روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
ادارۀ مرکزی احصابیه و معلومات اعلام کرد که جمعیت تقریبی کشور در سال جاری خورشیدی به بیش از۳۲میلیون تن رسیده است که این آمار، ۴۶ درصد افزایش را نسبت به آمار تخمینی پانزده سال گذشته نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ احمدجاوید رسولی رییس عمومی اداره ملی احصاییه و معلومات، روز پنجشنبه (۱۹ سرطان) در مراسم تجلیل از روز جهانی نفوس در کابل گفت که نفوس جهان در سال ۱۹۷۴ چهار میلیارد تن بوده و این آمار در سال ۲۰۱۱ به ۷میلیارد افزایش یافته است. افغانستان هم از جملۀ کشورهایی به شمار میرود که رشد نفوس در آن چشمگیر دانسته شده است.
آقای رسولی بیان داشت که در سال ۲۰۰۴ میلادی مجموع نفوس افغانستان ۲۱٫۶ میلیون تن تخمین شده بود، اما تا سال ۲۰۱۸ این آمار با ده میلیون افزایش به ۳۱٫۶ میلیون تن رسیده است.
وی خاطر نشان ساخت که اگر وضعیت همینگونه ادامه یابد، شمار نفوس کشور تا سال ۲۰۵۰، دو برابر خواهد شد.
به گفته او، میزان باروری هر زن در افغانستان ۵٫۳ طفل گزارش شده، در حالیکه این میزان در چین ۱٫۶، ترکمنستان ۲٫۱، ایران ۱٫۹، پاکستان ۳ و تاجیکستان ۲٫۸ کودک میباشد.
آقای رسولی بیان داشت که شمار اعضای هر خانواده در افغانستان حد اوسط ۷ تن تخمین شده که در مقایسه با کشورهای همسایه به مراتب بلندتر است.
در همین حال مصطفی مستور وزیر اقتصاد گفت که از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۸ میلادی، میزان تولیدات ناخالص داخلی افغانستان رو به افزایش بوده، اما عاید سرانه پس از سال۲۰۱۲ از ۶۴۱ دالر به ۵۲۰ دالر کاهش یافته است. یکی از دلایل عمده کاهش در عاید سرانه را رشد نفوس کشور تشکیل می دهد.
وزیر اقتصاد گفت که این وزارت با در نظرداشت رشد سریع نفوس و رشد بطی اقتصادی، در هماهنگی نزدیک با وزارت صحت عامه، ادارۀ مرکزی احصائیه و معلومات و اداره جمعیت سازمان ملل متحد، روی پالیسی ملی نفوس کار می کند، تا توازن منطقی میان رشد نفوس و رشد اقتصادی، به میان آید.
در کنار آن، وزارت اقتصاد پیشنهاد رشد بیش از ۷ درصد را از طریق تمرکز بر تعویض ۱۰ قلم از اجناس وارداتی و حمایت از تولیدات داخلی با نظرداشت مزیت نسبی و رقابتی نموده است.
به گفته وزیر اقتصاد، تطبیق این استراتیژی میتواند در کاهش فقر، کاریابی و کاهش کسر تجاری، نقش اساسی داشته باشد.
گفتنی است که روز جهانی نفوس، همه ساله در سرتاسر جهان تجلیل می شود. موضوع رشد و کمیت نفوس به عنوان یکی از اصلهای اساسی برای برنامه ریزیهای اقتصادی و اجتماعی در عصر کنونی به شمار می رود.