جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
فرمان محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان درمورد انسجام بهتر و مدیریت واحد امور مربوط به سیستم سازی توسط اداره ملی احصائیه و معلومات
به منظور ایجاد چارچوب واحد و معیاری سیستم سازی و همچنین انسجام بهتر و مدیریت واحد امور مربوط به سیستم سازی دروزارت ها و ادارات دولتی، جلوگیری از تداخل وظیفوی، تکرارعمل وایجاد سیستم های موازی و استفاده موثر ازمنابع اختصاص یافته برای سیستم سازی، مراتب آتی منظور است:
همآهنگی ها، انتقالات و محدودیت ها
ماده اول:
۱-با انفاذ این فرمان، تمام امورمربوط به سیستم سازی وزارت ها وادارات دولتی توسط اداره ملی احصائیه و معلومات رهبری و مدیریت می گردد.
۲-وزارت ها وادارات دولتی منبعد نمی توانند بدون همآهنگی با اداره ملی احصائیه و معلومات به ایجاد وانکشاف سیستم های معلوماتی، اقدام نمایند.
۳-سیستم های معلوماتی که برای وزارت ها و ادارات دولتی ایجاد، انکشاف و یا خریداری می کردند ملکیت حکومت بوده و درصورت نیاز ازتمام و یا بخشی از آن به صورت مشترک برای وزارت ها و ادارات دولتی، استفاده می گردد.
۴-نیروی بشری تخنیکی که به منظور سیستم سازی دروزارت ها و ادارات دولتی استخدام گردیده اند، با درنظر داشت تحصیلات، تخصص، تجربه و دانش تخنیکی طبق میکانیزم مشخص توسط کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی به اداره ملی احصائیه و معلومات انتقال گردند.
۵-نهادهای بین المللی که درعرصه سیستم سازی با وزارت ها و ادارات دولتی همکاری دارند،مکلف اند تا فعالیت های خویش را دراین عرصه با اداره ملی احصائیه و معلومات همآهنگ و تنظیم نمایند.
۶-بخش آسان خدمت وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی به صورت کامل و رسمی طی برنامه همآهنگ به اداره ملی احصائیه و معلومات انتقال و مدغم گردد.
۷-برنامه ها و پروژه های سیستم سازی وزارت ها و ادارات دولتی که فعلاَ درمراحل مختلف اجرا قرار دارند، به صورت کامل و رسمی درتفاهم و همآهنگی قبلی به اداره ملی احصائیه و معلومات انتقال گردند.
۸-وزارت مالیه مکلف است که وجوه اختصاص یافته برای سیستم سازی تمام وزارت ها و ادارات دولتی دربودجه سال مالی ۱۳۹۹ را در کود مشخص تنظیم و صلاحیت مصرف را در اختیار اداره ملی احصائیه ومعلومات قرار دهد.
۹-وزارت مالیه مکلف است که ازاستخدام نیروی بشری تخنیکی جهت سیستم سازی دروزارت ها و ادارات دولتی ازطریق (NTA) جلوگیری نموده و منابع مالی اختصاص یافته سال مالی ۱۳۹۹ دراین عرصه را دراختیار اداره ملی احصائیه و معلومات قرار دهد.
۱۰-کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی مکلف است که درهمآهنگی با اداره ملی احصائیه و معلومات تمام ساختار های موجود دروزارت ها وادارات دولتی درعرصه سیستم سازی را از طرح تشکیل سال مالی ۱۳۹۹ حذف و از ایجاد طرح تشکیل جدید در این عرصه جلوی نماید.
۱۱-کمیسیون مستقل مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی مؤظف است در همآهنگی با اداره ملی احصائیه و معلومات و در نظر داشت حجم کاری، طرح تشکیل جدید آن اداره را نهایی و جهت منظوری از مجرای ریاست عمومی اداره امور ریاست جمهوری، طی مراحل نماید.
۱۲-اداره تدارکات ملی و اداره پروژۀ های سیستم سازی که توسط سکتور خصوصی اجرا می گردند را ترتیب و طی مراحل نمایند.
مکلفیت ها
ماده دوم:
جهت حصول نتایج متوقعه مندرج این فرمان، تمام وزارت ها و ادارات دولتی مکلف به تطبیق امور آتی می باشند.
۱-درعرصه سیستم سازی و همچنین انتقال برنامه ها و پروژه های سیستم سازی و نیروی بشری تخنیکی با اداره ملی احصائیه و معلومات همکاری همه جانبه و به موقع نموده و سهولت های لازم را فراهم نمایند.
۲-سیستم های معلوماتی را تطبیق و استفاده آن ها را در امور کاری خویش نهادینه نمایند.
۳-نیازمندی خویش را درعرصه سیستم سازی با اداره ملی احصائیه و معلومات رسماَ شریک سازند.
مکلفیت های اداره ملی احصائیه و معلومات
ماده سوم:
درراستای تحقق مفاد این فرمان و تطبیق برنامه های معیاری سیستم سازی، اداره ملی احصائیه و معلومات مکلف به تطبیق امورآتی میباشد.
۱-با درنظرداشت اولویت های کاری حکومت، نیاز وزارت ها و ادارات دولتی وموجودیت منابع، امور مربوط به سیستم سازی را تنظیم و مدیریت نماید.
۲-سیستم های معلوماتی معیاری، مطمئن، مصون، پایدار،قابل وصل و تلفیق با سایر سیستم ها را برای وزارت ها و ادارات دولتی طرح، ایجاد و انکشاف دهد.
۳-درسیستم سازی تاحد امکان از راه حل های معیاری منبع باز
(Open-sourcce software) که با استفاده از ستندردهای باز
(Open standards) انکشاف داده شده باشد، استفاده نماید.
۴-استفاده از راه حل های اختصاصی یا منبع بسته
(Proprietary or closed source software) صرف درحالات استثنایی که استفاده از دیگر گزینه ها امکان پذیر نباشد، مجاز بوده و طرزالعمل استفاده ازاین نوع راه حل ها توسط اداره ملی احصائیه و معلومات ترتیب و تطبیق می گردد.
۵-جهت حفظ، مراقبت و حمایت تخنیکی سیستم های معلوماتی وزارت ها و اداراه دولتی میکانیزم واضح را طرح و تطبیق نماید.
۶-پروسه سیستم سازی را طبق استراتیژی
(Digital foundation Strategy for Afghanistan)
۷-مرکز ملی سیستم های معلوماتی افغانستان را ایجاد ویک نسخه از سیستم های معلوماتی که الی اکنون دروزارت ها و ادارات دولتی ایجاد گردیده و یا در آینده ایجاد می گردد جمع آوری و بگونه مصون نگهداری و مراقبت نماید.
۸- ازتطبیق و نهادینه شدن سیستم های معلوماتی دروزارت ها و ادارات دولتی حصول اطمینان و نظارت دوام دار نماید.
۹- جهت تطبیق این فرمان طرز العمل ها، دستورالعمل ها ومیکانیزم های مورد نیاز را وضع و تطبیق نماید.
مدت اجراات و گزارش دهی
ماده چهارم:
اداره ملی احصائیه و معلومات ووزارت ها وادارات ذیربط مؤظف اند تا امور محوله را طی مدت یک ماه نهایی و گزارش خویش را ازطریق ریاست عمومی اداره امور ریاست جمهوری به مقام عالی ریاست جمهوری ارائه نمایند.