جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
در این روزها تمام جهان به شمول افغانستان زیر تهدید جدی ویروسی به نام کرونا که همه جهانیان با آن درگیر هستند، قرار دارد. حتا کشورهای پر قدرت با امکانات بسیار پیشرفته در برابر ویروس کرونا عاجز مانده اند و نمیدانند چگونه میتوان با این ویروس خطرناک مجادله کرد، تا از مبتلا شدن به آن جلوگیری گردد.
یکی از روشهای ساده که بسیاری از کشورها توانستند ویروس کرونا را نسبتآ ناتوان بسازند قرنطین شهروندان و عدم گشت گذار مردم در شهر و بازار و ممنوعیت برگزاری اجتماعات بود.
باید گفت شهروندان افغانستان نیز کوشش کنند که از تجمعات مردمی خودداری نموده، حفظالصحه شخصی را رعایت و با شستن دستها بار بار، پوشیدن دستکش و ماسک در خارج از منزل از مبتلا شدن و انتقال این ویروس به اشخاص دیگر جلوگیری نمایند. اما قسمی که دیده میشود در افغانستان ویروس کرونا از طرف مردم جدی گرفته نمیشود و اکثراً به آن بیتوجه هستند. حال این سوال پیش میآید که چرا مردم افغانستان در مقابل ویروس کرونا بیاعتنا اند؟
در افغانستان علاوه بر کمبود تجهیزات لابراتواری، باورهای اجتماعی متعدد، بیباوری به سیستم صحی، بیباوری به حکومت و نگاه منفی مردم به سیاستمداران، مشکل دستیابی به آمار نسبی را مشکل ساخته است. بخشی از مردم در افغانستان نیز عادت کردهاند، تا زمانی که بیماریشان بسیار حاد نشود به شفاخانه نروند. خبر فرار بیماران از چندین شفاخانه نیز به لحاظ روانی تاثیر منفی بر روان عمومی گذاشته است و بیماران مشکوک حاضر به مراجعه به مراکز صحی نیستند.
بنابرآن، یگانه راه بیرون از معضل کنونی، اقدامات جدی از سوی حکومت و آگاهیدهی مردم از خطرات و پیامدهای ویروس کرونا از سوی نهادهای ذیربط، رسانهها و علمای کرام میباشد، تا مردم از خطرات احتمالی این ویروس کشنده آگاهی حاصل نمایند.
حشمت الله صادقی