جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از سرما خوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کوید۱۹ را شامل میشود. این ویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه به روی آنها به طور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. اگرچه این ویروسها به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میکند؛ اما پنج نوع آن دستگاه تنفس بدن انسان را تحت تاثیر قرار میدهد. این ویروسها در سال ۲۰۰۳ باعث سیندروم حاد و شدید تنفسی در کشورهای آسیایی گردید که حدود ۸۰۰۰ تن مصاب و حدود ۱۰ درصد وفیات داشت.
در سال ۲۰۱۲م نوع دیگر این ویروس باعث به وجود آمدن سیندروم تنفسی در خاور میانه گردید که در آن ۲۴۹۴ تن را مبتلا و از این میان ۷۸۰ تن تنها در عربستان سعودی جان باختند در هر ۱۰۰ تن ۳۷ تن فوت کردند، اخیراً این ویروس با تغییر شکل در ۳۱ دسامبر۲۰۱۹م در شهر ووهان چین، باعث شیوع مرضی شد که تا امروز به بیشتر از ۴۴ کشور در تمام قارههای جهان انتشار کرده و آمار جهان تا کنون به ۱۸۱۸۸۷۱۷۳ رویداد رسیده است به نقل از سازمان صحی جهان شایع ترین علایم این بیماری تب، احساس ضعف و خستگی، سرفههای خشک، از دست دادن حس بویایی، چشایی و نفس تنگی است.
برخی بیماران ممکن است دردهای ضعیف تا شدید عضلاتی و سردردی، گرفتگی یا آبریزش بینی، گلودردی یا اسهال را تجربه کنند که این علایم به تدریج آغاز میشوند، افراد مسن و آنهایی که بیماریهای چون فشار بلند خون، مشکلات قلبی، دیابت و امثال آن را دارند، بیشتر در معرض خطر نوع شدید بیماری هستند، تا کنون ارقام نشان میدهد امکان سرایت این ویروس میتواند از طریق قطراتی که هنگام سرفه و عطسه از دهان و بینی فردآلوده پرتاب میشود از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود. این قطرات ممکن است روی اشیا و سطوح مختلف نشسته و فرد دیگری پس از لمس و لمس بینی یا دهان خود دچار بیماری شود.
اخیراً سازمان جهانی بهداشت از افزایش شمار مبتلایان به بیماری کوید۱۹ در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. رعنا حجه مدیر برنامه سازمان جهانی بهداشت برای مدیترانه شرقی در این باره اظهار داشت، ۹ کشور در مقایسه با هفتههای پیش افزایش مبتلایان را گزارش داده اند، سودان، سومالیا و افغانستان بیشترین افزایش رویدادهای ابتلا به ویروس کرونا را ثبت کرده اند، در همین حال وزارت صحت عامه از اوج گیری ابتلا به کوید۱۹ خبر میدهد که با افزایش بی پیشینه به همراه است و با ابراز نگرانی از گسترش موج سوم ویروس گفت که موج سوم به مراتب مرگ بارتر از موج اول و دوم است که تا هنوز کاهش قابل ملاحظه در تعداد واقعات و وفیات به نظر نمیرسد.
داکتر وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه، با اشاره به تدابیر وزارت صحت عامه برای مبارزه با موج سوم کرونا گفت: وزارت صحت عامه نسبت به موج اول و دوم تدابیر بیشتری را در مراکز صحی روی دست گرفته است از جمله؛ ایجاد ۲۹ لابراتوار تشخیص ویروس کرونا در مرکز و ولایتها، افزایش تعداد بستر در شفاخانههای کرونا، بلند بردن سطح آگاهی مردم، نصب دستگاههای تولید آکسیجن در شفاخانههای محمد علی جناح، قصبه، افغان جاپان، پولی کلینیک اندونیزیا و فراهم سازی تجهیزات در مراکز صحی از موارد مهم تدابیر این وزارت برای مبارزه با ویروس کرونا در مراکز صحی میباشند.
با این حال شماری از بیماران کووید ۱۹ از کمبودی، کمیابی و گران قیمت شدن آکسیجن و همچنان نبود بستر در شفاخانهها شکایت دارند، که وزارت صحت در این راستا وعده فراهم سازی آکسیجن را میدهد. در ضمن برای مهار ویروس کرونا، وزارت صحت عامه تمام مراکز تعلیمی، تحصیلی دولتی و خصوصی شامل: مکاتب انستیتوتها، دانشگاهها، نهادهای آموزشی، مدارس دینی، کودکستانها، تالارهای عروسی، تالارهای کنفرانسها، حمامها، حوضها، سالونهای فاتحهخوانی، سونا، کلپها و مسابقات ورزشی مسدود میباشد.
رئیس جمهور محمداشرف غنی، تلاش داکتران و کارکنان صحی را در ارائه خدمات صحی با توجه به امکانات موجود، ستایش کرد و گفت که در وضعیت کنونی ارائه خدمات عاجل صحی از اولویتهاست. در همچو، شرایط همه گیری کووید ۱۹ از عموم مردم تقاضا میرود، تا در بیرون از منزل ماسک را فراموش نکنند، دستهای خود را مکرراً با آب و صابون بشویند، دست کم فاصله دومتری را مراعت کنند، از لمس چشم، بینی و دهان خود در بیرون از منزل بپرهیزند، هنگام سرفه و عطسه دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج شان بپوشانند، اگر احساس خستگی، تب، سرفه و تنگی نفس دارند، با استفاده از مشوره داکتران و با در نظرداشت رهنماییهای مقدماتی حالت صحی خود را بهبود بخشند و در صورت بهتر نشدن، به نزدیک ترین شفاخانه تداوی کرونا مراجعه نموده، سهم انسانی و وجدانی خود را در مبارزه با این مرض، هم دوش کارکنان صحی ادا کنند.