جریده «انیس»به عنوان نخستین روزنامه ملی کشور ، بخاطر تنویر اذهان عامه و آشـنایی آنان با دنیای معاصر، تعمیم عدالت و حیات قانونی در کشـور و فراهم سـاختن زمینۀ ارتباط فکری آنان با مردم جهان به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۰۶ مطابق ۵ می ۱۹۱۷م، با صاحب امتیازd و مسئولیت غلام محیالدین «انیس» با تیراژ ۴۵ نسخه اولین بارآذین چاپ یافت. جریده «انیس» درآغاز نشرات در مطبعه حروفی شرکت رفیق به طبع میرسید. ولی در اواسط سال دوم نشراتی، توانست از پول اشتراک و فروش جریده، مالک مطبعه شخصی شود و طبع و نشر جریده «انیس» را در آن صورت دهد.
رئیس جمهور غنی در جریان نواختن زنگ سال جدید تعلیمی: ثبات، گمشدۀ بزرگ ماست و برای پیدانمودن این گمشده به معارف با کیفیت نیاز داریم
محمداشرف غنی رئیسجمهوری اسلامی افغانستان، دیروز با نواختن زنگ مکتب، سال جدید تعلیمی ۱۳۹۸ را آغاز کرد و آن را به تمام هموطنان، منسوبان معارف، معلمان و شاگردان به ویژه یک میلیون کودکانی که تازه به مکتب می روند و دورۀ خجستۀ زندگیشان را آغاز میکنند، تبریک گفت.
به اساس معلومات دفترمطبوعاتی ریاست جمهوری به آژانس باختر، در مراسمیکه به این مناسبت در تالار لیسۀ امانی برگزار شده بود، بانوی اول کشور، داکتر محمدمیرویس بلخی سرپرست وزارت معارف و شمار دیگری از مقام های بلندرتبۀ دولتی و معلمان حضور داشتند.
رئیسجمهور در سخنانش گفت: بهترین لحظات من بهحیث رئیسجمهور زمانی است که شاگردان مکاتب به ارگ میآیند و یا در جریان سفرم به ولایات از سوی این کودکان زیبا پذیرایی می شوم. وی افزود: در چهرۀ اینها
من امید را می بینم، در کردارشان اعتماد به نفس را می بینم و به خصوص اعتماد بهنفس دختران ما موجب افتخار عظیم این ملت میباشد.
وی از سرپرست وزارت معارف خواست تا یک ریشۀ اشتیاق به مکتب رفتن را در شاگردان به ویژه یک میلیون شاگردی که تازه به مکتب پا مینهند، ایجاد کند و آن را وسیلۀ افتخار و وحدت ملی افغانستان بدانند، نه اینکه دلسرد شوند و خدای ناخواسته بگویند که به مکتب نمیرویم.
رئیسجمهور با اشاره بر اینکه سال گذشته در خصوص اعمار ساختمان ۶۰۰۰ مکتب وعده کرده بود، گفت: در این برنامۀ بزرگ که از نگاه حجم در تاریخ معارف افغانستان بینظیر است، یک اندازه چالشهای همآهنگی به وجود آمده است که الحمدالله مشکلات تا حد زیادی حل شده است و اکنون به شما هموطنان عزیزم گفته میتوانم که کار اعمار ۱۲۰۰ مکتب ادامه دارد و در مجموع در سال جاری پول برای اعمار ۲۷۰۰ مکتب تهیه و اختصاص داده شده است.
رئیس جمهور کشور تصریح کرد که بعد از این، صلاحیت تعیین مکاتب در مشوره با ولایت ها، به وزارت انکشاف دهات تفویض می شود و از تمام ولایات خواست من این است که در تهیۀ زمین برای اعمار مکاتب اولویت بدهند.
محمداشرف غنی گفت که استخدام ۱۱هزار معلم جدید از سوی کمیسیون اصلاحات اداری در همین هفته تکمیل می شود. وی افزود که در نتیجۀ همکاری مشترک میان وزارت های تحصیلات عالی و معارف، در مدت پنج سال، تمامی معلمان، دارای تحصیلات عالی خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد که در این مدت تقریبا ۱۰۰هزار معلم چهاردهپاس در جریان خدمت مدرک لیسانس می گیرند، در حدود ۵۷ هزار معلم دوازدهپاس در جریان خدمت، حد اقل تحصیلات شان را تا صنف چهاردهم خواهند رسانید. مرحله اول این برنامۀ پنجساله آغاز شده است و امسال هزاران معلم از آن استفاده خواهند کرد.
