روزنامه اصلاح برای بار اول در ۲۹ دلو ۱۳۰۰ هش مطابق به ۱۸ فبروری ۱۹۲۱میلادی به نگارندگی و سر دبیری محمد بشیر در شهر خان آباد شروع به نشرات کرد. دراین نشریه بعد از شماره ۱۶ بجای مدیر و سر دبیر تنها سر دبیر وبجای محمد بشیر ، حافظ فیض محمد درج گردیده است.
در مرحله اول، این جریده در یک صفحه بروی کاغذ نازک شکری رنگ در مطبعه سنگی خان آباد نشر میگردید. موضوعات این جریده را سر مقاله، مطالبی در باره حوادث داخلی، حوادث خارجی، ادبیات، مسایلی برای سر گرمی و مقالات علمی تشکیل میداد. در پیشانی اخبار درج شده بود.
ابتلای نزدیک به یکهزار خبرنگار به ویروس کرونا در افغانستان؛ تاکنون ۶خبرنگار و کارمند رسانهیی جان باخته اند
همزمان با فروکش کردن واقعات ویروس کرونا در افغانستان، ادارۀ (نی) یا نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد در کشور هشدار میدهد که در صورت افزایش شمار خبرنگاران مبتلا به کرونا، ممکن چرخش اطلاعات قطع شود. این نهاد پس از آن نگرانی اش را در قبال جامعه رسانهیی ابراز میدارد که به اساس یافتههای آنها نزدیک به یک هزار خبرنگار و کارمند رسانه یی در افغانستان مصاب به ویروس کرونا شده اند که از این میان شش تن جان شان را از دست داده اند.
مجیب خلوتگر رییس اجرایی (نی) روز گذشته که در یک کنفرانس خبری صحبت میکرد گفت: سرویای که دفتر (نی) در خصوص شیوع بیماری کوید_۱۹ در میان جامعۀ رسانهای انجام داده، متاسفانه نتیجۀ خطرناک و نگران کننده به دست آمده است. وی میگوید این سروی نشان میدهد که بیشتر از ۹۵۰ کارمند رسانهای از زمان شیوع بیماری کرونان در افغانستان به این ویروس مصاب شده اند که از این میان شش تن خبرنگار جان های شان را از دست داده اند. خلوتگر میگوید، تعداد خانمها و کارمندان اداری در این آمار کم است وضعیت اکثریت مصاب شدهگان اکنون بهتر میباشد. به اساس سروی این نهاد بیشتر مصاب شدهها در زون کابل است که به بیشتر از ۶۵۰ تن میرسد. بعد از آن ولایت قندهار و زون جنوب غرب است. بیشتر از ۱۷۱ رویداد ابتلای کارکنان رسانه یی در این زون ثبت شده است. در آن ولایت به ثبت رسیده است. به ترتیب آن ولایت هرات در زون غرب و سپس ولایت بلخ در زون شمال در این سروی ذکر شده است.
رییس اجرایی نهاد (نی) میگوید که آنچه مهم میباشد و باید انجام شود این است که دولت زمینه دسترسی اطلاعات آنلاین و روی خطی را مساعد سازد، چون بیشترین مصاب شده گان خبرنگانی استند که بیرون میروند. وی همینطور از مدیران رسانهها نیز خواست که حفظ جان وصحت خبرنگاران شان یکی از وجیبههای اصلی آنها میباشد و باید متوجه صحت خبرنگاران شان باشند. وی از خبرنگارن نیز خواست تا به مسوولیت های فردی شان در قبال این ویروس توجه داشته باشند و اگر مسوولیتهای فردی در این زمینه صورت نگیرد هیچ اقدام دولت به تنهایی کار آیی ندارد.
به باور خلوتگر، هیچ کار خبری مهم تر از جان خبرنگاران نیست؛ هم دولت، هم مدیرانه رسانهها و هم خبرنگاران در رستای مراقبت و جلوگیری از مبتلاشدن جامعه رسانهای به کرونا تلاش کنند.
این مسوول نهاد حمایت از رسانههای آزاد افغانستان با ابراز نگرانی از این وضعیت میگوید که اگر روال به این شکل پیش برود، ما شاهد قطع چرخش اطلاعات خواهیم بود.
از سویی هم آقای خلوتگر میگوید، ما در صدد آن استیم تا برای آنعده از خانوادههای خبرنگاران که از اثر ابتلا به کرونا جان های شان را از دست داده اند زمینه دریافت معاش دایمی را فراهم سازیم. وی گفت که گفتگوها در این زمینه با دولت جریان دارد و امیدوار استیم تا نتیجه دهد.
در همین حال این نهاد برای شماری از خبرنگاران به منظور جلوگیری از مصاب شدن به ویروس کرونا، بستههای محافظتی توزیع کرد تا از این طریق جلو انتشار بیشتر کوید_۱۹ را در میان خبرنگاران بگیرد.
بلبل حسین شفق