جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
وزیران خارجه و مالیه افغانستان، در محل نشست حضور دارند؛ اما مجموع نشست به دلیل وضعیت ناشی از شیوع کرونا به گونه آنلاین برگزار شده است. این نشست برای دو روز ادامه خواهد داشت.
نشست ژنیو در مورد افغانستان، دیروز برای مشخصکردن تعهدات آینده جامعه جهانی به این کشور گشایش یافت. در این نشست، نمایندگان بیش از صد کشور و سازمان بینالمللی به گونه حضوری و آنلاین شرکت کرده اند.
محمدحنیف اتمر، وزیر امور خارجه افغانستان، در این نشست گفت که تلاشهای صلح باید منجر به کاهش خشونتها در افغانستان شده و گروه طالبان نیز به تعهدات خود عمل کند.
او افزود: «ضمن این که خواهان کاهش خشونتها استیم، میخواهیم که در روند صلح، ارزشها و دستآوردهای مشترک دو دهه اخیر حفظ شود. مردم افغانستان صلحی میخواهند که برای این کشور و کشورهای بیرونی تهدید نباشد.»
رولا غنی، بانوی اول افغانستان که در این نشست شرکت داشت نیز، با اشاره به تعهد جامعه جهانی برای چهار سال آینده نسبت به افغانستان، خواست تا مشارکت سیاسی زنان افغانستان در روند صلح تامین شود. او، حضور زنان در گفتوگوهای قطر را نمونهای از حضور سیاسی زنان خواند. بانو غنی، از طالبان خواست که نسبت به حضور و مشارکت زنان احترام بگذارند.
بانو غنی، همچنان گفت که طالبان بر خلاف تعهد خود، خشونتها را افزایش داده اند و جامعه جهانی باید طالبان را برای رسیدن به صلح ترغیب کند.
سیدمنصور سعادت نادری، وزیر دولت در امور صلح، در این نشست گفت که افغانستان برای حفظ دستآوردهای چند سال اخیرش در روند صلح به پشتیبانی جامعه جهانی نیاز دارد.
معصوم ستانکزی، رئیس هیئت گفتوگوکننده دولت افغانستان، در این نشست گفت که گفتوگو با طالبان در شرایط کنونی دشوار است؛ اما کوتاهترین راه برای برقراری صلح در افغانستان است.
او افزود که صلح پایدار بدون تضمین حقوق مردم افغانستان به ویژه حقوق زنان و اقلیتها ممکن نیست. ستانکزی گفت: «با وجود رهایی زندانیان طالب، خشونتها در افغانستان هنوز هم کاهش نیافته و نیاز است تا هرچه زودتر کاهش یابد.»
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز، در این نشست گفت؛ همانگونه که گفتوگوها جریان دارد، نیاز است تا خشونتها پایان یافته و توافق بر سر یک آتشبس از سوی دو طرف صورت بگیرد.
همچنان، اریکسون سوریده، وزیر خارجه ناروی، در این نشست گفت که خشونتها در افغانستان افزایش یافته و نیاز است تا هرچه زودتر کاهش یابد.
رابرت ریدبرگ، معاون وزیر خارجه سویدن نیز گفت: «ما از طرفهای جنگ میخواهیم که به خشونت پایان دهند و به آتشبس برسند و از دستآوردهای دو دهه گذشته محافظت کنند.»
همچنان، رئیس بخش همکاریهای اقتصادی و توسعه وزارت خارجه آلمان، در این نشست گفت که زنان تنها ۱۰ درصد از هیئت گفتگوکننده صلح را تشکیل میدهند.
میشل باشلت، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل، در این نشست گفت که نمیتوان حقوق زنان را نادیده گرفت. او افزود: «زنان افغان باید در روند صلح مشارکت معناداری داشته باشند.»
گفتنی است که افغانستان، سازمان ملل متحد و فنلاند، به گونه مشترک میزبانی این نشست را بر عهده دارند. در این نشست، تعهدات مالی جامعه جهانی به افغانستان برای چهار سال آینده مشخص خواهد شد.
وزیران خارجه و مالیه افغانستان، در محل نشست حضور دارند؛ اما مجموع نشست به دلیل وضعیت ناشی از شیوع کرونا به گونه آنلاین برگزار شده است. این نشست برای دو روز ادامه خواهد داشت.
رئیسجمهور غنی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و سایر مقامهای کشورها و سازمانهای بینالمللی در این نشست به گونه آنلاین سخنرانی کردند.
پیش از این کشورهای کمککننده، ده شرط را برای ادامه تعهد مالی خود نسبت به افغانستان مطرح کرده بودند که صلح، آتشبس، حکومتداری خوب و مبارزه با فساد در صدر آنها قرار دارد.