رئیس جمهور در مورد تجهیز مکاتب افغانستان به لابراتوارهای کمپیوتری و اتصال آنها به شبکۀ انترنت صحبت کرد و به وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی و ریاست اترا هدایت داد که به زودترین فرصت تمام مکاتب افغانستان را به انترنت از راه شبکۀ فایبر نوری و اقمار وصل شود، زیرا معارف ما، معارف دو قرن پیش بوده نمی تواند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امسال کتابهای شاگردان به صورت مکمل به دسترسشان قرار می گیرد، گفت که ۲,۱۲میلیون جلد کتاب مکتب چاپ شده است و۳۷ میلیون کتاب دیگر درجریان روند تدارکاتی قرار دارد که عنقریب این روند تکمیل و چاپ آن آغاز خواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه رابطه معارف با مسجد بیشتر تحکیم شود گفت که عرفان اسلامی که خزانۀ مکارم اخلاقی و فضایل انسانی است، از سده های گذشته به اینسو در ادب و فرهنگ ما حفظ شده است، برای غنای معارف ما بسیار چیزهای وجود دارد و همکاری میان معینیت عرفانی وزارت ارشاد حج و اوقاف و وزارت معارف برای غنیسازی بیشتر معارف و تقویت رابطۀ معارف با مسجد مهم است.
رئیس جمهور با تاکید اینکه در مکاتب خشونت بر معلمان و متعلمان غیر قابل تحمل است گفت که والدین باید احساس کامل مصئونیت فرزندان شان را در مکاتب داشته باشند و ما امسال برای تغییر این وضعیت، اقدامات عملی را در نظر داریم. اذیت کردن شاگردان و یا تهدید معلم و مدیر برای گرفتن نمرات ناحق باید در مکاتب ما خاتمه یابد.
رئیس جمهور افزود: ما باید هویت تاریخی خود را به شاگردان بیاموزانیم و برای شان بگوییم که آیا هویت دفاعی میخواهید و یا هویت ارتباطی. اگر ما برعکس تاریخ گذشته، خود را منزوی نماییم و ارتباط خویش را از ماحول خود قطع کنیم، پس بهدست خود جلوِ انکشاف و ترقیرا گرفته ایم.
وی گفت: با توجه به تاریخ و موقعیت جغرافیایی خویش، آیندۀ ما با همسایههای ما می باشد و به همینسبب بسیار ضرور است که همسایه ها و منطقۀ خود را با استفاده از مراکز علمی بشناسیم تفاوتها و مشترکات خود را با دیگران بدانیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ثبات، گمشدۀ بزرگ ماست و برای پیدانمودن این گمشده به معارف با کیفیت نیاز داریم تا در نتیجۀ آن، قوۀ بشری با ظرفیت داشته باشیم.
رئیس جمهور از تمام شاگردان مکاتب و محصلان پوهنتون ها خواست که به افتخار صدمین سالروز استرداد استقلال کشور، در بهبود، انکشاف و معرفی قریه ها ولسوالی ها، ولایت ها و تمام کشور مقالاتی بنویسند که کاپی از کتابها و موضوعات تکراری نباشد، بلکه موضوعات جدید را براساس مشاهدات و تجربه بنویسند. وی افزود که برای صد بهترین نوشته ها جایزه داده میشود و چاپ خواهد شد.
رئیس جمهور گفت : چرخش اقتصادی ما سریعتر شود و دزدی از عواید، دزدی از معلمان و متعلمان است و باید یک حشر عمومی را بر ضد این پدیدۀ شوم آغاز کنیم.
رئیس جمهور کشور در اخیر سخنانش افزود که از معلمان و متعلمان عزیز خواهش دارم تا شاگردانی را که تازه به مکاتب پا گذاشته اند، مورد توجه و نوازش خاص قرار دهند. وی به وزارت صحت عامه هدایت داد که برای متعلمان جدیدالشمول کلنیکهای سیار ایجاد شود تا با صحت کامل درس بخوانند.
در این مراسم داکتر محمدمیرویس بلخی سرپرست وزارت معارف نیز صحبت کرد و گفت که سال ۱۳۹۷ خورشیدی در تاریخ معارف به عنوان سال معارف ثبت شده است.
داکتر بلخی با تاکید گفت: ما منهای تعلیم و تربیه، تمام فعالیت های کلان دیگر را از دستور کار معارف بیرون ساختیم و با تعهدی که با ملت و فرزندان افغانستان داریم، بزرگترین فعالیت ما در کنار تعریف وظایف معارف غیرسیاسی ساختن این نهاد
است. سرپرست وزارت معارف خاطرنشان کرد که رسیدن به اهداف معارف در دهۀ معارف نیازمند همکاری رهبری حکومت و تمامی ادارات دولتی و خصوصی، شهروندان، جامعۀ مدنی و رسانهها است. وی افزود که کار روی ظرفیتسازی کارمندان معارف جریان دارد و تا پایان سال جاری، روند توزیع شهادتنامه ها در سراسر کشور دیجیتالی می شود و تمام کارمندان معارف انگشت نگاری خواهند شد.
در این مراسم شاگردان مکاتب که با لباسهای افغانی ملبس بودند، ترانه های میهنی و معارف را سرودند و مورد تشویق و تفقد رئیس جمهور و بانوی اول کشور قرار گرفتند.