۰ کیلومتر جاده نیز تخریب شده است. آقای عظیمی افزود: ما در این مرحله برای ۶۲۳۴ خانواده پول نقد، به ۱۳۸۷۹ فامیل موادغذایی و به ۱۳۱۰۳ فامیل مواد غیر غذایی توزیع کردیم و موج دوم باران که از ۱۱ حمل شروع و تا ۲۷ حمل ادامه داشت، ولایات بدخشان، کندز، تخار، فاریاب، هرات و بادغیس را آسیب جدی رساند و در نتیجه آن ۱۳۴ تن کشته و ۳۸ تن مفقودالاثر و همچنان ۶۱ تن زخمی، ۴۰۰ باب خانه کلاً منهدم و ۵۰۰ باب خانه قسماً تخریب شد، برای ۴۱۴ خانوار پول نقد، برای ۵۳۱۸ خانواده مواد غذایی و برای ۳۵۳۳ خانواده مواد غیر غذایی توزیع کردیم. بر علاوه به صورت همزمان سروی و کمکرسانی در نقاط مختلف کشور جریان دارد. در شهر کابل در نواحی ۵، ۶، ۹، ۱۳، ۱۷ و ۱۶ مردم بیشتر آسیب را دیدند. به گفته آقای عظیمی، به صورت عموم در نتیجه بارانهای اخیر در کابل ۳۰۰ باب خانه تخریب شده است و در مجموع در سرتاسر کشور ۱۰۶۲۴ رأس مواشی و ۱۵۰۰۰ جریب زمین زراعتی را از ۱۲ حوت تا اکنون از بین برده است.
محمد البرادعی